Dyk ned i historien med et besøg i Laodikea – en antik by nær Pamukkale og Denizli.
I 2020 fik jeg omsider muligheden for at udforske Laodikea.
I efteråret rejste jeg med Gitte fra Eurodan på en skøn ferie først til Denizli området og senere til Fethiye. Turen var en god kombination af tøsehygge og inspiration. En skøn tur i godt selskab, hvor vi både fik oplevet en masse og grint en hel del.
Fra Alanya til Denizli er der ca. 360 km og ganske fine veje. Kører I fra Alanya til Denizli, så kombiner gerne turen med et besøg ved Salda søen – Tyrkiets dybeste sø.
Inden ferien lavede vi en bucketliste for både Denizli og Fethiye. Denizli har vi begge besøgt flere gange, området er kendt for kalkstensterrasserne (Pamukkale), den antikke by Hierapolis og så kan tekstil købes til billige penge i området. Men der er mange andre oplevelser i Denizli området. Inden vi tog afsted, fik vi af vide fra flere, at vi skulle holde os væk fra Denizli bymidte, da smitten var slem der på det tidspunkt. Det var heldigvis ikke noget problem, for der var flere oplevelser uden for byen, som stod højere på vores bucketliste.
En af de oplevelser der stod særligt højt på min Denizli bucketliste var at besøge Laodikiea – en antik by der ligger imellem Denizli og Pamukkale. Den antikke by er stadig under udgravning og er ikke nær så kendt af turister som Pamukkale og Hierapolis. Hvilket er en stor skam, for efter min mening er den helt sikkert et besøg værd. Jeg blev ikke hvert fald ikke skuffet. Omvendt vil jeg sige, er man kun kort tid i området, så har Pamukkale mere at opleve/se for hele familien.
Pris for entré ved Laodikea er 25 tl. (Det koster 80 tl at besøge Pamukkale og Hierapolis.)
Laodikiea
Laodikea ligger ca. 6 kilometer uden for Denizli by. Når man kører fra Denizli og ud mod Pamukkale, kan man ikke undgå at se skilte mod Laodikea. Normalt besøger mere end to millioner turister årligt besøger Pamukkale og Hierapolis, mens Laodikea årligt besøges af ca. 300.000. I 2020 blev Pamukkale dog kun besøgt af 625.000 turister pga. Covid-19 situationen.
Laodicea er spredt over 5 kvadratkilometer. Når man går rundt i byen, kan man sagtens fornemme at det har været en gigantisk by. Laodikea er stadig er godt igang med at blive udgravet. Det er derfor også begrænset hvor meget man ved, da en stor del af byen stadig ligger under jordens overflade.
Men man ved at Laodikea har været en enorm handelsby. Da vi besøger byen, fortæller en af de ansatte at der i byen blev handlet med en særlig fin tekstil. En tekstil der blev solgt til hele Romerriget. Laodicea var den første by i Anatolien, der leverede tekstilprodukter lavet af kvalitetsstrikuld til det romerske imperium. I området fandtes nogle får, der var berømte for den bløde, sorte uld, som blev brugt i tekstilproduktionen. Derudover havde fåret et særligt lilla farvestof, der blev brugt som øjensalve til syge. Denizli regionen er idag kendt for tekstilhandel, så dette viser at det er et håndværk der er fortsat fra fortiden til nutiden.
Byen har grundet dens placering været en metropol for handel og mødestedet mellem Europa og Asien.
Historien om Laodikea
Jeg skal nok spare jer for hele historien om Laodikea, men det kan være rart med lidt baggrundsviden.
De fleste kilder fortæller at byen blev grundlagt af kong Antiochus II Theos (261-253 f.Kr.), byen fik navnet efter hans hustru Laodike. Men allerede på det tidspunkt, havde byen eksisteret længe. Den præcise alder på Laodikea er svær at slå helt fast, da byen har været bygget op af flere omgange pga. voldsomme jordskæv i området. Udgravninger har afsløret artefakter fra 3500 f.Kr. til 3000 f.Kr.
Fra kong Antiochus tid og i løbet af de kommende århundreder blomstrede byen op, primært på grund af de mange handelsveje, der fører forbi området, og indbyggerne blev meget velhavende. Ganske hurtigt blev byen mødestedet mellem Europa og Asien, og et handelscentrum for varer som uld, silke, krydderier og ædelmetaller. Som et tegn på velstand og indflydelse, havde byen sin egen møntfod med prægninger af græske guder.
Byen havde sin gyldne periode mellem det første og det tredje århundrede e.Kr. Ifølge beregningerne var byens befolkning omkring 80.000 i denne periode. Byen har været været større end Hierapolis, der ligger kort fra Laodikea. Hierapolis havde omkring 50.000 indbyggere ved år 0.
Laodicea er blevet ødelagt af jordskælv og genopbygget flere gange gennem århundrederne. Mest markant under det store jordskælv i 60 e.Kr. Fra begyndelsen af 1200’erne, lå størstedelen af byen under jordens overflade. Og området blevet i lang tid fremover brugt til landbrug.
Den vigtige by blev kaldt ‘Ladik’ i seljuk- og osmanniske periode. Også kendt som Laodicea på Lycus. Byen lå placeret ved floden Lykos.
I 2013 blev Laodikea skrevet på UNESCOs verdensarvsliste.
Antikkens metropol
Laodikeia har i antikken været en metropol, og bevarede skrifter fortæller, at byens universitet har været et af verdens førende indenfor bl.a. medicin, videnskab og litteratur. To af lægerne fra Laodicea var så berømte, at deres navne ses på nogen af de mønter, man har fundet i området (Zeuxis og Alexander Philalethes).
