Alle indlæg Hverdag

Corona tanker fra Tyrkiet

Det er lidt tid siden at jeg har delt lidt Corona tanker fra Tyrkiet. Ærligt, har jeg haft behov for at holde bloggen lidt fri for det en periode.

Men nu er det blevet tid til lidt Corona tanker fra Tyrkiet. Flere gange ugentlig modtager jeg emails samt privatbeskeder på Facebook og Instagram, fra folk der gerne vil have en status på Corona i Tyrkiet.

De fleste spørgsmål handler typisk om grænserne, og rigtig mange udtrykker at de savner at kunne rejse til Alanya, Tyrkiet eller bare generelt kunne rejse lidt mere rundt i verden. Nogen er parat til at hoppe på det første fly, mens andre først forventer at rejse til Alanya i 2021. I forhold til diskussionen om folk skal rejse eller ej, så vil jeg slet ikke gå ind i den diskussion.

Status på Corona i Tyrkiet

Covid-19/Corona har uden tvivl vendt op og ned på de flestes hverdag, særligt her i Alanya hvor en stor del lever af turisme. Vores hverdag er også på en del punkter vendt på hovedet, men vi prøver at få det bedste ud af det.

De sidste 3 måneder har for os alle her i Tyrkiet været præget af hele eller delvise udgangsforbud og i lang tid var Alanya som en spøgelsesby. Dog er byen så småt begyndt at vågne op de sidste par uger, i takt med at spisesteder, parker, legepladser, museer, fitnesscentre mm. er åbnet. Plus det meste udgangsforbud er fjernet.

Men selv om byen er ved at vågne, så er tingene langt fra som de plejer. Mange restauranter og butikker hvor den primære kundekreds er turister, har fortsat lukket. Mange hoteller er heller ikke åbnet. Hvorfor åbne, hvis der alligevel ikke kommer nogen? Og selvom der er begyndt at være flere mennesker på gaden, er det også tydeligt at en hel del stadig holder sig hjemme.

En del mener at hele sæsonen er tabt. Og så er der dem der er positive og håber at turister fra alverdens lande snart vender tilbage i Alanyas gader.

Men desværre virker det til at nogen personer mere eller mindre har glemt alt om Corona eller er også er de bare møgtrætte af situationen. De seneste dage er antallet af smittede desværre også begyndt at stige igen…

Økonomisk nedtur for mange

Flere er nysgerrige for hvordan de lokale har det og hvor hårdt de er ramt. I hele verden har Corona haft en økonomisk betydning for flere millioner allerede og pandemien er langt fra overstået. Selv i Danmark har man de sidste dage forhandlet om at der skal frigives penge til danskere, for at få gang i økonomien.

Der er da ingen tvivl om at mange her i Alanya er hårdt ramt allerede. Normalt er sommerperioden den tid hvor der tjenes penge, som man så kan leve af henover vinteren. Mange frygter at der kan komme til at gå måneder eller år, før de igen kan komme til at tjene en bare nogenlunde indkomst. De penge, de tjente sidste sommer, er for mange der arbejder i turistbranchen blevet brugt henover vinteren. Nogen har måske stadig lidt tilbage på opsparingen, men tør de bruge dem? Vil der så komme nogen turister i år? Og vil det så give nok til de kan spare sammen til den kommende vinter? Hvis ikke, hvordan skal der så tjenes penge?

Og som hvert år, havde en del i starten af året satset en masse penge på endelig at realisere drømmen om at blive selvstændig. Er de penge gået helt tabt?

Jeg forstår deres frygt, dette har store økonomiske konsekvenser for rigtig mange private og virksomheder.

For lidt tid siden var jeg ude at køre med vores faste taxachauffør, da han skulle køre mig hen til en veninde. I bilen snakkede vi lidt om hele situationen, både i Tyrkiet og Danmark, og han fortalte at der kunne gå op mod 2-3 dage mellem han kørte med nogen passagerer.   Det er også længe siden vi selv har haft behov for at gøre brug af ham. Han er ligesom så mange andre taxachauffører også afhængig af turismen her og da der er ikke er det sædvanlige liv i byen, har der heller været særlig mange lokale, der haft hverken behov eller råd til at køre med taxa. Det er bare en af de brancher der er ramt.

LÆS OGSÅ: DR-artikel: Danskerhoteller i Tyrkiet ventede rekordsæson; “Nu er alt ødelagt”