Pancarli humus – Rødbedehummus opskrift

rødbedehummus opskrift, rødbede hummus, hummus med rødbede, nem hummus opskrift, tyrkisk opskrift, tyrkiske opskrifter, tyrkiske madopskrifter, dansk i tyrkiet, nemme tyrkiske retter, tyrkisk mad, det tyrkiske køkken, alanya blogger, alanya blogger, tyrkiet madblogger, alanya madblogger, tyrkisk madblogger, rødbede opskrifter, opskrifter med rødbede

Hummus kan laves på mange forskellige måder og i mange forskellige variationer, hvoraf rødebedehummus er en af dem.

Retten rødbedehummus er en klassisk forret eller snack, som ofte serveres sammen med lidt lækkert brød.

Som barn var jeg ikke særlig stor fan af rødbeder, nok mest fordi den eneste måde jeg husker at få dem serveret på, var som syltede rødbeder. Og jeg er generelt ikke en særlig stor fan af syltede grøntsager – dog er jeg blevet glad for tyrkisk syltet rødkål.

Et par år efter jeg var flyttet hjemmefra, startede det med at komme på mode med at komme rodfrugter i ovnen, heriblandt også også rødbede. Første gang jeg fik en bagt rødbede serveret var jeg lidt skeptisk, men blev positivt overrasket, for jeg blev faktisk ret vild med det.

En anden ting jeg også er vild med er hummus, som der efter min mening bliver serveret alt for få steder i Alanya. Heldigvis er det nemt at lave selv og så kan man lave det på alverdens måder.

Hummus er en populær ret i store dele af verden, men retten stammer oprindeligt fra Mellemøsten. Ordet hummus er arabisk og betyder “kikært”. Den klassiske hummus er en kikærtepure og selvom mange påstår at hummus stammer fra Mellemøsten, vides det ikke præcis, hvem der er ophavsmand bag hummus. Kikærter til madlavning har eksisteret i mere end 10.000 år og var bl.a. en delikat spise i det antikke Rom. Første gang vi historisk set, støder på ordet “hummus”, er i det 13. århundrede, hvor ægypterne spiser hummus.

Smagen af Rødbedehummus

Hummus er en populær spise og der findes også alverdens udgaver af retten, hvert land, hver egn og hver husmor har sin variation.

En klassisk hummus lavet i Tyrkiet, består typisk af kikærter, tahin, olivenolie, hvidløg og citronsaft, smagt til med salt og spidskommen. Ved at tilsætte rødbede til den klassiske hummus, tilføres mere sødme, konsistensen bliver lettere og hummusen tager farve fra rødbeden.

I en rødbedehummus får man et godt mix af sødt, salt og syrligt, hvilket gør at retten fungerer fint som tilbehør, men også sagtens kan fungere som en enkeltstående ret med noget lækkert brød som tilbehør.

Rødbedehummus opskrift

45 min       4-6 personer

INGREDIENSER

200 gram rødbeder

1 ds. kikærter eller 125 gram tørrede kikærter

1 spsk. tahin

1-2 fed hvidløg

Saften fra 1 citron

2 spsk. olivenolie

Salt og peber

Spidskommen

FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 200 grader.

Skræl rødbederne, skær dem i tern og pak dem ind i staniol.

Bag rødbedetern i ovnen ca. 30 min eller til de er møre.

Lad rødbedeternene køle af inden de blendes sammen de øvrige ingredienser, smag til med salt spidskommen og evt. lidt peber.

OBS! Bruges der tørrede kikærter, skal du være opmærksom på at kikærterne skal udblødes i rigeligt vand, i 8-10 timer inden de koges. Kikærterne skal koges i 45-60 minutter i friskt og usaltet vand. Anvend kikærterne i afkølet tilstand.

Serveringsforslag

Server den færdige rødbedehummus sammen med lavaş brød og nyd den som en enkeltstående ret, eller lav den som en del af flere tyrkiske mezer (tyrkiske forretter). Rødbedehummus er desuden et godt alternativ til smør i en sandwich. Eller brug din hjemmelavede hummus med rødbede som dip til alle slags grønsagsstænger.

Dele af dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.danskityrkiet.dk, www.Alanyadk.dk, og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.

SE OGSÅ: Ezme opskrift

SE OGSÅ: Tyrkisk gulerods tzatziki

SE OGSÅ: Tyrkisk linsesuppe med boghvede