lavendelmarker ved isparta tyrkiet, tyrkiet lavendel landsby, lavendel marker ved i isparta, oplevelser i Isparta, seværdigheder i Isparta, lavendeltur fra Alanya, dagsture fra Alanya, tyrkiet blogger, tyrkiet guide
Alle indlæg Isparta Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet

De smukke lavendelmarker ved Isparta

Frankrigs Provence-region er nok det første der kommer i tankerne, når man taler om lavendel. Men Tyrkiet har også sin helt egen landsby, der er rig på duften af ​​den lilla blomst.

De smukke lavendelmarker ved Isparta, er de seneste år blevet en meget populær destination for både nationale og internationale turister henover sommermånederne. Fra Alanya er der da også flere turarrangører der tilbyder endagsture til lavendelmarkerne, oftest kombineret med et besøg ved Salda søen (Tyrkiets dybeste sø).

I sidste uge satte jeg sammen med min finske veninde Petra kursen mod de smukke lavendelmarker ved Isparta. Isparta ligger i den sydvestlige del af Tyrkiet, imellem Pamukkale/Denizli og Antalya.

Vi begge havde uafhængigt af hinanden luret lidt på, om vi skulle tage af sted på en af de arrangeret ture. Men tanken om at tage af sted på egen hånd var mere tiltagende, så det gjorde vi. Fra Alanya til Kuyucak landsby, hvor man finder lavendlerne er der ca. 280 kilometer, en køretur på ca. 4 timer hver vej. Vi kørte hjemmefra tidligt fra morgenstunden.

På vej til Kuyucak, kørte vi via Bucak og Burdur, med et stop på vejen for at spise morgenmad. På vej tilbage til Alanya, kørte vi over Isparta. Kører I denne vej, kan jeg anbefale at I stopper ved Karacaören søen og spiser morgenmad eller frokost Karacaören Gölbasi restaurant, hvor fra der er den smukkeste udsigt over søen.

Kuyucak – en lavendel landsby i Tyrkiet

Kuyucak er kendt som Tyrkiets lavendel landsby, også kendt som Lavanta Kokulu Köyü – den duftende lavendel landsby.

Landsbyen ligger ca. 50 kilometer fra Isparta by. Hvert år tiltrækker landsbyen mere end 80.000 besøgende henover lavendelsæsonen. Da vi besøgte området, var vi de eneste udlændinge, men ud fra de nummerplader vi så, var det tydeligt at folk kom fra store dele af Tyrkiet for at opleve det skønne område.

Kuyucak landsby hører under Isparta regionen, som ud over lavendlerne også er kendt for roser. Roserne var dog for længst væk. Besøger man området i slut juni eller start juli, kan man være heldig at opleve både lavendel- og rosemarkerne. Så heldige var vi ikke, der skulle vi være kommet 15 dage før.

Når man ser billeder fra lavendel landsbyen, tror mange fejlagtigt at det er en stor lavendelmark. Men det faktisk en lille landsby med forskellige familier, der hver ejer deres lavendelmarker, som er spredt ud over området.

Lavendelmarkerne i Kuyucak begyndte faktisk ved en tilfældighed. Historien lyder på at en lokal rosenbonde fra Isparta rejste til Provence, Frankrig og bragte et par dusin lavendelfrø tilbage for at give til sine venner. Over tid blev lavendelmarkerne større og større, og nu producerer denne lille landsby mere end 90% af al lavendel i Tyrkiet!

Når du ankommer til landsbyen, er der langs vejstrækningen marker til hver side. Du/I vælger selv hvor I vil stoppe, tage billeder og købe souvenirs. Det kan være fristende at stoppe ved den første mark, men kør gerne lidt rundt og find den mark I synes er smukkest. Det koster ikke noget at besøge de forskellige marker, men vis gerne din taknemmelighed ved at købe lidt souvenirs eller lidt at drikke/spise. Landsbyens beboere et utroligt gæstfri.

Flere steder rundt om i landsbyen, sidder kvinderne og laver lavendelkranse, som kan bruges til billeder eller som et kærligt minde fra område. Vi betalte 15 tl for en lavendelkrans.

En tur til Kuyucak er en oplagt måde at støtte lokale på. Da alle markerne er familieejede, vil alle de penge du bruger her, gå direkte til området.
På de forskellige marker er der opsat forskellige genstande såsom cykler, døre, vinduer, biler, gynger mm. Alle sat op for at de besøgende kan få taget nogle unikke billeder. Og det er da heller ingen hemmelighed at mange kommer hertil for at tage billeder til de sociale medier, men lige så mange bruger også de smukke omgivelser til at få taget billeder ved festlige anledninger såsom bryllup.

Udover at lavendelmarkerne bidrager til nogle smukke billeder, så er der også er de også med til at bringe en indkomst til området. Lavendelmarkerne i Kuyucak producerer mere end 500 tons lavendel om året. En del af blomsterne bruges til at producere lavendelolie, der blandt andet bruges i kosmetikindustrien.

Ved de forskellige souvenir butikker, findes du også nogle af de produkter som lavendlerne ellers bruges til f.eks. lavendel-cologne, lavendelsæbe, lavendel-te, tørrede lavendler, lavendelhonning mm. Når du er i området, så prøv også gerne den lokale tyrkiske is med lavendelsmag.

Tyrkisk is med lavendelsmag – smagen mindede lidt om blåbærsmag.

Hvornår er det bedst at besøge lavendelmarkerne ved Isparta?

Fra midt juni til slut juli kan man normalt opleve lavendelmarkerne. Det bedste tidspunkt er at komme i den første eller anden uge af juli, hvor alle markerne for alvor er sprunget ud.

Juli er den tid, hvor alle lavendler blomstrer og skaber et smukt landskab for lokale og besøgende.

I august starter man med at høste. Den bedste tid på dagen for at høste lavendel er om morgenen, efter duggen er tørret, men inden solvarmen trækker for meget ud af de duftende æteriske olier.

Hvis du/I har mulighed for det, så besøg lavendelmarkerne enten ved solopgang eller solnedgang. Fordelen ved at komme tidligt på dagen, er at der ikke er lige så mange besøgende. Ved at besøgerne lavendelmarkerne ved solnedgang, kan du/I få nogle hele fantastiske billeder i den gyldne time.

Vi ankom ved 10-tiden og der var ikke mange besøgende. Næste gang vi tager dertil, vil vi prøve at ramme det med solopgang eller solnedgang.

Tips til dig vil besøge Isparta

  • Hvis I har mulighed for det, så lej en bil og kør selv afsted, så kan I tage det i det tempo I vil.
  • Er det primære formål at besøge de smukke lavendelmarker ved Isparta at få taget nogle smukke billeder, så er anbefalingen at du har enten gult eller hvidt tøj på. Gul, fordi det er direkte modsat lilla på farvehjulet og giver en fantastisk farvekombination. Hvidt, fordi det er lyst og giver en god konstrast til de mørkere farvede lavendelmarker.
  • OBS! Og så lige et godt råd – pas på bierne. Der er ikke mange steder der nævner det, men lavendelbuskene er fyldt med bier, der samler nektar. Vær forsigtig og forstyr dem ikke – ellers får du et par (gratis, røde og smertefulde) souvenirs.

Ønsker du at besøge de smukke lavendelmarker ved Isparta, finder du dem lige her:

SE OGSÅ: Oplevelser i Pamukkale/Denizli