københavns museum, oplevelser i københavn, museer i københavn, københavns historie, seværdigheder i københavn, københavn gratis museer, københavns bymuseum
Alle indlæg Danmark København Oplevelser

Københavns museum – dyk ned i Københavns historie

På min sidste tur til Danmark, besøgte jeg Københavns museum. København har en helt særlig plads i mit hjerte, i flere år dannede byen ramme for mit hjem.

Selvom bloggens primære fokus er Tyrkiet, skal der også være plads til lidt glimt fra mit fædreland, nemlig Danmark. Jeg besøger normalt Danmark 1 til 2 gange årligt og selvom mine besøg typisk er fokuseret på besøg hos familie og venner, har jeg de seneste år også prøvet at bruge lidt tid på at udforske lidt mere af Danmark. Typisk besøger jeg 1-2 nye steder i løbet af en ferie og hvad jeg besøger er meget afhængig af hvor i DK jeg befinder mig og hvem jeg er sammen med.

Særligt København har en helt særlig plads i mit hjerte. Og i flere år var det da også her jeg havde hjemme.

Få dage inden jeg rejste til KBH sidste gang, genåbnede Københavns museum – et bymuseum der ejes af Københavns Kommune. Og er du ligesom jeg interesseret i historie, så kan jeg kun anbefale dig at tage en tur forbi museet.

Museet rummer højdepunkterne fra Københavns museum. Museet giver et stort indblik i hvordan en by udvikler sig til hovedstad. Men museet fortæller også historien om de mennesker, der har boet og bor i København og deres livsbetingelser.

Jeg besøgte museet på en af de første dage dage efter de havde åbnet. Dette var inden Corona lukkede landet, så der var museet velbesøgt. Grundet den store menneskemængde, fik jeg ikke taget så mange billeder som jeg ønskede.

Københavns museum

Københavns museum blev oprindelig grundlagt i 1901 med en udstilling på Københavns rådhus. Det nuværende museum har til huse i det tidligere Overformynderi fra 1894, der befinder sig på Stormgade 18, 1555 København V.

Selve bygningen som huser museet er en utrolig smuk bygning med bjælkelofter og udsmykkede hvælvinger. Og fra flere af vinduerne kan man nyde udsigten udover København by.

Som gæst i Københavns Museum er man midt i byens historiske centrum, der hvor de fleste store begivenheder har fundet sted.

Jeg var særligt fascineret af Agnes Slott-Møllers smukke glasmosaik.

Udstillingen på Københavns museum er på ca. 1200 m2 og indeholder omkring 450 genstande. Efter min mening, kunne der dog godt have været endnu flere genstande og meget mere uddybelse af historien.

I museets niveau 1 og 2 er den permanente udstilling om Københavns historie. Derudover er der en stueetagen hvor der udover museets butik og cafe, er plads til særudstillinger.

Museet er bygget op som en vandring gennem byen og dermed får man også serveret historien fra de første fund af mennesker og frem til idag.

Københavns historie kan føres tilbage til omkring år 700. Man har ved udgravninger fundet fundet vikingetidsbosættelser ved Kgs. Nytorv og Gammel Strand der stammer fra år 700.

Dyk ned i Københavns historie

Udstillingen er bygget op i forskellige områder, på museet omtaler man det som nedslag i byen, hvor der er sat fokus på kendte pladser og bygninger som alle har haft en betydning for Københavns historie.

Ved hvert nedslag er flere interessante arkæologiske og historiske genstande, der hver især afspejler hvordan livet har været i København gennem tiden. Og ved hver genstand er der en lidt uddybende tekst samt årstal.

Noget af det jeg fandt interessant er at museet er god til at aktivere folk, blandt andet ved de interaktive installationer som man finder rundt om i museet. Det er både muligt at høre lyde, stemmer og film, der bringer en tættere på historien. Selv lyttede jeg blandt andet til en fortælling om hvordan pesten tog livet af en tredjedel af Københavns befolkning i 1711.

I det hele taget er der god information om katastroferne, kolera, pest, brande og krige som ødelagde København

Det er også muligt at lytte til 1700-tallets komplicerede hilseformer og høre historien om flugtkongen, Morten Frederiksen, som i begyndelsen af 1800-tallet blev kendt på sine vellykkede flugtforsøg fra byens fængsler og brutale afstraffelser.

Brokvartererne i København har fået et område for sig selv, hvor der er en kort fortælling om de forskellige bykvarterer i København.

Brokvartererne er en fælles betegnelse for den del af det centrale København, der blev bebygget umiddelbart efter nedlægningen af voldene i 1857, hvor først Østerbro, Nørrebro, Vesterbro og fra 1905 også Amagerbro og Islands Brygge blev bebygget. Kvartererne udgør en halvcirkel omkring Indre By.

Særligt Nørrebro trak min opmærksomhed. De sidste år inden jeg flyttede til Tyrkiet, boede jeg først på Nørrebro og derefter i Nordvest, hvor jeg ugentlig havde min gang på Nørrebro.

Noget af det der særligt trækker mange besøgendes opmærksomhed, er den 24 kvadratmeter store 3D model af hovedstaden anno 2020. Bymodellen er flot, men personligt er jeg større fan af at dykke ned i historien.

Ved siden af bymodellen er der en tavle, der hele tiden bliver opdateret med informationer om København.

Voksne: Sommerpris 45 kr. til og med 9. august (Normalpris: 90 kr.)
Børn og unge under 18 år: gratis adgang.

Hver onsdag har museerne gratis adgang for alle (forvent mange gæster!), mens børn og unge under 18 år altid har gratis adgang.

SE OGSÅ: Et besøg i Vor Frelsers kirke

SE OGSÅ: Jul i den gamle by i Århus