Er du blevet vild med de tyrkiske ris på ferien til Tyrkiet? Tyrkisk ris med kylling er en opgradering af de klassiske tyrkiske ris.
Denne opskrift på tyrkisk ris med kylling er nem at gå til, om end den kræver lidt øvelse.
Da jeg første gang rejste til Tyrkiet i 2006, blev jeg vild med det tyrkiske køkken og det var også det år, jeg første gang fik smag for de tyrkiske ris. Noget af det første jeg lærte at lave var sjovt nok tyrkiske ris. Og jeg har lavet det et utal af gange siden. Gennem tiden har jeg da også lært mig at lave flere skønne tyrkiske retter og jeg lærer stadig.
Fremgangsmåden af Tyrkiske ris, gør at risenes konsistens er mindre tørre, men mere smagfulde end traditionelle danske ris.
Tyrkiske ris er normalt rigtig gode sammen med gryderetter. Denne udgave af tyrkisk ris med kylling, kan bruges som et måltid i sig selv eller som en del af et måltid ved f.eks. ramadan. Server gerne sammen med tyrkisk cacik og en lækker salat.
Ris spises i stor stil i Tyrkiet. Det var eftersigende mongolerne der i 1300-tallet, bragte ris fra Øst-asien til det Osmanniske Rige (nutidens Tyrkiet). Dengang var ris en eksklusiv importvare, forbeholdt overklassen. På daværende tidspunkt var det mest udbredt at spise bulgur, i kraft af at hvede blev og stadig dyrkes i stor stil.
Hvad er sehriye?
I opskriften er der brugt Sehriye, men hvad er det? Şehriye (i Danmark også kendt som orzo) er små pastaer, der faktisk ligner små ris. Man kan også bruge pastaerne, når man laver tyrkisk ris. Şehriye kan købes hos din lokale tyrkiske/arabiske grønthandler og kan både bruges til tyrkisk ris, tyrkisk pastasalat eller i supper.
Opskrift på tyrkisk ris med kylling
4 personer
Ingredienser
1 kylling
Salt og peber
½ dl Tyrkiske nudler (Sehriye)
3 dl Jasmin eller Basmati ris
6 dl Vand fra kyllingen
2 spsk Olie og 1 spsk smør til stegning
Fremgangsmåde
Start med at koge kyllingen mør i en stor gryde med vand og lidt salt og peber. Når kyllingen er kogt færdigt, kan du gå igang med at lave dine ris, da vandet fra risene skal bruges til risene.
Varm olie og smør i en gryde og tilføj de tyrkiske nudler og lad dem stege indtil de er blevet brune.
Start med at skylle risene, tilsæt dem til de tyrkiske nudler og rør rundt så de blandes godt sammen. Lad blandingen stege indtil risene har fået en hvid hinde. Risene absorberer fedtstoffet inden de koges, hvilket gør at de færdige ris bliver mere fugtige.
Skru ned for varmen og tilsæt vandet fra kyllingen og lidt salt, så det dækker risene. Risene vil nu koge op i kraft af det varme fedtstof og det kogende vand.
Kog risene under låg i 10-15 minutter ved svag varme og sluk for blusset, når vandet er næsten fordampet.
Det er vigtigt at der ikke røres i gryden, før risene er kogt og har trukket. Omrøring gør at risene bliver klæbrige og konsistensen vil ikke blive optimal.
Lad gryden stå på blusset uden at løfte låget. Risene skal trække i 15-20 ved eftervarmen.
Risene skal ikke være klæbrige. Fedtstof og de tyrkiske nudler tilfører smag og tekstur. Riskornene skal kunne adskilles fra hinanden, samtidig med at de skal være gennemkogte. Det er en balancekunst der tager tid at lære.
Når risene er klar, trevles kyllingen og placeres ovenpå det tyrkiske ris.
SE OGSÅ: Kisir opskrift – som min svigerinde laver den
SE OGSÅ: Bulgur pilavi – tyrkisk bulgur
SE OGSÅ: Tyrkisk linsesuppe som min svigermor laver den
Dele af dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.danskityrkiet.dk, www.Alanyadk.dk, og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.