Hvert år søger turister fra hele verden til Pamukkale i Tyrkiet, for at opleve de imponerende kalkformationer. Men området har så meget mere at byde på.
Jeg har i dette indlæg valgt at sætte fokus på oplevelser i Denizli/Pamukkale og omegn.
Tyrkiet byder på et hav af oplevelser, uanset om man er til natur, kultur, historie mm. Hvert år valfarter turister fra store dele af verden til Denizli provinsen i Tyrkiet, primært for at besøge Pamukkale. Pamukkale er kendt som et af verdens mest berømte naturfænomener og på UNESCO´s verdensarvsliste.
Både Pamukkale og Hierapolis har siden 1988 været optaget på Unescos liste over verdensarv.
Jeg har de seneste par år besøgt Denizli området af flere omgange, de fleste gange primært med fokus på at besøge Pamukkale. Men i efteråret blev der mulighed for at udforske området lidt bedre og der findes flere skønne oplevelser som mange ikke kender til. Jeg har derfor samlet en liste med oplevelser i Denizli og omegn.
Oplevelser i Denizli
Denizli
Denizli er den store by (også navnet på provinsen), som Pamukkale ligger nær. Der findes flere skønne oplevelser i Denizli og omegn, hvad enten du er til historie, smuk natur, shopping eller kultur.
De fleste der besøger Pamukkale, bruger sjældent meget tid inde i selve Denizli, hvilket er en skam. For Denizli er en skøn by, hvor det historiske Tyrkiet mødes med det moderne. I byen finder du både et smukt udvalg af flotte moskeer, trendy cafeer, smukke parker mm. Denizli er en populær universitetsby, hvilket også gør at der et ungt og trendy miljø i byen. Byen har flere shoppingcentre bl.a. Teraspark og Forum Çamlık, hvor du både finder flere internationalt kendte mærkevarer, biograf, spisesteder og legeplads / spilleland for familiens yngste.
Inde i Denizli finder man blandt andet Adalet park, Denizli Rag Doll House Museum (dukke museum), Denizli bymuseum osv.
Byens vartegn er hanen, hvilket tydeligt fremgår flere steder, blandt andet i Denizli kommunes logo. Hanen fra Denizli er helt speciel, det hyler meget kraftigt, helt op til 1,5 minut af gangen. Bagefter falder hanen helt sammen, det tager hårdt på energien at hyle så højt. Den er med i Guiness rekordbog. Siden antikken, har hanekampe været meget populære i området, men det er nu forbudt.
I området omkring Denizli, findes flere seværdigheder. En af de mest kendte er uden tvivl Pamukkale. Men der findes mange flere. Jeg har samlet en liste med den oplevelser i Denizli området, som jeg synes er et besøg værd.
Denizli og omegn har gennem de sidste tusind år, været ramt af flere jordskælv, hvilket også gør at der stadig ligger en del historie gemt under jordens overflade.
Pamukkale
Lad os starte med Pamukkale, som udover at være Denizli områdets mest besøgte turistattraktioner, også er en af de mest populære i Tyrkiet.
Der er 3 indgange, hhv. den nordlige, den sydlige og indgangen for foden af Pamukkale. Min anbefaling er at tage ind af den sydlige og så bruge den nederste indgang når I skal ud.
Pamukkale betyder på dansk bomuldsslot. Pamuk = bomuld og kale=slot. Og når man kommer kørende til Pamukkale, kan området på afstand også godt ligne et stort hvidt bomuldsslot. Når man kommer tættere på, kan man godt se at det ikke er et bomuldsslot, men derimod et unikt naturfænomen. Pamukkale består af hvide kalkstensterrasser, der er formet af naturen igennem en flere tusinde år lang periode.
Pamukkale er helt unik optaget på UNESCOs MIXED liste, som er steder der både er kultur og natur. Total på mix listen er der kun 35 i verden.
Vandet ved Pamukkale der er 35 grader varmt, kommer fra mineral – og kalkholdige kilder fra undergrunden løber ud og ned af klippesiderne. Når vandet fordamper, forbliver kalken tilbage og med iltens hjælp bliver hærdet og til hvide belægninger/ travertiner.
Selve Pamukkale er ca, 2700m langt, 600m bred og 160m højt og det siges at det vokser med ca. 3 cm pr. år.
Indtil 1990 var det tilladt at bade i alle bassiner, hvilket mange turister dagligt gjorde. Dette resulterede desværre i at de hvide kalkformationer blev misfarvet at snavs, solcreme, sved mm. I 1992 blev der derfor igangsat en redningsaktion, hvor det blev forbudt at bade i de originale bassiner. Der er dog lavet menneskeskabte bassiner, hvor folk kan få lov at plaske rundt i. Der originale bassiner, er der fortsat, men er afspærret.
