haremmet i topkapi paladset, topkapi paladset harem, oplevelser i istanbul, seværdigheder i istanbul, Oplev istanbul, must see oplevelse i istanbul, tyrkiet oplevelser, Tyrkiet rejseblog, udlandsdansker i Tyrkiet
Alle indlæg Istanbul Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Tyrkiet

Haremmet i Topkapi paladset, Istanbul

Er der noget du ikke bør snyde dig selv for, når du besøger Istanbul, så er det at besøge Topkapi paladset. Og sæt gerne god tid af når du er der, for der er masser at opleve.

Et besøg i haremmet i Topkapi paladset er efter min mening et must, når man besøger Topkapi.

Selvom vi ikke kan rejse lige nu, kan vi sagtens drømme om kommende rejser. Eller nyde minder fra tidligere rejser. De sidste 2 år, har jeg på denne årstid besøgt Istanbul. Jeg er blevet stærk begejstret for byen. Og selvom jeg har nået at se/opleve en del på mine 2 ture dertil, er der stadig rigtig meget jeg har tilgode. Det giver anledning til en ny tur dertil en gang i fremtiden.

Indgangen til Topkapi paladset

Topkapi paladset i Istanbul

På vores første tur til Istanbul i 2019, nåede vi ikke at se Topkapi paladset, til min store ærgrelse. Til gengæld fik vi brugt nogen hyggelige timer sammen med 2 af mandens barndomsvenner. Da turen i starten af 2020, gik til Istanbul, stod Topkapi paladset højt på min liste. Denne gang var der tid og jeg blev bestemt ikke skuffet.

Topkapi-paladset er et palads i Istanbul, som fra 1465-1853 var de osmanniske sultaners officielle residens i byen. Anlæggelsen af paladset begyndte i 1459, og seks år senere rykkede den første sultan, Mehmed II, ind. Sidenhen fulgte stribevis af hans efterfølgere, og mange af dem ønskede at sætte deres personlige præg på paladset. 

Topkapi paladset har i sin tid været en by i byen. Paladset er bygget omkring fire gårde, der havde hver sin funktion. I den ene ligger blandt andet de store køkkener, hvori der blev lavet mad til de op mod 4000 mennesker, der boede inden for paladsets mure i dets storhedstid.

Topkapi-paladset ligger helt ud til Bosporusstrædet, der deler Istanbul i en europæisk og asiatisk del. Et besøg i paladset viser da tydeligt at her har ikke manglet noget. Topkapi-paladset i Istanbul giver et enestående indblik i, hvordan datidens sultaner levede og styrede det store osmanniske rige. Paladset har siden 1924 fungeret som museum. Her kan man blandt andet nyde paladsets store samlinger af juveler, porcelæn og kunsthåndværk og få et indblik i, hvordan livet i det smukke paladsområde foregik. I dag er Topkapi-paladset Istanbuls største og bedst besøgte turistattraktion. 

I dette indlæg har jeg valgt at sætte fokus på haremmet i Topkapi paladset. Der skal nok komme et separat blogindlæg om Topkapi paladset.

Den første del af haremmet i Topkapi paladset

Haremmet i Topkapi

Intet sultanpalads uden et harem, og med henved 300 rum er haremmet en af slottets største bygninger. Ordet ‘harem’ betyder bogstaveligt talt ‘forbudt’ eller ‘privat’.

Mens det mest af Topkapipaladset består af gårdspladser og store åbne rum. Så er haremmet i Topkapipaladset et intimt virvar af gange. Harem-komplekset har seks etager, men kun en af ​​disse kan besøges. Og imens man går rundt her er det man nemt kan forestille sig, hvordan rygter og intriger har været en hel normal del af hverdagen. 

Kvinderne kom dertil enten som krigsbytte eller indkøbte. Det var ikke lokale kvinder, for islam forbyder muslimske, kristne eller jødiske kvinder som slaver. Set med nutidens øjne skal ingen gøres til slaver. Men vi skal huske på at paladset blev bygget i en tid, hvor man i hele verden havde et andet syn på slaver. Pigerne var primært fra Østeuropa og blev typisk solgt af deres forældre eller givet til sultanen som gave.

