dim cave i alanya, drypstenshule i alanya, drypstensgrotte i alanya, oplevelser i Alanya, seværdigheder i alanya, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet
Alanya Alle indlæg Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet

Dim Cave i Alanya

Forleden gik turen til Dim Cave i Alanya – et sted jeg har været utroligt mange gange, men for 10 år siden. Den gang jeg var guide for Tyrkiet eksperten tilbage i 2007, var det nemlig normalt at vi på vores landsbytur lagde turen forbi den smukke drypstenshule. Årene er gået og siden har jeg ikke besøgt Dim cave før forleden, hvor jeg sammen med svigerfar tog en tur dertil.

Nogle dage inden havde svigerfar og jeg været på en tur rundt i Alanya, hvor vi blandt andet havde besøgt Damlatas drypstensgrotten og været en tur med Alanyas svævebane. Svigerfar havde efter den tur snakket meget om den gode oplevelse ved at komme i drypstenshulen, som jo er bestemt anderledes end de huler han er vant til fra Kappadokien. Derfor var det oplagt at tage en tur til Dim Cave.Dim cave på tyrkisk kaldet Dim Mağarası, er en af de største drypstensgrotter i Tyrkiet, den samlet længde af grotten er 360 meter. Når man kommer ind i grotten kan man enten vælge at gå den ene vej af den korte rute på 50 meter eller man kan tage den længere rute på 310 meter. Jeg gik begge ruter, hvor svigerfar var træt i benene efter den lange rute. I den lange ende, ender grotten ud i en lille sø. Grotten anslåes at være ca. 1 million år gammel og gennem årene har vand løbet ned langs klipperne og skabt de helt unikke og meget smukke formationer.

Drypstensgrotten ligger 232 meter over havets overflade og fra området hvor området ligger er der god udsigt udover en del af Alanya og man kan se Alanya borgen i det fjerne.

Drypsten er hyppigt dannet af calcit (CaCO3) udfældet fra grundvand, der langsomt er sivet ned gennem loftet. Undervejs har vandet opløst calciumbicarbonat fra kalkbjergarten oven over. I ren form er calciumcarbonat hvidt, men drypsten har ofte forskellige farver som følge af urenheder. Drypsten kan også være dannet af andre mineraler – læs mere op drypstensgrotter her.

Grotten ligger ca. 12 km uden for Alanya – skal du dertil anbefales det at du lejer en bil eller evt. aftaler en god pris med taxi.

Har du endnu ikke været ved Dim Cave, kan jeg kun anbefale en tur dertil, meget passende kan du tage en tur til Dim cay bagefter.

Skriv et svar