Er du blevet vild med de tyrkiske ris på ferien til Tyrkiet? Her får du en opskrift på tyrkiske ris, så du selv kan eksperimentere derhjemme.
Denne opskrift på tyrkiske ris er nem at gå til, om end den kræver lidt øvelse før risene er lige i skabet.
Som barn var jeg ikke just begejstret når der stod ris på menuen. Jeg husker tydeligt hvordan de fleste af de ris jeg indtaget i min barndom, var nogle der blev kogt i en pose – ris i kogepose, for at være helt korrekt.
Da jeg første gang rejste til Tyrkiet i 2006, blev jeg vild med det tyrkiske køkken og det var også det år jeg første gang fik smag for de tyrkiske ris. I 2007 boede jeg i Alanya i længere periode pga. arbejde som rejseleder og der begyndte jeg så småt at eksperimentere med det tyrkiske køkken. Noget af det første jeg lærte at lave var sjovt nok tyrkiske ris. Og jeg har lavet det et utal af gange siden.
Fremgangsmåden af Tyrkiske ris, gør at risenes konsistens er mindre tørre, men mere smagfulde end traditionelle ris.
Det var eftersigende mongolerne der i 1300-tallet, bragte ris fra Øst-asien til det Osmanniske Rige (nutidens Tyrkiet). Dengang var ris en eksklusiv importvare, forbeholdt overklassen. På daværende tidspunkt var det mest udbredt at spise bulgur, i kraft af at hvede blev og stadig dyrkes i stor stil.

Opskrift på tyrkiske ris
4 personer
Ingredienser til tyrkiske pilav
½ dl Tyrkiske nudler (Sehriye)
3 dl Jasmin eller Basmati ris
6 dl Vand
1 bouillonterning
3 spsk Olie eller smør til stegning
Fremgangsmåde
Varm olie i en gryde og tilføj de tyrkiske nudler og lad dem stege indtil de er blevet brune.
Tilsæt ris og rør rundt så de blandes med de tyrkiske nudler. Lad blandingen stege indtil risene har fået en hvid hinde. Risene absorberer olien inden de koges, hvilket gør at de færdige ris bliver mere fugtige.
Skru ned for varmen og tilsæt kogt vand og bouillonterning så det dækker risene. Risene vil nu koge op i kraft af den varme olie og det kogende vand.
Kog risene under låg i 10-15 minutter ved svag varme og sluk for blusset, når vandet er næsten fordampet.
Det er vigtigt at der ikke røres i gryden, før risene er kogt og har trukket. Omrøring gør at risene bliver klæbrige og konsistensen vil ikke blive optimal.
Lad gryden stå på blusset uden at løfte låget. Risene skal trække i 15-20 ved eftervarmen.
Risene skal ikke være klæbrige. Olie og de tyrkiske nudler tilfører smag og tekstur. Riskornene skal kunne adskilles fra hinanden, samtidig med at de skal være gennemkogte. Det er en balancekunst der tager tid at lære.
SE OGSÅ: Tyrkisk bulgur – bulgur pilavi opskrift
SE OGSÅ: Kisir opskrift – som min svigerinde laver den

Tyrkisk ris – en vigtig del af det tyrkiske køkken
Tyrkisk ris, også kendt som Pirinç Pilavı, er en af de mest populære og traditionelle retter i det tyrkiske køkken. Denne simple, men smagfulde risret serveres som tilbehør til både kødretter, grøntsagsretter og gryderetter, og den er en fast bestanddel på mange tyrkiske middagsborde.
Hvad kendetegner tyrkisk ris?
Det, der gør tyrkisk ris anderledes end almindelige kogte ris, er måden, den tilberedes på. Risen bliver først svitset i smør eller olie sammen med sehriye (tynde nudler eller vermicelli), før den koges i bouillon eller vand. Denne metode giver risen en nøddeagtig smag og en løs, let konsistens, hvor riskornene ikke klistrer sammen.
Oprindelse og tradition
Pirinç Pilavı har dybe rødder i det osmanniske køkken og er blevet spist i Tyrkiet i århundreder. Retten betragtes som en af de mest grundlæggende opskrifter, som alle tyrkiske husmødre lærer at lave. På trods af sin enkelthed er pilav en vigtig del af det tyrkiske køkken og kan serveres både til hverdag og ved festlige lejligheder.
Variationer
Der findes flere variationer af tyrkisk ris afhængigt af regionen og personlig smag:
- Sehriyeli Pilav: Ris med nudler
- Etli Pilav: Ris med kød
- Nohutlu Pilav: Ris med kikærter
- Safranlı Pilav: Ris med safran
Hvordan serveres tyrkisk ris?
Tyrkisk ris serveres ofte som tilbehør til retter som kebab, grillede grøntsager, Tavuk Sote (kylling i tomatsauce) eller Tyrkisk køfte. Den kan også spises alene med lidt yoghurt og salat som en let frokostret.
Dele af dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.danskityrkiet.dk, www.Alanyadk.dk, og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.