Er du på jagt efter en velsmagende Kuru fasulye opskrift? En af de mest populære tyrkiske gryderetter, er uden tvivl Kuru fasulye – en tyrkisk bønneret i tomatsovs.
En Kuru fasulye opskrift har længe manglet på bloggen, men nu er den her!
Det er 14 år siden at jeg for første gang stiftede bekendtskab med retten på en af mine første rejser til Alanya og jeg har holdt af den fra første bid.
Kuru fasulye er en fast del af det tyrkiske køkken. Kuru fasulye kan vel godt bertegnes en nationalret i Tyrkiet. I gamle dage sagde man at det var fattigmands ret, fordi alle havde råd til bønner. Den dag idag er det stadig en billig ret at lave og på mange tyrkiske arbejdspladser bliver retten hyppigt serveret som personalemad.
Denne ret kan både laves med kød og uden kød, hhv. etli kuru fasulye og etsiz kuru fasulye. Når det er med kød, bruges der typisk okse- eller lammekød. Jeg har flere gange fået retten serveret med sucuk (tyrkisk pølse). Den kan også laves med kylling. Uden kød er den billigere variant, for mange tyrkere er kød dyrt, men bønnerne mætter ganske godt. Herhjemme laver vi oftest retten med oksekød. Men efter min mening, smager renten godt både med og uden kød.
Når du skal lave retten med kød, kan jeg anbefale at bruge kalveben eller oksehale – i det hele taget kød med ben er med til at give en god smag til retten. Bruger du ikke kød, så tilsæt en bouillonterning.
Kuru fasulye bliver typisk serveret sammen med tyrkiske ris og Turşu (syltede tyrkiske grøntsager). Herhjemme er det dog sjældent vi spiser det med ris til. Istedet serverer vi retten sammen med turşu, yoghurt og salat. Vi er 2 herhjemme og vi plejer at have mad til 2-3 dage i denne portion.
Kuru fasulye opskrift
Ingredienser (4 personer)
300 gr. kalve- eller lammekød
300 gr. hvide tørrede bønner
1 grøn snack peber
1 stort løg
4 spsk. olivenolie
2 spsk. tomatpure
1,5 liter varmt vand (start evt. med 1 liter og tilsæt vand indtil du har den konsistens du ønsker)
Salt, peber og chilipulver.
Fremgangsmåde
Kom bønner i en skål og dæk dem til med vand. Bønnerne skal gerne stå i blød 10-12 timer, sæt dem derfor i blød dagen inden. Når det er tid til du skal lave retten, så skyl bønnerne godt og hæld dem i gryde. Dæk bønnerne til med vand og kog dem i 30-40 minutter, til de er bløde. Det er normalt at vandet begynder at skumme, fjern skummet løbende.
Hak løget og peberfrugt fint. Hvis ikke dit kød er skåret i tern, så skær det samtidig. Hæld olie i en anden gryde og svits løg og peberfrugt. Tilsæt dernæst kødet og rør rundt imens kødet bliver brunet. Tilføj tomatpure og lad det svitse lidt – dette er med til at give mere smag til retten.
Hæld det varme vand over kødet. Lad det koge til kødet er mørt. Når kødet er mørt, hældes vandet fra bønnerne og kommes ned i gryden med kødet. Lad retten simre yderligere 5-10 minutter. Og smag derefter til med salt, peber og chilipulver.
Server retten sammen med tyrkiske ris og tyrkisk cobansalat.
SE OGSÅ: Taze fasulye opskrift – Tyrkisk bønneret
SE OGSÅ: Tyrkisk linsesuppe opskrift – som min svigermor laver den