Nem opskrift på tyrkisk syltet rødkål, på tyrkisk kaldet Kırmızı lahana turşusu også kendt som Mor Lahana Turşusu.
Nem tyrkisk opskrift på syltet rødkål, der kan bruges som tilbehør til både danske og tyrkiske retter. I mange år var det eneste jeg forbandt med rødkål, var når det blev serveret som tilbehør juleaften eller Mortens aften. Rødkål har en farve, der gør den særdeles dekorativ på julebordet. Til jul hvor maden typisk indeholder fedt kød, smager rødkål rigtig godt som tilbehør.
Men de senere år har jeg brugt rødkål en del i madlavningen, typisk til en lækker rødkålssalat og her er det meget forskelligt hvad jeg blander i. Jeg kan godt lide den knasende sprøde konsistens som rødkål giver. Rødkål har den samme flotte struktur som hvidkål, men er sødere i smagen.
Kål i det hele taget er sundt at spise og rigt på C-vitamin og kostfibre. I vinterperioden har vi normalt altid rødkål i køleskabet. Jeg kan godt lide at teste med nye opskrifter og for nyligt kastede jeg mig i fællesskab med svigermor ud i at lave tyrkisk syltet rødkål. En opskrift som i den grad ikke skuffede nogen af os. Jeg har ikke selv prøvet at sylte nogen form for grøntsager før, derimod er det noget svigermor i den grad er vant til.
Syltede grøntsager bruges ikke tit i det moderne danske køkken, og det er virkelig synd, for de bidrager med en smagsrigdom uden lige. Til gengæld spises syltede grøntsager meget i Tyrkiet og der findes ikke grænser for hvilke grøntsager der kan syltes.
Den tyrkiske del af familien og min bedre halvdel elsker at spise syltede grøntsager i alverdens udgaver, de fleste smager dog ikke mig. Men jeg har flere gange oplevet at få serveret syltet rødkål på tyrkiske restauranter og det kan jeg godt lide. Så derfor var det oplagt at skulle afprøve det.
Opskrift på tyrkisk hjemmesyltet rødkål
Ingredienser
1 mellemstørrelse rødkål
2 vandglas æble- eller vindrueeddike
1 1/2 teske salt
4 fed hvidløg
Saften fra 1 citron
Fremgangsmåde
Start med rengøre sylteglassene omhyggeligt, og skyl dem i Atamon.
Snit rødkål fint og kom dem i en stor skål.
Tilsæt eddike, salt, citronsaft og hvidløg skåret i halve eller kvarte stykker.
Bland det hele godt sammen og lad det stå og trække i ca. 30 minutter.
Stille og roligt vil farven på rødkålen skifte og blive mere jævn lyserød i farven.
I bunden af skålen, vil der samle sig væske. Inden rødkål kommes på glas, så smag på det og tilsæt evt. lidt ekstra salt eller eddike (efter smag).
Fordel rødkål i glas og hæld derefter væsken over rødkål – så glassene er halvt dækket af væske.
Du kan også med fordel lave kålen dagen før den skal bruges, og på denne måde give kålen ekstra meget smag.
Er du ikke stor fan af hvidløg, kan hvidløg undlades. Er du kan tilføje mere hvidløg.
SE OGSÅ: Tyrkiske squashpandekager
SE OGSÅ: Kisir opskrift – som min svigerinde laver den