Spredt ud over hele området er der varme kilder med mineralvand, der eftersigende skulle have en foryngende og helbredende effekt på både gigt- og ledsygdomme samt hudproblemer. Allerede før år 0 var det kendt, at en dukkert i de varme kilder havde en helbredende effekt. De rygter nåede helt til Rom, der opførte Hierapolis by i år 133 f.kr.
Hierapolis
I samme område som Pamukkale finder man den antikke by Hierapolis. Når man køber indgang til Pamukkale, kan man samtidig besøge Hierapolis. Det koster 80 tl at besøge Pamukkale og Hierapolis. Ønsker man også at besøge området arkæologiske museum og bade i Kleopatrabadet, skal man betale en separat entré for det.
De varme kilder har i mange tusinde år været populære, og hvor det idag er turisterne der strømmer til, var det før i tiden var det både romere, grækere og byzantinere kom hertil, når de var døden nær for at nyde deres sidste tid i de afslappende omgivelser og på grund af de varme kilders kraft og evt. få forlænget deres liv i en periode. De første bebyggelser, der er dateret til år 300 f.v.t., består af store bade hugget i granit med både åbne, samt mere private sektioner. I 133 f.kr. overtog romerne byen og det er også fra den periode, de fleste ruiner kan dateres til den romerske periode.
Omkring år 0 er det estimeret, at der boede 50.000 indbyggere i byen Hierapolis. Det har været et velfungerende samfund, og der har både været bibliotek, markedsplads, gymnasium og teater.
Byen har haft en stor velstand, hvilket man også kan fornemme når man går rundt der.
I Hierapolis er nogle af de største attraktioner resterne af det store amfiteater, diciplen filips grav og en begravelsesplads (Nekropolis).
Romerne var kendt for at deltage i flere krige. Når krigerne kom hjem fra krigsmarken, kunne man ud fra hvilken indgang de benyttede vurdere udfaldet af krigen. Indgang ved nord er kendt som sejrens indgang, hvor den sydlige indgang er kendt som skammens indgang (Entrance of shame).
Amfiteatret i Hierapolis
Jeg er særligt vild med amfiteatret I Hierapolis, som er blandt et af de bedst bevarede jeg har set i Tyrkiet.
Teatret måler ca. 100 meter i diameter. og har fra bund til top 50 rækker i en halvcirkel rundt om scenen. Der har været plads til minimum 15.000 personer, der har set alt lige fra gladiatorkampe til kunstneriske forestillinger.
Teatret er imponerende i sig selv og så er der en smuk udsigt udover området. Orker du ikke at traske hele Hierapolis igennem, så lov mig at bruge bare lidt af din tid ved amfiteatret
Arkæologisk museum
Det arkæologiske museum ligger inde i det gamle hamam/romersk bad. Og er et oplagt museum for dig som interesserer sig for historie og ønsker at se nogen af de artefakter man har fundet i området.
På museet finder man både mønter, smukker, keramik, imponerende sarkofager mm.
Der er en lille éntre på 12 tl for at komme ind og besøge museet.
Kleopatras bad
Man kan godt få varmen af at gå rundt i Pamukkale og Hierapolis, og derfor er det nærliggende at tage en svømmetur i Kleopatrabadet. Badet har eftersigende fået navnet, fordi den egyptiske dronning Kleopatra skulle have svømmet i vandet. Vandet er ca. 35 grader året rundt.
Her har man mulighed for at prøve at bade i de gamle marmorbade, som romerne benyttede. Det siges at vandet skulle være godt mod mange sygdomme. Om det passer, må være op til dig at vurdere.
Bemærk det er gratis at gå ind og se Kleopatras pool, men man skal betale for at få lov at bade i poolen. Har man ikke lyst til at bade eller har du glemt badetøjet, er der et område modsat for indgangen, hvor man kan pumpe vand op og gnide i ansigtet og på kroppen.
Luftballon og paragliding i Pamukkale
Indenfor de seneste par år er både paraglidning og flyvning i luftballon over Pamukkale blevet populære aktiviteter. Og når man først kommer op til vejrs, får man en bedre fornemmelse af hvor stort området er.
Karahayit landsby
Og nu er det tid til at bevæge sig uden for Pamukkale, til landsbyen Karahayit, der ligger 5 km nord for Pamukkale.
Ligesom Pamukkale, er landsbyen også kendt for sine kalkstensterrasserne. Men her er de varme kilder med rustenrødt vand. Selvom vandet har en ildevarslende farve, er det på ingen måde sundhedsskadeligt. Vandets farve skyldes det høje indhold af jern og kalk. Det er også dette, der gør, at kalkstensterraserne ikke har den hvide farve som i Pamukkale. Kilderne i dette område er op mod 58 til 73 grader varme.
Vandet anbefales til mennesker der lider af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, åreforkalkning, gigt, iskias, hudproblemer, nerve og lumbago.
Karahayit landsby er ikke så stor, men man kan sagtens få et par timer til at gå der. Og så er byen ikke nær så turistet som Pamukkale. Det er en unik mulighed for at opleve tyrkisk hverdagsliv.
