Noget af det man godt kan komme til at savne, når man bor her i Tyrkiet er koldskål.
Lav en nem koldskål i Tyrkiet med kefir.
Selvom man bor i et land med et af verdens bedste køkkener, kan man sagtens savne dansk mad. Det gør jeg hvert fald! Jeg nyder derfor også, når der med jævne mellemrum hygges med dansk mad med tøserne.
En af de “retter” jeg typisk savner henover sommeren er en god omgang koldskål. For mig er koldskål bare noget der hører sommeren til og når varmen når så høje temperaturer at man ikke kan overskue at spise noget, er der da ikke noget mere forfriskende en lækker omgang koldskål med noget friskt frugt.
Jeg har noget tid ledt efter en god opskrift på hjemmelavet koldskål, desværre indeholdt mange af opskrifterne ingredienser, som mange ikke kunne få i Tyrkiet eller også var smagen bare ikke rigtig. Men for nyligt fik jeg en nem og simpel opskrift på koldskål med kefir – som i den grad er faldet i god jord.
Hvad er Kefir?
Kefir er et fermenteret mælkeprodukt tilsat bakterie- og gærkultur, der har oprindelse fra Kaukasus bjergene. Ordet “kefir” stammer fra tyrkisk og betyder “at have det godt”. Kefir kan både købes i Danmark og Tyrkiet, så du kan sagtens lave denne opskrift i Danmark.
Koldskål i Tyrkiet opskrift
Ingredienser
1 liter kefir
3 æg
3-4 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk citron
Fremgangsmåde
Pisk æg, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt. Tilsæt kefir og citronsaft. Tilsæt kefir og rør godt rundt til en ensartet masse. Er koldskålen ikke “tyk” nok, kan der tilsættes lidt naturel yoghurt.
Koldskålen er klar til at spise med det samme, men kan også sagtens laves på forhånd og spises henover et par dage. Server sammen med kammerjunkere, frugt, granola eller hvordan du ellers foretrækker din koldskål.
Det er ikke muligt at købe kammerjunker i Tyrkiet. Jeg har denne sommer været heldig at få kammerjunker fra Danmark. Men ellers fungerer kiksene Ikibebe fra ETi som en god erstatning. Hvis man har tiden og overskuddet, kan man selvfølgelig også kaste sig ud i at lave hjemmelavet kammerjunkere.
Du kan nøjes med at bruge yoghurt og vand i stedet for ayran (er jo salt i) og hvis den skal være ekstra lækker så kom noget vanilleis i den lige inden serveringen.
Det har været et stort hit hos mig i mange år 🙂