Har du fulgt på bloggen længere tid, kommer det nok ikke bag på dig at jeg elsker tyrkiske mezer og særligt glad er jeg for avocado dip.
Det er mange år siden jeg fik min første avocado og den faldt i smag med det samme. Fordelen ved at bo i Alanya er at størstedelen af avocado produktionen i Tyrkiet er koncentreret her. Så i efteråret/vinteren nyder vi altid godt af de lækre lokale avocadoer, som kan bruges som tilbehør uanset om det er morgenmad, frokost eller aftensmad. Vores naboer er også søde til løbende at komme forbi med en pose avocadoer fra haven ved deres landsbyhus.
Min bedre halvdel er lige så glad for avocado som jeg. Men det er først inden for de sidste år at hans familie har fået øjnene op for frugten. Avocado kan købes hvor de bor, men prisen er typisk lidt dyrere, da de skal fragtes længere vej.
Når vi rejser til Kappadokien, har vi som regel fyldt bagagen med både Alanya bananer og avocado.
Svigermor var den første vi introducerede for avocado, da hun besøgte os første gang for snart 6 år siden. Vi lavede en tyrkisk avocado dip med hvidløg, som vi er glade for og den faldt hurtigt i hendes smag. Hun fik da også vist flere gange, hvordan hun skulle lave avocado dip. Men glemt var det da hun kom til landsbyen med en pose avocadoer. Svigerfar og svigermor endte med at sidde og bide af avocadoerne som var det et æble. Det var ikke en succes.
Den næste gang da både svigerfar og svigermor på besøg i Alanya, der viste vi dem begge, hvordan vi laver avocado dip. Den faldt i god smag hos dem begge og siden har de spist det på den måde.
Avocado dip med hvidløg opskrift
Ingredienser
1 moden avocado
1/2 citron
1 fed hvidløg
Salt
Evt. Olivenolie
Fremgangsmåde
Mos avocado sammen med presset hvidløg. Tilsæt saften fra citron og smag til med salt. Nemt og enkelt.
Hvis man vil kan man tilsætte lidt olivenolie, hvilket dog ikke er nødvendigt efter min mening. Men på man tyrkiske restauranter hældes der mange steder lidt olie over dippen ved servering.
Vi bruger både dippen til tyrkisk morgenmad, til sandwich, når der laves tyrkiske mezer eller som tilbehør.
Fordele ved at spise avocado
Avocadoen er rig på vitaminer og mineraler såsom C-vitamin, K-vitamin E-vitamin, B-vitamin samt kalium, fosfor, magnesium og calcium. Alle disse vitaminer og mineraler bidrager hver især til en række opbyggende, vedligeholdende og regulerende funktioner i din krop. Avocado er en god kilde til sundt fedt og gode kostfibre, men indeholder en del flere kalorier end de fleste andre frugter og grøntsager.