Slavinder i haremmet

Det siges at der har levet op mod 300 konkubiner/slavinder på en gang i haremmet. Derudover har der været ca. 200 eunukker til at holde styr på slavinderne. Haremmet var forbudt område for alle andre end slavinderne, sultanen, hans sønner samt de eunukker, der bevogtede de omhyggeligt udvalgte kvinder.

Moske i Topkapi paladsets harem

Blandt de mange kvinder var det langt fra alle, der kom i kontakt med sultanen. Når pigerne ankom til paladset blev de oplært i islam, osmannisk kultur og skulle lære sproget. Konkubinerne fik derudover også undervisning i musik, dans, håndarbejde og påklædning og så skulle de lære at læse og skrive. Alt for at være herskeren til behag. Alle kvinderne blev udvalgt efter deres kundskaber

Når de havde lært de forventede opgaver, kom de venteliste til det egentlige harem, derefter til sultanens mor, og de mest attraktive blev udvalgt til sultanen selv.

Livet i haremmet var ikke så fredfyldt og nydelsesfuldt, som man umiddelbart kunne tro. Smukke slavinder udkæmpede en ubønhørlig kamp om at blive herskerens øjesten. Her udspandt sig voldsomme magtkampe, når slavinderne kappedes om sultanens gunst og forsøgte at køre deres sønner i stilling til vigtige poster. Ved en søns fødsel rykkede moderen op i haremets interne hierarki og søgte derpå ofte at sikre sønnen sultantronen. 

Magten i haremmet

Sultanens mor bestemte i haremmet, hun havde i det hele taget stor magt. Hun havde tilladelse til at give direkte ordrer til storvesiren og var også den som bl.a. embedsmænd henvendte sig til i håb om at hun kunne præge sultanen.

Men også slavinderne har kæmpet om magten i haremmet og om sultanernes opmærksomhed. Naturligvis havde hver sultan også sine favoritter. Særligt en slavinde gjorde sig ekstra bemærket i Topkapi; Roxelana. Roxelana (1505-1558) der var datter af en ukrainsk præst, men blev solgt på slavemarkedet i Istanbul.

Roxelana er kendt for et af de mest dramatiske kapitler forbundet med haremmet. Roxelana avancerede sig fra slavinde til sultan Süleyman den Prægtiges yndlingshustru. Det lykkedes hende at overbevise sultanen om, at hans yndlingssøn, Mustafa, var en forræder. Mustafa blev efterfølgende dræbt, hvilket banede vejen for, at Roxelanes egen søn, Selim, blev den næste sultan.

Tidligere lå haremmet udenfor paladset, Roxelana fik med sin indflydelse flyttet haremmet ind i magtens centrum.

Imperial hall i Topkapi

Imperial hall i Topkapi

Et af de absolut smukkeste rum i haremmet, måske i hele paladset, er Imperial Hall, der er rigt udsmykket fra gulv til loft. Et rum som man ikke kan blive andet en fascineret af. Rummet er utrolig smukt detaljeret og uanset hvor man vender øjnene hen er der nye smukke detaljer. Det var her sultanen tog imod de ældste og ypperste konkubiner. Rummet er moderniseret i barokstil i midten af 1700-tallet og fremstår overraskende overdådigt i forhold til paladsets øvrige rum.

Bemærk for at besøge haremmet i Topkapi paladset skal du både betale entre for at besøge Topkapi, samt entré for at besøge haremmet. Når man kommer ind paladset, ligger haremmet på venstre side i den anden gårdhave. Vær opmærksom på at indgang og udgang til haremmet er ikke samme sted.

SE OGSÅ: Seværdigheder og oplevelser i Istanbul

SE OGSÅ: Sultan Ahmet Camii/Den blå moske i Istanbul