semuljebudding med kirsebærsovs, semuljebudding med kirsebærsauce, semolinabudding med kirsebærsovs, hvad er semulje, hvad er irmik, hvad er semolina, opskrifter med semulje, tyrkisk budding, tyrkiske desserter med semulje
Alle indlæg Hverdag Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske desserter Tyrkiske opskrifter

Tyrkisk semuljebudding med kirsebærsovs

Tyrkisk semuljebudding med kirsebærsovs er en nem og velsmagende dessert, som nemt kan trylles frem, når du får uventede gæster eller lige har lyst til lidt lækkert.

Jeg har i mange år været glad for at stå i køkkenet og eksperimentere. Men efter vores tvillingepiger er kommet til, er det ikke meget tid og overskud der er til det. Det skal nok komme igen en dag. Og indtil da nyder jeg bare godt af de opskrifter, der er nemme at gå til. Denne opskrift på semuljebudding med kirsebærsovs må siges at høre blandt en af de nemme.

Opskriften har jeg fået fra danske Tanja, som er bosat i Cesme, der har Instagram profilen danish_housewife_in_turkey. Hun er en af de profiler, jeg længe har nydt at følge med hos og som jeg klart kan anbefale. Opskriften har hun oprindeligt fået fra hendes svigermor, men rettet lidt til, så mængden af sukker var mere passende. Svigermorens udgave var noget mere sød og som Tanja beskriver det, næsten uspiselig.

Buddingen kræver ganske få ingredienser, nemlig mælk, semulje og sukker. Og så selvfølgelig kirsebærsovs på toppen, dette kan dog undlades. Ønsker man at desserten skal være lidt mere julet, kan man tilsætte vaniljesukker og lidt hakkede mandler.

Og inden jeg får spørgsmålet om man kan finde kirsebærsovs i Tyrkiet, så er jeg endnu ikke stødt på det… Jeg er så heldig i år at have lidt kirsebærsovs stående, fra da min bror besøgte mig her i efteråret.

Hvad er semulje?

Og så har du sikkert spørgsmålet? Hvad er semulje? Semulje også kendt som semolina er den inderste og hårdeste del af hvedekernen. Der fås 2 slags semulje, en fin semuljemel som oftes bruges til italienske gnocchi og pizza. Den udgave der skal bruges til denne opskrift er den lidt grovere semulje, der fortrinsvis bruges til desserter, f.eks. budding og kager. Semulje også kan bruges til grød.

I Tyrkiet findes semulje i stort set alle supermarkeder, typisk står det sammen med ingredienser til bagning. På tyrkisk hedder semulje irmik. Semulje er en basis ingrediens i det tyrkiske køkken, som kan bruges i et hav af opskrifter.

Semuljebudding med kirsebærsovs opskrift

Ingredienser

1 liter mælk

8-10 spsk sukker

10 spsk semulje

Fremgangsmåde

Kom ingredienserne i en gryde og lad det koge op, imens der røres rundt. Lad det derefter stå i 10 minutter og tykne, inden buddingen fordeles i skåle. Sæt det på køl og nyd buddingen kold senere, eller nyd den lun sammen med kirsebærsovs.

TIP: Placer evt. et lag kakaokiks i midten, når semuljebuddingen anrettes. Det er særligt et stort hit hos børn.