Dine, mine og vores traditioner

Dine, mine og vores traditioner

Vi alle er opvokset med traditioner. I Danmark er der blandt andet de traditioner, vi har i forhold til forskellige helligdage og højtider, men der er også de traditioner som hver familie har f.eks. ved fødselsdage, julebagedage osv.

At finde sammen i et forhold, betyder ofte at to familiers traditioner skal forliges og det kan nogen gange være en udfordring nok, bare det at man kommer fra to familier fra samme land, der kan gå vidt forskelligt op i traditioner. Dog er fordelen at man kender til baggrunden for hinandens traditioner og så er det nemmere at koble de to familiers traditioner sammen.

At finde en kæreste, ægtefælle fra et andet land, særligt når det er muslimsk land, bringer endnu flere traditioner fra begge nationaliteter, kulturer mm. Jeg kan ikke komme udenom at jeg er dansk og Baysal er tyrkisk.

Dine, mine og vores traditioner

Jeg er født i Danmark og for mig er det normalt at fejre jul med alt hvad der hører til, nytår, fødselsdage, spise fastelavnsboller til fastelavn, hveder ved store bededag mm.

Mens kæresten der er født i Tyrkiet er opvokset med de tyrkiske traditioner og islamiske værdier, såsom at der hvert år fastes under ramadanen, fejring af seker bayram og kurban bayram, fejring af nationale helligdage, servering Asure mm.
Lad mig give et par eksempler:

Når jeg har fødselsdag, ser jeg frem til dagen og glæder mig til at blive forkælet, et punkt jeg stadig er igang med at lære ham her knap 2 år efter vi mødte hinanden. For han er ikke opvokset med fejring af fødselsdage, hvilket er normalt for de fleste tyrkere og derfor går han heller ikke op i dagen. I mit hoved er det en dag der skal fejres og står det til mig, skal han hvert fald have kage og gaver, i det mindste bare en stor kage fra mig – lige på det punkt er vi ikke helt enige. Han er ikke opvokset med at man fejrer dagen og derfor føles det forkert og dagen betyder ikke noget for ham, den er som alle andre.

I december 2016, havde en venindes far, den gode ide at han ville holde en rigtig dansk julefrokost i Mahmutlar, men hvad der hører til. Er man som os danskere vant til julefrokost, ved man også godt at det er en dag, som i bund og grund handler om at spise i flere timer og hygge. Til julefrokosten kom Baysal med, og Tea havde Taner med. Baysal synes det var hyggeligt at mødes, men for ham var det alt for overvældende, dels at skulle spise så meget mad, men også selve ideen med at sidde så lang tid om det samme bord. Men han er heller ikke vokset op med det, han er vokset op med at man spiser, bordet bliver ryddet og så snakkes der bagefter.

Nytåret fejres af nogle af tyrkerne, men for en stor del af dem er det en hel normal aften. Men ved nytåret her er det normalt at man pynter op med det som vi bruger julepynt, da tyrkerne tror på at julemanden hører til nytårsaften. Jeg er en person der aldrig er gået så meget op i nytårsaften, altså jeg synes det er hyggeligt at spise noget god mad sammen med venner, men mere går jeg heller ikke op i det. Baysal arbejder hvert år den aften, da det er en af deres travleste dage på restauranten. Men havde han haft fri, så har han det på samme måde som mig, så der er vi ret ens.

I vores forhold har vi valgt at der skal være plads til de forskellige traditioner, som betyder noget for os, selvom det tager tid for hver part at lære og forstå de nye traditioner. Der er de traditioner der fejres sammen og så er der nogle der stadig fejres med venner, såsom juleaften for mit vedkommende. Men samtidig skabes der nye traditioner i fællesskab.

Der er også nogle af både de danske og tyrkiske traditioner, som ingen af os går op i på nuværende tidspunkt, men man udvikler sig også jo konstant som personer og måske kommer det en dag. Det kan også være at nogle traditioner kommer til at betyde mere, når vi en dag får stiftet en familie. Men i mit hoved ser jeg de børn som være heldige, fordi de kommer til at være en del af 2 kulturer og vi kommer til at præge dem med hhv. mine, hans og vores fælles traditioner.

Sol.sunweb.dk - generelt bannererror: Content is protected !!