Laodicea blev grundlagt på en vigtig handelsrute. I nærområdet er der mange vigtige antikke byer, heriblandt den berømte romerske spaby Hierapolis, Colossae og Tripolis.
Byens vigtigste indtægtskilde var handel. Det var et handelscentrum hvor der blev handlet med eksklusive varer som f.eks. krydderier, silke, uld, tekstil mm. Tekstilhandel var den mest fremtrædende. Udover de nævnte gav marmor, korn og handel med levende dyr også stor indkomst til byen.
En mur ved den ene agora i den vestlige del af byen, trak især min opmærksom. Fra afstand fra muren dækket af et klæde. Da vi kom tættere på, blev det tydeligt, hvorfor den var dækket til. Klædet beskyttede nemlig en smuk dekoreret væg. Eller de rester der er er tilbage af den. Jeg husker da jeg besøgte Epheus for mange år siden, at lokalguiden fortalte at vi skulle forestille os at byen havde været dekoreret i farver.
Det siges at i modsætning til nabobyen Hierapolis, havde Laodikeia problemer med ved at få adgang til vand. Derfor byggede de vandkanaler under byen. Byen har en, for daværende tider, meget moderne infrastruktur med en flere kilometer lang akvædukt som vandforsyning.
Byen er grundlagt på et areal på ca. 5 kilometer, hvor vejene løber parallelt med hinanden og krydser hinanden i retvinklede trekanter. Foruden byens universitet, finder du bl.a. det største stadion i hele regionen (285x70m), to enorme teatre (unikt for Laodikeia), fire badekomplekser, fem agoraer, fem fontæner, en retsbygning, templer, kirker og to vandforsyninger osv.. Der har været anlagt kirkegårde på alle 4 sider af byen.
Laodikea teatre
I den antikke by er der flere områder der fascinerer mig, heriblandt de 2 imponerende amfiteatre, hhv. det vestlige og nordlige teater. Jeg har gennem årene besøgt flere antikke teatre heriblandt Kas amfiteater, Aspendos amfiteater, Demre amfiteater, Termessos amfiteater, Epheus amfiteater, Side amfiteater osv.
Det vestlige teater er i bedst stand og også det teater der blev opført først. Det vestlige teater arbejdes der intensivt på: Man forventer i nær fremtid at kunne tage teatret i brug til koncerter, forestillinger mm.
Det er unikt for byen at der er 2 amfiteatre. Det nordlige teater (som er det største) blev opført, da der ikke var plads nok i det vestlige teater. Det nordlige teater har 49 rækker og har eftersigende haft pladser til 12.000 tilskuere på en gang. Og som I nok kan fornemme på billedet, er det langt fra samme stand som det vestlige amfiteater.
Udgravninger i Laodikea
I moderne tid var G. Weber den første forsker, der blev interesseret i ruinerne af Laodicea. Han udførte mindre udgravninger der i 1833 og derefter i 1843. Hans særlige interesse var i spørgsmålet om vandforsyning i Laodicea.
Efter det har der været været flere mindre udgravninger, men særligt fra 2003, har det taget fart med udgravningerne. Et team af tyrkiske arkæologer, ledet af professor Celal Şimşek fra Pamukkale Universitet, har arbejdet kontinuerligt i Laodicea siden 2003. I 2005 blev der i byen fundet en søjle med et udskåret portræt af Laodice, hustruen til “grundlæggeren” af byen, Antiochus II. Hendes identitet blev bekræftet af indskriften placeret på søjlen.
Da vi besøger byen i 2020 er det også tydeligt at arkæologerne er i fuld gang flere steder.
Den ansatte vi snakker med i byen, bekræfter at der er konstante udgravninger året rundt og det har der været i 18 år. Byen er stadig langt fra færdigudgravet, udgravningerne vil fortsætte i mange år fremover.
Laodikea og kristendom
I den byzantinske periode blev Laodicea et vigtigt centrum for kristendommen.
Laodikeia er meget vigtig for den kristne verden, fordi byen blev centrum for pilgrimsrejser i det 4. århundrede e.Kr. Sacre Agora/Laodikea kirken blev bygget under Konstantins regeringstid (306-337 e.Kr.), da kristendommen blev frigivet i 313 e.Kr.
“Sacred Agora”, som har en af de syv kirker i Åbenbaringen, kollapsede under et jordskælv i 494. Kirken er desværre spærret af da vi besøger byen, men ind af vinduer kan man skimte smukke mosaikgulve.
De syv kirker i åbenbaringen, også kendt som de syv kirker i Asien, er syv store kirker i den tidlige kristendom, som nævnt i Åbenbaringen i Det Nye Testamente . Alle er placeret i Lilleasien, det nuværende Tyrkiet.
Besøg Laodikiea
Området i den antikke by er meget stort og jeg indrømmer gerne at vi ikke så det hele. Men det giver anledning til at besøge byen igen engang i fremtiden.
Gode råd når du besøger Laodikea
Laodikea breder sig over et stort område og er næsten helt ubeskyttet mod solen. Der er pt. kun en lille café/kiosk ved indgangen. Husk at tage drikkevarer med eller køb dem i kiosken, inden du bevæger dig rundt i den antikke by.
Solens stråler kan være skarpe afhængig af årstid, husk solcreme og tag gerne en sommerhat/kasket på. Når jeg besøger antikke byer, prøver jeg altid at planlægge mine besøg formiddag eller sidst på eftermiddagen, hvor solen ikke er nær så skarp. Og så holder jeg mig helst fra de antikke byer på de varmeste måneder af året.
Det er muligt at leje høretelefoner, hvor man kan lytte til historien om de forskellige dele af byen. Derudover er der gode informative skilte flere steder i byen.