Opskrift på simpel tyrkisk squashsuppe med gulerod – på tyrkisk bedre kendt som Kabak çorbası.
Jeg er stadig igang med at teste forskellige opskrifter med squash herhjemme, efter min veninde har været forbi et par gange med squash fra egen have. Og det lyder til der ikke går længe før næste levering kommer.
En del af squashene er blevet brugt til den tyrkiske gryderet med squash, jeg delte for nyligt. Squashboller af Valdemarsros opskrift er der også blevet lavet et par gange – og dem der skal der helt sikkert laves flere af. Mums, de er gode, og er et hit hos både børn og voksne. Har du ikke prøvet dem, så lov mig at gøre det.
Senest er det blevet til denne tyrkiske squashsuppe med gulerod. Nem at lave og så lækker cremet. Skøn som både forret, hovedret og natmad. Mange tyrkere er også glade for at spise suppe til morgenmad. Jeg er sikker på min svigerfar ville elske denne suppe til hans morgenmad.
Tyrkisk squashsuppe med gulerod
Ingredienser
1 løg
2 mellemstore squash
2 gulerødder
3 spsk olie
2 spsk mel
1 boullionterning (kan undlades)
8 dl vand
2 dl mælk (eller fløde)
Salt og peber
Fremgangsmåde
Start med at hakke løg, skær gulerødder og squash i mindre tern.
Kom olie i en gryde, svitse løget 2-3 minutter, uden at brune det. Tilsæt mel og bland det sammen. Herefter tilføjes squash og gulerødder, svits yderligere et par minutter og tilsæt bouillon samt vand. Kog op og lad det simre til grøntsagerne er møre.
Blend suppen, tilsæt mælk/fløde og smag til med salt og peber.
Hvis man ønsker det, kan man tilsætte lidt finthakket dild til suppen, det giver lidt ekstra smag. Alternativt kan man tilsætte lidt chilipulver, hvis man ønsker lidt mere styrke i suppen.
Supper i Tyrkiet
Som tidligere nævnt, kan tyrkisk suppe spises stort set døgnet rundt. Hvor vi i Danmark primært forbinder det med frokost eller aftensmad. De tyrkiske supper spiller en vigtig rolle i den tyrkiske madkultur og der findes utallige variationer. De tyrkiske supper er kendt for deres smagfulde kombinationer af ingredienser.
Her er nogle af de mest populære tyrkiske supper:
- Mercimek Çorbası: Rød-linsesuppe er en af de mest almindelige og elskede supper i Tyrkiet. Den er lavet af røde linser, løg, gulerødder, kartofler og krydderier. Den serveres normalt med et drys af citronsaft og serveres varm. Herhjemme er det en af favoritterne og laves da også ofte.
- Ezogelin Çorbası: Denne tyrkiske suppe er lavet af røde linser, bulgur, løg, tomater, paprika og forskellige krydderier. Den har en dejlig fyldig konsistens og serveres ofte med smør og paprika-flager.
- İşkembe Çorbası: İşkembe- eller mavesuppe er en traditionel tyrkisk suppe, der ofte spises som en velsmagende ret efter en aften i byen. Den er lavet af koens mave, kogt i en kraftig bouillon med hvidløg, krydderier mm. Ikke en jeg er fan af, men jeg kender mange der sværger til den.
- Tarhana Çorbası: Tarhana er en fermenteret tør suppeblanding, der bruges til at lave en lækker suppe. Den indeholder tørret yoghurt, tomater, peberfrugter, krydderier og mel. Tarhana-suppe er cremet og fyldig i smagen og serveres normalt med smør og paprika-flager.
- Yayla Çorbası: Yayla-suppe er en cremet yoghurtsuppe med ris og friske urter som dild og mynte. Den har en forfriskende smag og er en populær suppe i de varmere måneder.
- Şehriye Çorbası: Şehriye er en type lille pasta, der bruges til at lave en let og nærende suppe. Den laves nemt af tomatpure, Şehriye, boullion og krydderier.