Ihlara dalen er en perfekt naturoplevelse i Tyrkiet, for dig som interesserer sig for natur og historie.
Tag på vandretur i Ihlara dalen og oplev storslået natur kombineret med et indblik i den tyrkiske historie.
Siden 2016 har jeg besøgt Kappadokien/Cappadocia af flere omgange, størstedelen af gangene når familie i området skal besøges. Vores ferier til området kombinerer vi typisk med at skulle ud at se noget. Hver gang prøver jeg at finde noget nyt at besøge. Og tro mig selv om vi har besøgt området flere gange, kan jeg stadig blive ved med at finde på nyt.
Da vi besøgte svigerforældrene i starten af året, brugte vi en dag på at besøge Ihlara-dalen, et skønt naturområde jeg længe har ønsket at opleve. Særligt efter vi havde svigerfar med til Sapadere kløften, sidste gang svigerforældrene besøgte os i Alanya. Sapadere kløften imponerede ikke min kære svigerfar, da han sammenlignede den med dalen ved Ihlara. Og efter at have besøgt Ihlara, kan jeg godt forstå hvorfor han ikke var synderligt begejstret.
Ihlara Valley
Ihlara dalen som kaldes Tyrkiets svar på Grand Canyon, befinder sig knap 80 kilometer fra Göreme, hvor de fleste Kappadokien-turister typisk bosætter sig under deres ferie. Dalen befinder sig nær provinsen Aksaray, men betragtes stadig som en del af den sydlige Cappadocia-område.
Ihlara Valley der befinder sig nær bjergerne Hasan og Melendiz (to af de tre vulkaner i Cappadocia), er en dal med en dybde på cirka 100 meter. Dalen blev dannet som et resultat af jordskælv og vulkanudbrud for tusinder af år siden.
Har du besøgt det centrale Kappadokien (Avanos, Ürgüp, Göreme etc.), ved du også at det er et mere tørt område, der ikke er specielt grønt og frodigt. Ihlara dalen er stor del af året en stor kontrast, for her er mere grønt og frodigt, grundet Melendiz floden der løber gennem dalen.
Dalen begynder ved landsbyen Ihlara og slutter ved Selime-klosteret ved Selime-landsbyen. Selime klosteret er et besøg værd, når man alligevel er på de kanter. Den samlede længde på dalen er 14 kilometer.
Dalen er et kendt vandreområde, med smukke naturomgivelser og dyreliv. Og her er mulighed for at gå flere forskellige ruter. Dalen menes at have været beboet i flere tusind år og at der i området på et tidspunkt har været mere 4000 boliger.
Vi besøgte Ihlara i starten af marts, hvor området så småt var ved at vågne efter vinteren. På det tidspunkt var der ikke specielt grønt. April, maj og juni er det tidspunkt på året, hvor der typisk er mest frodigt.
Kristendom i Ihlara dalen
Ligesom resten af Kappadokien er kendt for de tidligere kristne bosættelser, gør det samme sig gældende her. De første bosættelser og de oprindelige strukturer er blevet dateret tilbage til romersk tid. Men flere forskere mener at området har været beboet lang tid før det.
På grund af dalens rigelige forsyning med vand og skjulte steder, var dette den første bosættelse af de første kristne, der flygtede fra de romerske soldater. Gennem mange århundreder har de kristne levet fredeligt i området. Grundet de høje klipper og huleboligerne, har de været godt gemt og beskyttet gennem tiden mod de romerske soldater, de arabiske angribere og andre krige/angreb, der har fundet sted i området.
Den lokale kristne befolkning blev tvunget til at forlade området og flytte til Grækenland i 1923 under befolkningsudvekslingen mellem Tyrkiet og Grækenland.
Kirker i Ihlara-dalen
Selvom det er længe siden at området har været beboet af de kristne, så findes der i dalen masser beviser på deres eksistens. Der findes 105 kirker i Ihlara Valley, hvor af 16 er åbne for besøgende.