Tyrkerne bruger byen som et spa resort. Man siger I Tyrkiet at kvinderne fra Karahyit er specielt smukke, fordi de bader I det mineralholdige røde vand. I fremtiden spås Karahayit til at blive den største kurby i hele Tyrkiet.
Shopping i Denizli
Er der noget området er kendt for så er det tekstil, hvilket har været populært i området i flere tusinde år. På vejen fra Pamukkale til Denizli ligger flere store tekstilbutikker. Min erfaring er at tingene her ofte sælges til overpris. Det er ofte et sted hvor turistbusserne kører hen og samtidig scorer rejseselskaberne lidt penge på turisternes shopping.
Tag ind i Denizli by, hvor der ligger flere tekstilbutikker. Her sælges tekstil til priser, hvor man føler man får det smidt i nakken.
Handl der hvor tyrkerne handler, det er oftest der du får du den bedste pris.
Svævebanen ved Denizli
Svævebanen ved Denizli, havde jeg fornøjelsen af at besøge i efteråret. Turen med svævebanen tager ca. 7 minutter pr. vej. Der kommer en ny vogn ca. halve minut og ialt er der 24 vogne.
Svævebanen blev opført i 2015 og har en samlet længde på 1500 meter og man kommer op i 1400 meters højde.
Prisen for en retur billet er 10 tl. Fra toppen får man en smuk udsigt udover Denizli by og man kan i det fjerne ane Pamukkale. Ved området hvor svævebanen stopper, er der både cafe og restaurant. Herfra kan man gå videre eller tage med den lille shuttle bus op til parkområdet Bağbaşı Yaylası, hvor der både findes bungalows, legeplads, cafe mm.
Kaklik grotten
Ca. 40 kilometer fra det kendte Pamukkale i Denizli finder man Kaklik grotten. Grotten kaldes også for den underjordiske udgave af Pamukkale. Her kan man se kalkstensformationer i mindre format end dem man ser i Pamukkale.
Den underjordiske grotte er fyldt med små søer og kalkstensformationer (ligesom i Pamukkale).
Grotten har en speciel lugt, hvilket skyldes at vandet i grotten har et højt indhold af svovl og sodium. Særligt lige når man kommer til grotten er lugten slem.
Grotten har været åben siden 2002. Den blev opdaget ved en tilfældighed, da dele af taget kollapsede. Grotten er interessant og et besøg værd hvis man er på de kanter. Min erfaring er at gulvet kan være meget vådt og glat. Besøger du grotten, tænk da over hvilket fodtøj, du har på. Og hav evt. et par skiftesko med.
Laodikeia
Laodikeia er et af mine favoritsteder ved Denizli. Pris for entré ved Laodikea er 25 tl.
Laodikea ligger ca. 6 kilometer uden for Denizli by. Når man kører fra Denizli og ud mod Pamukkale, kan man ikke undgå at se skilte mod Laodikea. Normalt besøger mere end to millioner turister årligt besøger Pamukkale og Hierapolis, mens Laodikea årligt besøges af ca. 300.000. I 2020 blev Pamukkale dog kun besøgt af 625.000 turister pga. Covid-19 situationen.
Laodicea er spredt over 5 kvadratkilometer. Når man går rundt i byen, kan man sagtens fornemme at det har været en gigantisk by. Laodikea er stadig er godt igang med at blive udgravet. Det er derfor også begrænset hvor meget man ved, da en stor del af byen stadig ligger under jordens overflade.
Laodikeia har i antikken været en metropol, og bevarede skrifter fortæller, at byens universitet har været et af verdens førende indenfor bl.a. medicin, videnskab og litteratur.
Byen havde sin gyldne periode mellem det første og det tredje århundrede e.Kr. Ifølge beregningerne var byens befolkning omkring 80.000 i denne periode. Byen har altså været større end Hierapolis, der ligger kort fra Laodikea.
I 2013 blev Laodikea skrevet på UNESCOs verdensarvsliste.
Karavanestation i Denizli
Det er ingen hemmelighed at jeg er vild med karavanestationer, og gennem tiden har jeg besøgt en del af dem i Tyrkiet. På den seneste tur til Pamukkale, besøgte vi karavanestationen ved Denizli også kaldet Ak han.
Karavanestationen ligger ca. 7 kilometer nordøst for Denizli og blev opført i perioden 1253-1254. Karavanestationer var i mange år en del af Silkevejen og blev brugt for at fremme handel og beskytte de handlende.
Læs mere om karavanestationer i Tyrkiet her.
Det er muligt at overnatte på karavanestationen, det er dog ikke helt billigt og standarden/servicen er ikke så høj. Min anbefaling er derfor at gøre karavanestationen til et stop på vej til eller fra Pamukkale.
SE OGSÅ: Oplevelser i Istanbul