corona jul i alanya, juleaften i alanya, jul i udlandet, juleaften i udlandet, jul som udlandsdansker, jul i tyrkiet, juleaften i tyrkiet, juletanker, livet som udlandsdansker
Alle indlæg Hverdag Udlandsdansker

Corona jul i Alanya

Ligesom alle andre steder i verden bliver årets jul i Alanya også påvirket af Corona, derfor kalder jeg den Corona jul.

Årets corona jul i Alanya er lige om hjørnet. Julen er en særlig størrelse for mange mennesker, idet den kan betyde mange forskellige ting for os på forskellige tidspunkter i vores liv.

Måske mærker du en større længsel i år efter samvær end normalt, fordi julen falder efter lang tid med større eller mindre social isolation. Samtidig vil julens samvær være underlagt restriktioner, som gør det vanskeligere at opfylde forventningerne til julen, som du kender den.

Jeg tror hurtigt vi kan blive enige om at vi alle er møgtrætte af Corona og alle de ændringer og udfordringer den har medført i vores liv. For nogle har ændringerne været større end hos andre. Og for mange har 2020 budt på et år med afsavn for dem vi holder af. Jeg har selv flere jeg rigtig gerne vil kramme på.

Er julen hjerternes fest?

Julen kan være en svær tid for mange at gå gennem. Det er en tid som beskrives som hjerternes tid, glædens tid. Men hvert år er der mange der kan have svært ved at finde noget som helst glæde i december og som er hård at komme igennem. Grunden til det kan være mange f. eks. Skilsmisse, økonomiske problemer, ensomhed, sygdom, tabet af nogen man holder af, alkohol eller misbrugsproblemer i familien, barnløshed, familiekonflikter, stress, depression osv.

Og i år toppes det hele så med en omgang Covid-19. Det betyder isolation for mange og dermed at skulle sidde alene juleaften. På plejehjemmene og i risikogrupperne er der rigtig mange der ufrivilligt kommer til at sidde alene dette år til jul. Og jo, de sidder måske alene mange andre dage, men det kan være ekstra svært at skulle sidde alene i juledagene, hvor man allerhelst vil være i godt selskab sammen med dem man holder af.

Jeg har selv for år tilbage siddet alene en juleaften, så jeg ved hvor hårdt det kan være. Dagene op til jul, arbejdede jeg meget og mærkede derfor ikke smerten. Men juleaften var svær at komme igennem.

I omgangskredsen kender jeg både til folk der har valgt at aflyse årets juleaften i år og folk der fejrer julen ligesom de plejer. Hvad der er rigtigt og forkert, vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Det er vigtigt for den enkelte at føle efter hvad der er vigtigt for ham/hende.

Årets corona jul i Alanya

Julemåneden her i Alanya har for mit vedkommende også været anderledes end den plejer at være. Jeg har holdt jul i Alanya hvert år siden 2015, så at jeg er her igen i år, er ikke noget nyt. Med tiden er der også kommet nye traditioner til og ærligt er det rart at holde jul i udlandet. I det hele taget er der mange danskere der hvert år holder jul udenfor Danmarks grænser – i år dog ikke lige så mange som normalt.

Ved årets start havde jeg håbet på at kunne rejse til Danmark i slut november eller start december og nyde lidt julestemning sammen med familie og venner. Sådan blev det ikke i år, måske lykkedes det næste år.

December i Alanya plejer for mig at være en rigtig hyggemåned der nydes med gode venner, juleshopping, der bliver lavet julekonfekt, juleshopping, hygget på det årlige julemarked i Alanya mm.

Juleshopping er ikke nær så hyggelig, når man hele tiden skal være opmærksom på at holde afstand, spritte af og have maske på.

Årets julemarked blev logisk nok aflyst. Og ligesom for så mange andre, er det også begrænset hvor mange jeg ses med i denne tid. Jeg glæder mig til vi kan hygge meget mere og ikke er afhængige af at skulle holde øje med klokken, så vi når hjem inden udgangsforbud.

Til dig der ikke har fulgt med i restriktionerne her i Tyrkiet, har vi alle hverdage udgangsforbud fra kl. 21 til 05, og alle weekender fra fredag aften kl. 21 til mandag morgen kl. 05. Reglerne for ældre over 65, kroniske syge samt børn og unge under 20 må kun være ude i kort tidsrum i hverdagene.

Normalt plejer jeg at have minimum en hyggedag i december hvor jeg laver juleknas med en nær veninde og hendes børn. I år er der udgangsforbud i weekenderne, så der kan vi ikke gøre det. Og de andre dage kan det være svært at nå, når der både skal tages hensyn til skole og udgangsforbud. Til gengæld har vi nydt en del timer sammen udendørs, når vejret har tilladt det. Det er nu herligt at bo i et land, hvor temperaturen når over 20 grader i december.

Lidt julehygge er det dog blevet til, i starten af denne uge lavede jeg norske julesmåkager i godt selskab. Nogle af de småkager jeg fik med hjem, blev delt med vores søde naboer, som i forrige weekend forkælede os med kabak tatlisi.

Tænk positivt


Alt i alt har december måned været vendt på hovedet her, ligesom den sikkert også har for mange af jer der læser med. Og rammerne for årets juleaften, bliver også anderledes end normalt.
Men pyt, det er småting når jeg tænker på hvad så mange andre går igennem. Særligt med tanken om at mange kæmper for deres eksistensgrundlag, som er blevet revet væk under fødderne på dem. For nogle er det blevet en kamp bare at få betalt regningerne og få mad på bordet. Den seneste tid, har jeg hørt om flere familier her i Tyrkiet, hvor flere familiemedlemmer er økonomisk afhængige af de få i familien, der stadig har et arbejde eller har lidt på kistebunden.

Det kan være nemt at finde alt det negative ved ens egen situation. Men livet er også fyldt med mange positive ting, husk at fokusere på dem. Og har du overskuddet til det, så hjælp nogle der har det svært i denne tid eller i det hele taget. Man kan hjælpe på mange måder og det behøver ikke at være noget der koster dig noget.

SE OGSÅ: Livet som udlandsdansker i 2020

SE OGSÅ: Ensom i Alanya