Har man været i Tyrkiet på ferie og været ud at spise på en restaurant, har man ikke kunnet undgå at opleve det tyrkiske langbrød også kaldet lavas. Lavas bliver nemlig serveret på rigtig mange restauranter som en forret, mens man sidder og venter på den mad man har bestilt bliver tilberedt. Lavas bliver typisk serveret sammen med ezme og haydari og det kan være svært at hold fingrene fra det lækre brød og dyppelse.
For mit vedkommende, kan jeg dog godt synes det er for meget at spise både brødet som forret og derefter en stor hovedret, særligt i takt med at der er varmt, derfor er tyrkiske mezer at foretrække.
Har du det ligesom jeg kan, jeg anbefale dig at droppe hovedretten og prøve nogle flere af de mange mezer (forretter der findes) – hvis selvfølgelig restauranten tillader det. Eller du/I kan prøve af derhjemme med at lave forskellige mezer, næste gang i får gæster.
Nogle af de seneste gange, hvor jeg har været ude at spise, har jeg overtalt de andre ved bordet til dele forskellige mezer med mig og det er faktisk en god måde at få prøvet nogle af de lækre mezer/forretter, som Tyrkiet også er utrolig kendt for. Og for nogle måneder siden lagde jeg selv hjem til en hyggelig dag/aften med hjemmelavede mezer – læs med her.
En middag med mezer kan blandt andet bestå af:
Haydari
Tzaziki
Avokado (kan serveres på et utal af måder)
Hummus
Oliven
Feta ost
Melon
Osv.
Blandt mange tyrkere er det meget normalt at man spiser lidt forskellige mezer, mens man drikker Raki. Raki´en kan jeg dog godt undvære, den er alt for stærkt for mit vedkommende. Men mezerne kan jeg anbefale jer. 😉
Skriv gerne hvilken (eller hvilke) tyrkisk meze, der er din favorit.