Yoghurtsuppe på tyrkisk kendt som yayla corba er blandt en af mine favorit supper. Særligt glad er jeg blevet for den inden for det sidste halve års tid. Den er nem at lave, mættende og perfekt til de kolde vintermåneder. Men kan også med fordel spises hele året rundt.
Yayla çorbası, også kendt som yoğurtlu çorba, er en tyrkisk yoghurtsuppe tilberedt med en række urter, ris og kikærter. Variationer af det forekommer i hele Mellemøsten.
Denne suppe er også kendt som sætersuppe. Mange steder driver man dyrene på højsletten i den varme sommertid, hvor der findes små sommerhusbyer til dette formål. Af mælken laver man særlig smør og ost, men også meget yoghurt.
Min tyrkiske svigerinde laver den ofte når vi ses, da hun ved jeg elsker den. Har du en rest ris stående fra en dagen tidligere, kan du sagtens bruge dem istedet for at skulle bruge rå ris. Det vil forkorte kogetiden lidt og gør typisk også at risene bliver mere udblødte i suppen.
Suppen er lækker mættende og syrlig i smagen og kan sagtens holde sig i køleskabet et par dage.
Tips til retten; hvis du har boullionvand uanset om det er fra kylling eller oksekød, så brug dette i stedet for vand og boullionterning. Skulle du evt. have nogle kogte kikærter liggende, så kan du med fordel tilsætte dem, da det vil give lidt ekstra fylde til suppen.
Yoghurtsuppe opskrift (Yayla corba) 4-6 personer
Ingredienser
7 dl græsk/tyrkisk yoghurt
2 æg
2 spsk mel
7 dl vand
1 boullionterning
5 spsk ris
2 spsk smør
3 spsk tørret mynte
1 spsk paprika
salt
Fremgangsmåde
Start med at komme vand, boullion og skyllede ris i en gryde. Lad det koge op under omrøring og skru så ned til svag varme.
Imens boullionblandingen koger, skal yoghurt, æg, mel og salt piskes sammen. Start med 1/4 teskefuld salt, du kan altid tilsætte mere senere. Og husk på der også er salt i boullionen.
Herefter yoghurtblandingen tilsættes langsomt i gryden. Det er vigtigt det sker under konstant omrøring.
Nu skal blandingen varmes LANGSOMT op stadig under konstant omrøring. Denne opvarmningsproces er meget vigtigt, da yoghurten ellers vil skille!!
Kog ved svag varme til risene er møre – ca. 20-25 min.
På en pande svitses smør, mynte og paprika og hældes over suppen.
Server med tyrkisk ramadanbrød.