Alle indlæg

Jordskælv i Tyrkiet 2023

Tyrkiet er lige nu i en 7 dages landesorg i forbindelse med de voldsomme jordskælv i Tyrkiet.

Jeg er de seneste par dage blevet kontaktet både via de sociale medier, tlf og mail, for at høre om vi er okay. Jeg takker for jeres bekymring, vi befinder os heldigvis i Alanya, som er flere hundrede kilometer fra de berørte områder. De 2 store jordskælv der kom d. 6. Februar, har en del kunnet mærke her i Alanya. Vi har heldigvis intet mærket. Men vi er meget berørte af situationen, det er en katastrofe.

Dødstallet, antallet af sårede og kollapsede bygninger både i Tyrkiet og Syrien er allerede alt for højt og det forventes kun at stige gevaldigt de næste dage og uger. De danske nyheder er gode til at opdatere med tallene, så det vil jeg undlade. 

Dødstallet og antallet af sårede er allerede alt for højt og det kommer desværre kun til at stige mere. Jeg læste her til morgen at WHO vurderer at op mod 20.000 kan have mistet livet pga. jordskælvene. 😔😔😔 Mine tanker til går til alle dem der har mistet deres kære, alle dem der går i usikkerhed nu for om de nogensinde ser deres kære igen, dem det har mistet alt og generelt alle der er berørt af denne katastrofe.

Største jordskælv i næsten 100 år

Jordskælvet er det største siden 1939. Det går over i historien som et af de største jordskælv i Tyrkiets historie, og var større end Izmit-jordskælvet i 1999, som mange den dag i dag stadig kan huske. Mange arbejdende i Alanya er fra Østtyrkiet og har familie og venner i de berørte byer. Og desværre har jeg også hørt flere eksempler på arbejdere her i Alanya, der har mistet flere familiemedlemmer på en gang. Mit hjerte græder for alle der er berørt af dette. 

Desværre kan man intet stille op når naturen spiller med kræfterne, men trist er det. 

Flere bygninger i de byer, der er ramt i Østtyrkiet er bygget før 1999, og har derfor ikke god jordskælvssikring. F.eks. I Diyarbakır er der rigtig mange højhuse, og det er ikke unormalt at have 10-15 etager i en bygning. Mange af de ældre bygninger er mindst 5 etager, og det er ikke altid med det bedste fundament. 

Flere lande har allerede sendt hjælp og det er der brug for, det er et enormt redningsarbejde, som er udfordret pga. efterskælv, kulde og sne. Lige nu har Tyrkiet nogen af de koldeste dage og man kan frygte at mange også kommer til at dø af kulde. 

Indsamlinger til Tyrkiets jordskælvsofre

Jeg er blevet kontaktet af flere der ønsker at donere/hjælpe på den ene eller andet måde. På bloggens Facebook, prøver jeg løbende at opdatere med de indsamlinger der er samt måder man kan hjælpe. 

Emilie, der er medejer af Vorestyrkiet.dk har delt en liste med indsamlinger til Tyrkiet. Jeg har fået lov at dele den på bloggens Facebook side, men deler den også her, da jeg ved en del af jer der læser med ikke er på Facebook; 

Der bliver ikke skelnet mellem deres politiske, religiøse eller humanitære forhold i denne her situation. Det vigtigste er bare at hjælpen bliver givet hvor den trænger i denne forfærdelige situation.

I Tyrkiet er der mulighed for at støtte i de forskellige kommuner, men det kræver en tyrkisk konto, eller muligheden for at sende til tyrkiske konti. Og ellers kan man donere tøj, overtøj, konserves og dyner og tæpper rundt omkring ved de forskellige kommuner.

I Danmark er der flere muligheder for indsamlinger, både lavet af NGO’er, men også af privatpersoner. Hvis I støder på nogen indsamlinger der er godkendt af Indsamlingsnævnet, så må I endelig skrive så jeg kan få dem på listen! Kontakte mig via Facebook eller pr. mail danskityrkiet@gmail.com

De klassiske NGO’er i Danmark der laver indsamling i denne omgang er

Røde Korshttps://www.rodekors.dk/stoet/katastrofeberedskab her kan man donere direkte, både med mobilepay, visa og Mastercard. Det kan være et engangsbeløb eller et fast månedligt beløb man betaler med.

Dansk Flygtningehjælphttps://help.drc.ngo/da/sadan-arbejder-vi/krig-og-katastrofer/akut-jordskaelv/ Her kan man også donere et valgfrit beløb på Mobilepay, med dankort eller Mastercard. Dansk Flygtningehjælp har været til stede ved den tyrkiske/syriske grænse i mange år, og er vant til at rykke ud i krisesituationer.

Folkekirkens Nødhjælphttps://www.noedhjaelp.dk/katastrofer/syrien Her er det også muligt at betale et beløb, enten over Mobilepay eller med kort. Folkekirkens nødhjælp beskæftiger sig blandt andet med humanitær hjælp og står til rådighed med ambulancer og paramediciner.

Dette er de typisk umiddelbare NGO’er der træder til i sådanne situationer.

Ønsker man at støtte stadig, men igennem andre foreninger, så er der her et overblik over nogen af foreningerne der også sender hjælp til Tyrkiet, både i form af mad, tøj, tæpper, men også mandskab.

HASENE – DK – Her er tale om en nødhjælpsorganisation der stammer fra Tyskland. De samler ind til tæpper, børneovertøj, modermælkserstatning og mad til de ramte. De kan støttes på MobilePay på nr 11166 med skriften ”Jordskælv”

Diyatnetdk – Dette er en forlængelse af det tyrkiske direktorat for religiøse affærer, og de samler også ind til de sårede. De kan støttes på mobilepay 152025

Charity for Life – Her er mulighed for at donere nødhjælpspakker til 500 kr, eller et valgfrit beløb. Der kan doneres på Reg 6610 – Konto 1857019, og betalingen mærkes Jordskælv.

Mange af disse mindre NGO’er laver indsamlinger og forsøger at hjælpe i nærområderne. Det er vigtigt for mig at vide hvad pengene går til, da behovet lige nu er alt fra mad, tøj, tæpper, ja hverdagsting der mangler nu. De næste par uger kommer der kun flere muligheder frem, og når man først har fået dækket de umiddelbare behov, så kommer det til at ændre hvad behovene er. Dette afventer vi kun, og holder øje med hvad der sker de næste par uger, og måneder. Som set i jordskælvet 2020 i Elazig, så gik hjælpen også til at opbygge nye huse til de ramte.

Befinder man sig i Tyrkiet, så kan man kontakte Udenrigsministeret ved behov for akut rådgivning på Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7: +45 3392 1112 eller bbb@um.dk. Pas på jer selv, hinanden og jeres familier