aspendos teatret, aspendos teater tyrkiet, tyrkisk amfiteater, aspendos amfiteater, antalya amfiteater,
Alle indlæg Antalya Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Side/Manavgat Tyrkiet

Aspendos teatret og myten om opførslen

Tyrkiet er fyldt med historie og du skal faktisk ikke så langt fra Alanya, før du støder på et af Tyrkiets bedst bevarede amfiteatre, nemlig Aspendos teatret.

Det er sjovt hvordan ens interesser kan skifte. For snart 13 år siden arbejdede jeg som guide for rejseselskabet Tyrkieteksperten. Jeg var på det tidspunkt 20 år og må nok ærligt indrømme at tyrkisk historie var da spændende nok, men det fangede mig ikke rigtigt. I løbet af de seneste år, har dette vendt og idag interesserer jeg mig rigtig meget for historie, særligt Tyrkiets historie.

Tyrkiet er spækket med oldtidsminder og seværdigheder fra både den kristne historie samt de lange perioder, hvor andre folkeslag har hersket i Tyrkiet: Persere, grækere, romere, arabere m.fl.

Ca. 95 kilometer fra Alanya, ligger et af Tyrkiets bedst bevarede amfiteatre og har du ikke været der, kan jeg kun anbefale at du tager den vej forbi. Teatret blev bygget i det 2. århundrede og til trods for der er gået snart 2000 år og der har været et utal af jordskælv, oversvømmelser mm. er Apendos stadig i god stand og akustikken er så god, at hvis der tales med normal stemmeføring fra scenen, kan det høres tydeligt i selv det fjerneste hjørne af teatret. Fronten er hele 16 meter høj og selve teatret har en diameter på 96 meter.

Teatret er vidt berømt for sin gode akustik. Lokale rygter fortæller, at man selv på de øverste rækker i teateret ville kunne være i stand til at høre en nål falde i orkestergraven. Der er delt meninger om hvor mange teatret kan rumme, de fleste vurderinger lyder på mellem 15.000 og 20.000 tilskuere.

Oprindeligt blev der opført tragedier og komedier på Aspendos-teatret, nogle historier melder også om at der har været gladiator- og dyrekampe der, som tiltrak folk fra flere dele af landet. I de senere år, har man også kunne komme ind og nyde den fantastiske akustik ved klassiske koncerter, balletter, og teaterforestillinger.

I dag betragtes Aspendos-teatret, der blev restaureret i 1930 på befaling af Kemal Atatürk, som et af de allerbedst bevarede amfiteatre i verden, hvilket særligt skyldes teatervæggen som står næsten intakt. I teaterscenen har der tidligere stået flere statuer af de græske guder, af kejsere, erobrere mm., mange af disse er idag udstillet på arkæologisk museum i Antalya.

Området omkring teatret er også ganske interessant. Rundt om teatret ligger nemlig en masse ruiner fra perioden, bl.a. en basilika.
Myte om Aspendos teatret

Aspendos teatret blev bygget i det 2. århundrede på den daværende romerske kejser Marcus Aurelius’ opfordring. Marcus Aurelius var romersk kejser fra 161-180 e.kr. og stoisk filosof.

Kongen af regionene havde besluttet sig for at han ville gifte sin datter bort, til den indbygger som havde gjort mest for området. Der var mange bejlere, der ønskede at blive gift med prinsessen, men der var kun to som der havde overholdt de krav som kongen havde stillet. En af dem havde bygget en akvædukt, som bragte vand til byen og en anden havde bygget et imponerende teater til byen.

Kongen ville først give sin datter bort til den mand, der havde bygget akvædukten til byen. Men, hans datter som var forelsket i den anden mand, spurgte sin far om de ikke kunne besøge teatret en gang mere, før han tog sin beslutning. Far og datter tog sammen til teatret og gik op til det øverste galleri. Samtidig gik arkitekten (Zeno) rundt i orkestergraven, uden at vide de var tilstede, med hænderne bag på ryggen og bøjet hoved, imens han hviskede – “Kongens datter skal blive min!” På trods af hans lave toneleje, kunne kongen tydeligt høre hans stemme. Han blev så imponeret over akustikken i teatret, at han gav hans datter væk til arkitekten af teatret. Parret skulle eftersigende også være blevet gift i teatret.

En sjov krølle på historien er i øvrigt, at akvædukten, den anden bejler byggede, også forsynede teatret med vand.

 

Praktisk info

Find adresse på hjemmesiden: https://www.muze.gov.tr

Teatret er åbent alle dage

Særligt i højsæsonen er teatret godt besøgt at turister. Det anbefales derfor at besøge teatret tidligt på dagen eller sent på dagen. Besøger man teatret uden for sæsonen er der som regel ikke så mange besøgende.

SE OGSÅ: Oplevelser i Antalya og omegn

SE OGSÅ: Oplevelser i Side og omegn
Kilde: Kristeligt dagblad