Kirkerne har eksisteret i over 1000 år og hugget ud i kløften af kristne. Kirkerne er udsmykket med malerier der fortæller kristne historier og flere har fokus på den kristne morale. Selvom man i mange af kirkerne stadig kan nyde de imponerende vægmalerier, er det også tydeligt at malerierne flere steder er delvist smuldret/beskadiget.
Nogle af de mest populære hulekirker i dalen er disse:
Kokar Kilise (Den ildelugtende kirke) – En de kirker med bedst velbevarede fresker. I kirken er der malet scener fra Det Nye Testamente, inklusive Jesus fødsel og korsfæstelse.
Karanlık Kale Kilisesi (Den mørke slotskirke) – Et stort klosterkompleks med minimalistisk udsmykning.
Agac Alti Kilisesi (Kirken under træet) – en kirke som sjovt nok befinder sig under træer.
Sümbülü Kilisesi (Hyacint-kirken) – En klosterkirke, hvis facade er i særlig god stand, og malerierne er i en finere stil end dem i Kirken under træet.
Kirk Dam Alti Kilise (Skt. George Kirke) – Kirken viser et beskadiget freskomaleri af St. George, der dræber dragen (en trehovedet slange). Kirken menes at være bygget mellem år 1283 og 1295.
Bahattin’in Samanligi Kilise (Bahattin’ Kornlagers Kirke) – Hr. Bahattin lagrede sit kornlager i denne lille kirke, der har rester af ældre udsnit fra det 9. århundrede.
Direkli Kilise (Søjle-kirken) – denne er meget større end de andre kirker i Ihlara Dalen. Der er søjler indenfor og flere rum. Oprindeligt i to etager. Dekoration er fra omkring år 1000.
Yilanli Kilise (Slangekirken) – Opkaldt efter et freskomaleri, der viser en trehovedet slange der torturerer syndere.
Purenli Seki Kilisesi – Flere scener i Det Nye Testamente, inklusive Maria, de 3vismænd, Jesu fødsel, hans indrejse i Jerusalem, korsfæstelsen og begravelsen.
Egritas Kilise (Kirke med skæve sten) – denne kirke er ikke i særlig god stand, men her ses også rester af vægmalerier.
Navnene på kirkerne er ikke deres oprindelige, for dem kender ingen, men hvad de lokale har kaldt dem efter de er blevet forladt.
Besøg dalen
Ønsker du at besøge dalen, er der flere tur-arrangører i Göreme, Ürgüp og Avanos der har dalen på deres program, typisk kombineret med en tur til den underjordiske by Derinkuyu.
Personligt kan jeg anbefale at leje en bil og selv tage derud, så styrer I selv hvor lang tid I vil bruge der. Der findes ikke mange muligheder for at købe drikkevarer i dalen, der ligger dog cafe/restauranter i midten af dalen. Men det kan anbefales at købe drikkevarer inden I går ind i dalen.
Der er 4 indgange til dalen:
- Indgang fra Ihlara landsby.
- Indgang lidt udenfor Ihlara landsby og også den mest populære. Fra indgangen og ned til dalen er der mere 300 trappetrin ned, husk det når du skal op igen. Vi benyttede denne indgang.
- Den tredje indgang er fra landsbyen Belisirma, som giver dig mulighed for at komme lidt ind i dalen med bil. Omkring denne indgang findes der restauranter ved Melendez floden.
- Den sidste indgang ved Selime klosteret. Der er rigtig mange der starter deres vandreture i denne ende. Men med mindre du har tænkt dig at gå igennem hele dalen, så kan det bedre at betale sig at benytte indgang 2 eller 3, da der er mest at se i området mellem Ihlara landsby og Belisirma.
Da vi besøgte dalen, var prisen for indgang 45 tl. Det er muligt at besøge dalen hele året rundt. Husk at have godt fodtøj på, når du besøger området.
SE OGSÅ: En magisk ballontur over Kappadokien