dine, mine og vores traditioner, dansk i tyrkiet, dansker i tyrkiet, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, livet som udlandsdansker, udlandsdansker blog
Alle indlæg Hverdag Kultur

Dine, mine og vores traditioner

Vi alle er opvokset med traditioner. I Danmark er der blandt andet de traditioner, vi har i forhold til forskellige helligdage og højtider, men der er også de traditioner som hver familie har f.eks. ved fødselsdage, julebagedage osv.

At finde sammen i et forhold, betyder ofte at to familiers traditioner skal forliges og det kan nogen gange være en udfordring nok, bare det at man kommer fra to familier fra samme land, der kan gå vidt forskelligt op i traditioner. Dog er fordelen at man kender til baggrunden for hinandens traditioner og så er det nemmere at koble de to familiers traditioner sammen.

At finde en kæreste, ægtefælle fra et andet land, særligt når det er muslimsk land, bringer endnu flere traditioner fra begge nationaliteter, kulturer mm. Jeg kan ikke komme udenom at jeg er dansk og Baysal er tyrkisk. Og vi er opvokset med hver vores traditioner.

Dine, mine og vores traditioner

Jeg er født i Danmark og for mig er det normalt at fejre jul med alt hvad der hører til, nytår, fødselsdage, spise fastelavnsboller til fastelavn, hveder ved store bededag mm.

Mens kæresten der er født i Tyrkiet er opvokset med de tyrkiske traditioner og islamiske værdier, såsom at der hvert år fastes under ramadanen, fejring af seker bayram og kurban bayram, fejring af nationale helligdage mm.




Selvom vi begge udviser stor forståelse overfor hinanden, er der stadig nogle traditioner som kan være svære at forstå for den anden part. Lad mig give et par eksempler:

Når jeg har fødselsdag, ser jeg frem til dagen og glæder mig til at blive forkælet, et punkt jeg stadig er igang med at lære ham her knap 5 år efter vi mødte hinanden. Han bliver stille og roligt bedre. For han er ikke opvokset med fejring af fødselsdage, hvilket er normalt for de fleste tyrkere og derfor går han heller ikke op i dagen. I mit hoved er det en dag der skal fejres og står det til mig, skal han have både kage og gaver, i det mindste bare en stor kage fra mig – lige på det punkt er vi ikke helt enige. Han er ikke opvokset med at man fejrer dagen og derfor føles det forkert og dagen betyder ikke noget for ham, den er som alle andre.

I december 2016, havde en venindes far, den gode ide at han ville holde en rigtig dansk julefrokost i Mahmutlar, men hvad der hører til. Er man som os danskere vant til julefrokost, ved man også godt at det er en dag, som i bund og grund handler om at spise i flere timer og hygge. Til julefrokosten kom Baysal med. Baysal synes det var hyggeligt at mødes, men for ham var det alt for overvældende, dels at skulle spise så meget mad, men også selve ideen med at sidde så lang tid om det samme bord. Men han er heller ikke vokset op med det, han er vokset op med at man spiser, bordet bliver ryddet og så snakkes der bagefter.

Nytårsaften

Nytåret fejres af nogle af tyrkerne, men for en stor del af dem er det en hel normal aften. Men ved nytåret her er det normalt at man pynter op med det som vi bruger julepynt, da tyrkerne tror på at julemanden hører til nytårsaften. Jeg er en person der aldrig er gået så meget op i nytårsaften, altså jeg synes det er hyggeligt at spise noget god mad sammen med venner, men mere går jeg heller ikke op i det. Baysal arbejder normalt hvert år den aften, da det er en af deres travleste dage på restauranten. Men havde han haft fri, så har han det på samme måde som mig, så der er vi ret ens. I år har han tvungen fri grundet de mange Covid-19 restriktioner og udgangsforbud. Så I år får vi for første gang mulighed for at fejre nytåret sammen. Det bliver ikke med en brag af en fest, men lidt lækkert mad og en hyggelig aften skal det nok blive til.

I vores forhold har vi valgt at der skal være plads til de forskellige traditioner, som betyder noget for os, selvom det tager tid for hver part at lære og forstå de nye traditioner. Og nogle traditioner kommer man måske aldrig helt til at forstå. Der er de traditioner der fejres sammen og så er der nogle der stadig fejres med venner, såsom juleaften for mit vedkommende. Men samtidig skabes der nye traditioner i fællesskab.

Der er også nogle af både de danske og tyrkiske traditioner, som ingen af os går op i på nuværende tidspunkt – måske kommer det en dag. Det kan være at nogle traditioner kommer til at betyde mere, når vi en dag får stiftet en familie. De børn vi en dag før, kommer til at vokse op med 2 forskellige kulturer og vi kommer til at præge dem med hhv. mine, hans og vores traditioner.




Skriv et svar