græskarhummus opskrift, græskar hummus opskrift, hummus opskrifter, tyrkiske opskrifter, tyrkisk med, tyrkiske retter, tyrkiske retter med græskar, nemme tyrkiske opskrifter, tyrkisk tilbehør til hovedret, tyrkiske mezer, det tyrkiske køkken, tyrkisk madblogger, opskrifter med græskar, græskar opskrifter
Alle indlæg Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske opskrifter Vegetar opskrifter

Græskarhummus opskrift

I Tyrkiet er græskar en meget populær spise henover efteråret og vinteren. Græskar kan både bruges til forretter, varme retter og desserter.

En ret som græskar fungerer rigtig godt i, er græskarhummus.

Min begejstring for mezer (tyrkiske forretter), kan vist ikke komme bag på nogen. Jeg har flere gange delt opskrifter på tyrkiske mezer på bloggen og bliver jeg spurgt om jeg vil med ud at spise tyrkiske mezer er jeg altid hurtig til at sige ja. Det skønne ved tyrkiske mezer er at man kan smage en masse forskelligt og er man nogle stykker af sted ude at spise, kan man nemt få smagt på en masse forskellige varianter. Jeg har en gang ladet mig fortælle at der findes mere end 99 forskellige slags mezer, nogle mere traditionelle end andre.

Græskarhummus er en meze som jeg er blevet særligt begejstret for, den er nem at lave og smager himmelsk. Hummus stammer fra Mellemøsten, men er en spise som er blevet populær i store dele af verden. Også i Tyrkiet er hummus ofte på menuen, som en forret (tyrkisk meze).

Retten Hummus er en klassisk forret eller snack, som oftes serveres sammen med lidt lækkert brød, som f.eks. lavas brød. Hummus kan laves på mange forskellige måder og i mange forskellige variationer, hvoraf græskarhummus er en af dem.

Hummus og græskar

Ordet hummus er arabisk og betyder “kikært”. Den klassiske hummus er en kikærtepure og selvom mange påstår at hummus stammer fra Mellemøsten, vides det ikke præcis, hvem der er ophavsmand bag hummus. Kikærter til madlavning har eksisteret i mere end 10.000 år og var bl.a. en delikat spise i det antikke Rom. Første gang vi historisk set, støder på ordet “hummus”, er i det 13. århundrede, hvor ægypterne spiser hummus.

Kikærter er en bælgfrugt der dyrkes mange steder, primært dyrkes kikærter i det vestlige Asien og Middelhavsområdet. Der findes forskellige sorter af kikærter. De sorter der dyrkes i Middelhavsområdet, giver store og lyse kikærter, mens de sorter der dyrkes i Asien giver mindre og mørkere ærter. Danmark importerer primært kikærter fra Tyrkiet, der er 5. største producent på verdensplan. Når kikærterne har været en populær spise i så mange år, er det fordi de er rige på proteiner og også indeholder både kalium, A-, B-, og C-vitaminer.

I denne udgave af hummus er græskar tilsat. De fleste i Danmark forbinder nok græskar med halloween, mens tyrkerne er anvender græskar hele året og særligt i efterårsperioden både til forretter, hovedretter og desserter. Tyrkiet er selvforsynende med græskar, som særligt dyrkes i den sydlige del af Tyrkiet, hvor der er de bedste forhold pga. de lunere temperaturer. Græskar er lige som kikærter rige på A-, B- og C-vitaminer, derudover skulle græskar eftersigende være godt for blodtrykket.

Både kikærter og græskar betragtes i Tyrkiet som et godt og mættende alternativ til kød, særligt i gryderetter.

Smagen af græskarhummus

Hummus er en populær spise og der findes også alverdens udgaver af retten, hvert land, hver egn og hver husmor har sin variation. En klassisk hummus lavet i Tyrkiet, består typisk af kikærter, tahin, olivenolie, hvidløg og citronsaft, smagt til med salt og spidskommen. Ved at tilsætte græskar til den klassiske hummus, tilføres mere sødme, konsistensen bliver lettere og hummusen tager farve fra græskarret.

Farven på græskarhummus afhænger hvilket græskarsort der anvendes. I en græskarhummus får man et godt mix af sødt, salt og syrligt, hvilket gør at retten fungerer fint som tilbehør, men også sagtens kan fungere som en enkeltstående ret med noget lækkert brød som tilbehør. Ønskes der lidt mere smag, kan der med fordel tilsættes lidt chili.

Græskarhummus opskrift

45 min  (4-6 personer)

INGREDIENSER

500 gram græskar

1 ds. kikærter eller 125 gram tørrede kikærter

1 dl. tahin

2-3 fed hvidløg

Saften fra 1 cition

Salt

Peber

Spidskommen

FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 200 grader. Rengør græskarret og skær det i tern.

Kom græskarternene i et ovnfast fad og vend med olivenolie, salt og peber. Bag græskarternene i ca. 30 minutter til de er møre.

Lad græskarternene køle af inden de blendes sammen de øvrige ingredienser, smag til med salt og spidskommen.

OBS! Bruges der tørrede kikærter, skal du være opmærksom på at kikærterne skal udblødes i rigeligt vand, i 8-10 timer inden de koges. Kikærterne skal koges i 45-60 minutter i friskt og usaltet vand. Anvend kikærterne i afkølet tilstand.

Serveringsforslag

Server den færdige græskarhummus sammen med lavaş brød og nyd den som en enkeltstående ret, eller lav den som en del af flere tyrkiske mezer (tyrkiske forretter). Græskarhummus er desuden et godt alternativ til smør i en sandwich. Eller brug din hjemmelavede hummus med græskar som dip til alle slags grønsagsstænger og som ‘dressing’ til diverse retter.

SE OGSÅ: Rødbedehummus

SE OGSÅ: Haydari opskrift – tyrkisk fetadip med rød peberfrugt

Dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.AlanyaDK.dk, www.danskityrkiet.dk og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.