Livet som udlandsdansker i 2020, livet som udlandsdansker i en coronatid, udlandsdansker i tyrkiet, udgangsforbud i Tyrkiet, lockdown i Tyrkiet, alanya blogger, tyrkiet blogger
Alle indlæg Hverdag

Livet som udlandsdansker i 2020

Livet som udlandsdansker i 2020 har for mange betydet et år med større savn til familie og venner i Danmark.

Livet som udlandsdansker i 2020 har for mig både været et år på godt og ondt.

Der kan være mange grunde til at man søger ud som udlandsdansker, nogen søger ud pga. job, uddannelsen, kærlighed, jagten på eventyr og en stor del søger ud fordi de af helbredsmæssige grunde har det bedre i et varmere klima osv. I det hele taget er der mange forskellige grunde til opholdet i udlandet og der også stor forskel på hvad planen for udlandsopholdet er. Nogle søger ud 1-2 års tid for at prøve en gammel drøm af, mens andre rejser ud i verden og aldrig vender tilbage til Danmark. Jeg flyttede selv fra Danmark i 2015 og på nuværende tidspunkt har jeg ikke planen om at vende tilbage til Danmark.

Reflektioner over livet

Det er normalt at man reflekterer over hverdagen, særligt når tingene ikke går som det plejer. Jeg ved mange i min omgangskreds har brugt året på at tænke over hvad det er der giver mening og glæde i deres hverdag. For nogen har det betydet en ændring i deres arbejds- eller privatliv. Mens andre har fundet ud af de er på rette hylde. 2020 har også været et år hvor jeg har reflekteret en del over livet. Og ærligt har jeg nydt at få mere tid til mig selv, men også mere tid sammen med manden. Det har været et år, hvor det især har vist sig for mig at have et godt og stabilt netværk her i Alanya. Selvom mange forbinder 2020 med at være et skidt år, synes jeg også det har været positivt på flere måder.

Når det er sagt, så har 2020 været et noget anderledes år for de fleste af os og mange af os kan nok nikke genkendende til at Corona i år har sat stopper for mange ting. Forhåbentlig bliver 2021 et bedre år. Jeg glæder mig virkelig til den dag, hvor Covid-19 ikke fylder så meget.
Det sværeste er savnet

2020 har været et hårdt år følelsesmæssigt for mange udlandsdanskere, hvor mange i år har måtte skyde en hvid pil efter rejsen til Danmark eller få besøg fra Danmark. Og selvom man sagtens kan holde kontakte via. FaceTime, Skype, Messenger, Whatsapp, Snapchat mm., så er det bare ikke det samme som at ses fysisk. Jeg ved mange udlandsdansker har det som mig, savnet til Danmark er ikke nødvendigvis blevet større, men det er savnet til dem man holder af. Og vi er rigtig mange udlandsdanskere der glæder os til verden bliver mere normal, så vi igen kan kramme på de mennesker vi holder af. For der er ingen tvivl om at savnet af de nærmeste er det sværeste og usikkerheden om hvornår man kan ses igen fylder meget.

Der er selvfølgelig store forskel på hvor udlandsdanskere har valgt at bosætte og hvor hårdt de forskellige lande har været påvirket af Covid-19 og de medfølgende restriktioner. Jo tættere man bor på Danmark, jo nemmere er det at komme hjem. Jeg havde selv en tur til Danmark i august måned, en tur jeg ikke ville have været foruden. For lige nu er der stor usikkerhed på hvornår dette bliver muligt igen.

Er lykken i Danmark eller udlandet?

Jeg har de sidste mange år fulgt med i Facebook gruppe for Danske kvinder i udlandet. Jeg husker tydeligt i årets første måneder, hvordan flere udstationerede danskere i Kina måtte vende tilbage til Danmark på ubestemt. Nogle vendte tilbage i kort perioden end til den værste fare var drevet over, imens andre så det som et spring til at flytte tilbage til Danmark.

For nyligt stillede jeg spørgsmål i gruppen om hvor mange der pga. den ændrede hverdag i 2020 ønsker at vende hjem til Danmark. (For mig er hjemme både i Tyrkiet og Danmark). Og overraskende nok, var der ingen af dem der skrev, der havde lyst til at flytte til Danmark pga. Covid-19. For selv om året har været udfordrende for mange, hvor økonomien for nogen har været sværere at få til at slå til og flere har følt det grænseoverskridende med indgreb i deres personlige hverdag, så er udlandet stadig lykken for dem.

De svar jeg har fået repræsenterer selvfølgelig ikke alle udlandsdanskere, for der er også udlandsdanskere der rykket teltpælene om og vendt tilbage til Danmark. For nogen bliver de der en ubestemt periode indtil verden bliver mere sikker igen, mens andre bliver i Danmark resten af livet.

Udgangsforbuddet i weekenden, har gjort at vi må nyde de dage vi kan være ekstra meget.

Udgangsforbud i Tyrkiet

Livet som udlandsdansker i 2020 har også budt flere udgangsforbud, hvert fald her i Tyrkiet. Tyrkiet er ligesom så mange andre lande ramt hårdt af Covid-19, hvilket har medført en masse restriktioner. Igår aftes startede vi med udgangsforbud mellem kl. 21 og 05 alle hverdage og denne weekend går vi tilbage til udgangsforbud i weekenderne som i foråret. Fuldt udgangsforbud fra fredag kl 21 til mandag morgen kl. 05.

Vi klarede det i foråret og vi skal nok klare det igen. Vi skal ikke pive, der er mange der er påvirket mere af situationen og vi er sunde og raske. Jeg føler meget med de ældre, kroniske syge og børnefamilierne som er pålagt hårdere udgangsforbud.

Men jeg kan personligt godt mærke at dette udgangsforbud har sat et skår i juleglæden denne december. Julestemningen er for mig sværere at finde i år, hvor nogle af de traditioner jeg plejer at nyde i Alanya ikke er muligt. Julefilm, levende lys, julemusik, julebagning og hygge med nogle af de nærmeste veninder her i december går jeg dog ikke ned på. Og som altid i december, savner jeg de mange lys på gader og stræder i Danmark kombineret med duften af brændte mandler.

Til jer der er i Danmark, husk at sende mig en tanke næste gang i bevæger jer rundt i det julepyntede Danmark.

LÆS OGSÅ: Ensom i Alanya

LÆS OGSÅ: Hvilken fremtid venter efter Corona

Annonce