Er du til tyrkisk historie og smukke ruiner? Så snyd ikke dig selv for et besøg i Lyrbe/Seleukeia – en antik by nær Manavgat.
Lyrbe/i er en smuk antik by nær Manavgat, som er særligt kendt for den imponerende agora. Den antikke by befinder sig ca. 15 kilometer fra Manavgat.
Hvert år plejer vi at besøge Manavgat flere gange – Manavgat er en hyggelig by der byder på et hav af oplevelser. Læs også gerne Oplevelser i Manavgat og omegn.
For nyligt tog vi endnu en tur dertil, da vi begge trængte til der skulle ske lidt. Jeg er sikker på de fleste kan nikke genkendende til at dagene under Corona med meget nedlukning, kan føles meget ens. Turen til Manavgat, kombinerede vi med en tur til Lyrbe/Seleukia, der er en antik by nær Manavgat.
Meget tæt ved Manavgat ligger en anden antik by, nemlig Side, som hvert år trækker et hav af turister til. Side er da også en ganske interessant by, som jeg selv er glad for at komme i. Besøger du Side en dag, så snyd ikke dig selv for et besøg i det smukke amfiteater i Side.
Men hvor Side ligger tæt ved kysten, så ligger Lyrbe/Seleuikea et lille stykke oppe i bjergene bag Manavgat by. En smuk tur fra Manavgat, hvor man både kører langs Manavgatfloden en del af vejen. Turen fører også igennem den hyggeligste landsby Bucakşeyhler, med mange smukke gamle huse. Sørg også for at holde øje med resterne af akvædukter og den gamle bro, mens du kører op til Lyrbe.
Bemærk at byen både bliver kaldt Lyrbe og Seleukeia. Skiltene på vej til den antikke by, skifter da også imellem det ene og andet navn.
Lyrbe/Seleukeia
For få år siden var ruinerne af denne antikke by ved Manavgat ikke let tilgængelig for offentligheden. Men indenfor de seneste år, er vejen dertil blevet asfalteret og det er blevet et mere populært sted. Området er særligt populært til vandreture og til jeepsafari. Når man besøger den antikke by, kan man sagtens være heldig at have den helt for sig selv, afhængig af årstid og tid på dagen.
Lyrbe ligger et godt stykke fra Middelhavskysten, men den velbevarede agora og de skønne omgivelser i skoven, gør denne tur til en spektakulær oplevelse.
Historisk set ved man ikke så meget om byen, der både går under navnet Lyrbe og Seleukeia (Seleucia). Det er ikke unormalt at antikke byer har haft forskellige navne igennem tiden. Da man ikke kender så meget tid historien om byen, er der stadig mange løse ender.
Ordet ‘Lyrbe’ stammer fra det luvianske sprog, som de oprindelige folk i Lilleasien brugte før grækernes ankomst til området. Den luvianske oprindelse af bynavnet kan indikere eksistensen af en bosættelse her i 2. årtusinde f.Kr.. Denne teori er endnu ikke blevet bekræftet ved arkæologisk forskning.
Der går også antagelser på at byen har relation til Seleukos 1. Nikator, en af generalerne og efterfølgerne til Alexander den Store. I slutningen af det 4. århundrede f.Kr. omfattede hans rige stort set hele Lilleasien.
En mulighed kan også at være at Seleucia bygget på det sted, hvor Lyrbe tidligere havde stået. Hvilket forklarer hvorfor byen omtales ved begge navne.
I perioden 1972-1979 var der udgravninger i området, hvor man blandt andet fandt inskriptioner med en tekst der antyder, at Lyrbe var beboet af folk af samme oprindelse som indbyggerne i Side.
Lyrbes ruiner
De synlige rester af bygninger i Lyrbe stammer fra den hellenistiske, romerske og byzantinske periode. Den mest storslåede bygning i byen er agoraen, der betragtes som den bedst bevarede struktur af denne art i Pamphylia. Agoraen ved Lyrbe er uden tvivl den mest imponerende struktur, der stadig står. Derudover er der rester af Lyrbe-voldene, bade, templer, cisterner, grave og en kirke.
Agoraen – det politiske og kommercielle centrum af Lyrbe – er en rektangulær firkant, der engang var omgivet på alle sider af doriske og joniske søjler. Oprindeligt førte seks porte ind i agoraen. Komplekset blev bygget i hellenistisk tid, i det 2. århundrede f.Kr. og senere genopbygget to gange – i den tidlige romerske periode og 4. eller 5. århundrede e.Kr. På den nordlige side af agoraen var der et bibliotek og en exedra – en åben niche i form af en halvmåne, der blev brugt til at føre politiske debatter.
I det nordvestlige hjørne af agoraen er der spor af det tidlige byzantinske kapel. Mange af værelserne på agoraen var prydet med mosaikgulve. To smukke eksemplarer af sådanne mosaikker, der skildrer de syv vismænd i Grækenland og Orfeus, udstilles nu på det arkæologiske museum i Antalya.
Takket være sin specifikke placering – langt fra kysten og oppe i bjergene, er Lyrbe ikke blevet offer for rovdrevet anskaffelse af byggematerialer. I skovområdet kan forskellige gamle strukturer – kirker, templer, beboelseshuse såvel som faldne søjler og glemte quernesten – spores i forskellige stadier af bevarelse.
Besøg den antikke by nær Manavgat
Den nemmeste måde at komme til den antikke by er ved at køre i bil. Men fra Manavgat, kan man også tage en bus til landsbyen Bucakşeyhler. Derfra er der ca. 2,5 kilometer.
Indgangen til Lyrbe-ruinerne er gratis, og området i den antikke by er ikke indhegnet.
Man kan sagtens få et par timer til et gå der, da ruinerne er spredt på den let skrånende og skovklædte bjergside. Dog vil jeg anbefale at man undlader at besøge byen i de varmeste måneder, og kom gerne først på dagen eller sent på eftermiddagen. Hav godt fodtøj på og tag drikkevarer med. Der er ingen kiosk ved den antikke by.
Der er lidt informative skilte i den antikke by – både på tyrkisk og engelsk.
De arkæologiske fund man fandt i i 70’erne, findes på det arkæologiske museum i Antalya. Flere artefakter fra Lyrbe udstilles også i det arkæologiske museum i Side. Kombiner gerne turen med et besøg i Side.
SE OGSÅ: Seværdigheder og oplevelser i Side
SE OGSÅ: Oplevelser i Antalya og omegn
SE OGSÅ: Aspendos amfiteater og myten om opførslen