Tzatziki kan laves på mange forskellige måder og i mange forskellige variationer, hver egn i Grækenland, Tyrkiet, ja faktisk hele Mellemøsten, har deres egen udgave af Tzatziki.
Tyrkisk cacik opskrift er en nem opskrift, der kan trylles frem på få minutter og som smager ekstra godt sammen med sommerens grillmad.
Cacik er Tyrkiets svar på tzatziki og selvom den på en del punkter ligner den græske udgave, skiller den sig også lidt ud. Tzatziki er det græske ord for retten og også det mest kendte. I Tyrkiet hedder retten “Cacık” og den tyrkiske udgave af tzatziki er fortyndet med vand og fremkommer mere tynd og som en kold suppe. Den spises både med ske og med brød der dyppes.
Cacık
Ordet cacık skulle eftersigende stamme fra det armenske ord cacig. Den klassiske cacık er en kold suppe eller dressing der bruges mere som tilbehør til maden, end som en decideret ret. Cacık består af yoghurt, vand, hakket agurk, hvidløg, mynte og smagt til med salt. Men der laves også udgaver af cacık, der minder mere om den græske tzatziki – en “tør” udgave hvor vandet er udeladt og konsistensen er meget lig med tzatziki.
Yoghurt
Hovedingrediensen i både cacık og tzatziki er yoghurt. Både græsk og tyrkisk yoghurt er en drænet yoghurt, der har en mere tyk konsistens end dansk yoghurt. At vallen er siet fra i produktionen af yoghurten, gør den yderst velegnet til netop tzatziki. I Tyrkiet har enhver husmor en spand med yoghurt i køleskabet, da yoghurt er en fast del af det tyrkiske hverdagskøkken. Yoghurten serveres som en lille ret, enten som ren yoghurt eller blandet op, som f.eks. en kold Cacık suppe eller tzatziki udgaven. Yoghurten bruges også som en kold sauce til pasta og visse kebabretter. Yoghurtens formål på det tyrkiske middagsbord, er en form for smagsafbryder. Yoghurten i sin rene form, tager toppen af det stærke eller syrlige mad.
Mængden af ingredienser til den opskrift er lidt på slum. Jeg har efterhånden lavet den så mange gange herhjemme, at jeg ikke tænker over hvor meget jeg kommer i af det forskellige. Når vi spiser cacik herhjemme er den altid fortyndet op med lidt vand og spises med ske. Derfor er opskriften også som vi laver den herhjemme.
Suppeudgaven af cacik kan spises som en kold suppe på en varm sommerdag. Herhjemme laver vi den som tilbehør hele året rundt. Vi serverer den typisk som tilbehør ved siden af en kødret, salat og/eller bulgur.
Når vi har gæster på besøg, er det ikke altid jeg kommer mynte i under tilberedningen, men istedet stiller jeg mynte på bordet, så folk selv kan komme det på deres cacik. Min erfaring er at det ikke er alle der er lige begejstret for mynte.
Tyrkisk cacik opskrift 4 personer
Ingredienser
500 gram tyrkisk/græsk yoghurt
2 dl koldt vand
1 agurk
2 fed hvidløg (Tilsæt færre/flere afhængig af hvor glad du er for hvidløg)
1 tsk tørret mynte
Salt
Fremgangsmåde
Start med at presse hvidløg. Bland hvidløg sammen med yoghurt og vand. Tilsæt herefter agurk skåret i små stykker. Mange skræller agurken, personligt synes jeg ikke det er nødvendigt og kan godt lide det lille knas i min cacik. Smag til med salt og tørret mynte.
Server cacik i skåle og pynt gerne med lidt olivenolie og tørret mynte på toppen.
Ønsker du at bruge din cacik som en dip, så undlad at komme vand i og server den gerne sammen med tyrkisk lavas brød.
LÆS OGSÅ: Bulgur pilavi – tyrkisk bulgur
LÆS OGSÅ: 10 tyrkiske desserter du skal smage
Dette materiale er udarbejdet i fællesskab af www.danskityrkiet.dk, www.Alanyadk.dk, og www.tyrkiskeopskrifter.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.