Alle indlæg Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske opskrifter Vegetar opskrifter

Klassisk hummus opskrift

Min begejstring for mezer (tyrkiske forretter), kan vist ikke komme bag på nogen. Jeg har flere gange delt opskrifter på tyrkiske mezer på bloggen og bliver jeg spurgt om, jeg vil med ud at spise tyrkiske mezer er jeg altid hurtig til at sige ja.

Jeg deler her opskriften på en lækker cremet klassisk hummus. Hummus er en krydret kikærtemos. Det er smagen af ferie og fører tankerne hen på Middelhavsområdet og Mellemøsten

Det skønne ved tyrkiske mezer er at man kan smage en masse forskelligt og er man nogle stykker af sted ude at spise, kan man nemt få smagt på en masse forskellige varianter. Jeg har en gang ladet mig fortælle at der findes mere end 99 forskellige slags mezer, nogle mere traditionelle end andre.

Hummus er en klassisk forret eller snack, som oftes serveres sammen med lidt lækkert brød, som f.eks. lavas brød. Hummus kan laves på mange forskellige måder og i mange forskellige variationer, hvoraf den klassiske hummus er en af dem.

Hummus 

Ordet hummus er arabisk og betyder “kikært”. Den klassiske hummus er en kikærtepuré og selvom mange påstår at hummus stammer fra Mellemøsten, vides det ikke præcis, hvem der er ophavsmand bag hummus. Kikærter til madlavning har eksisteret i mere end 10.000 år og var bl.a. en delikat spise i det antikke Rom. Første gang vi historisk set, støder på ordet “hummus”, er i det 13. århundrede, hvor ægypterne spiser hummus.

Kikærter er en bælgfrugt der dyrkes mange steder, primært dyrkes kikærter i det vestlige Asien og Middelhavsområdet. Der findes forskellige sorter af kikærter. De sorter der dyrkes i Middelhavsområdet, giver store og lyse kikærter, mens de sorter der dyrkes i Asien giver mindre og mørkere ærter. Danmark importerer primært kikærter fra Tyrkiet, der er 5. største producent på verdensplan. Når kikærterne har været en populær spise i så mange år, er det fordi de er rige på proteiner og også indeholder både kalium, A-, B-, og C-vitaminer.

Her er en klassisk opskrift på hummus, som er nem at lave og smager fantastisk:

Klassisk Hummus opskrift:

Ingredienser:

– 1 dåse kikærter (ca. 400 g) – drænet og skyllet

– 2-3 spsk tahin (sesampasta)

– 1-2 fed hakket hvidløg

– Saften af 1 citron

– 2-3 spsk olivenolie

– 1/2 tsk spidskommen (valgfrit)

– 1/2 tsk salt

– 2-4 spsk vand (juster efter ønsket konsistens)

– Paprika eller persille til pynt (valgfrit)

Fremgangsmåde:

1. Kom kikærter, tahini, hvidløg, citronsaft, olivenolie, spidskommen (hvis du bruger det), og salt i en foodprocessor eller blender. Gem evt. lidt af kikærterne til dekoration.

2. Blend ingredienserne, og tilsæt lidt vand ad gangen, indtil din hummus har den ønskede konsistens. Den skal være cremet. Men hvordan du ønsker den, er selvfølgelig helt op til dig.

3. Smag hummusen til, tilsæt evt. ekstra citron, salt eller tahin efter behov.

4. Placer din hummusen i en skål eller på en tallerken, og pynt med lidt olivenolie, et drys paprika eller hakket persille, hvis du ønsker det. Havde du taget lidt kikærter fra, kan du også bruge dem til dekoration

Tips:

– Ønsker duen dybere smag, kan du riste hvidløget let inden brug.

– Hummus kan opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet i op til en uge.

Denne hummus er perfekt som dip til grøntsager, pita, eller som smørepålæg i sandwiches og wraps.

Læs også: Rødebedehummus opskrift

Læs også: Græskarhummus opskrift