Salturt med hvidløgsmarinade, Salturt med hvidløg, salturt opskrifter, hvad er salturt, kveller opskrifter, tyrkiske opskrifter med salturt, tyrkiske meze opskrifter, smag på tyrkiet
Alle indlæg Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske opskrifter

Salturt med hvidløgsmarinade – Deniz börülcesi

En af mine absolut yndlings tyrkiske mezer er salturt med hvidløgsmarinade.

Salturt med hvidløgsmarinade (Deniz börülcesi) er efter min mening en af de retter, der skal være på et mezebord.

Salturt (også kendt som kveller) er en plante, som ikke mange er bekendt med. Hvilket er ærgerligt, for efter min mening smager den super lækkert. Salturt er også kendt som strandens salte, sprøde asparges. Salturt kan både spises rå og tilberedt – jeg foretrækker tilberedt.

Hvad er salturt?

Salturt (kveller) er en slægt med 3-6 arter der er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, Østasien, Sibirien og Nordamerika og er en meget salt plante.

Salturt er en sjov plante der forgrener sig ud i mange små, leddelte stængler. Almindelig salturt eller kveller er almindelig i det meste af Danmark, dog ikke på Bornholm. Urten tåler og kræver meget salt, og den vokser på strandenge, strandbredder, kystnære mudderflader og i Vadehavet. Den bliver typisk mellem 5 og 20 cm høj.

I Danmark kan man plukke salturt fra juni til september. Har du ikke mulighed for selv at plukke salturt, kan man finde den hos special grønthandlere og man kan også være heldig at finde planten hos den lokale fiskehandler. Salturt kan bruges til alverdens retter f.eks. fiskeretter eller salater.

Her i Alanya området kan man ikke finde salturt i naturen, men det kan man i andre dele af Tyrkiet. Jeg plejer som regel at købe min salturt på det lokale fredagsmarked, men også her kan man være heldig at finde planten hos fiskehandlere eller grønthandlere. Skal du finde dem i naturen i Tyrkiet skal du op Tuz Gölü eller det ægæiske hav.

Det kan du bruge salturt til

Salturt kan bruges til alverdens retter f.eks. fiskeretter, til skaldyr og i salater mm. Brug den som et salt og sprødt element i din madlavning. Salturt kan både nydes rå, blancheret eller dampet. Salturt kan også bruges til at krydre eddike og olie eller tørres og pulveriseres til kryddersalt.

Salturt er nem at bruge og kan tilberedes på kort tid. Dog skal man være opmærksom på at ved brug af salturt er der lidt pillearbejde. Salturtplantens stængler kan være ret hårde at tykke i, der sidder en gren inde i som skal trækkes ud. Dette er nemmest at gøre når salturt er kogt og kølet af. Når salturt er kogt, kan den grønne del af salturten med lidt snilde trækkes af.

Her kan I fornemme den gren der sidder inde i salturten.

Salturt med hvidløgsmarinade opskrift

Ingredienser

1 bundt salturt (ca. 150 gram)

1-2 fed hvidløg

1/2 citron

2 spsk olivenolie

Fremgangsmåde

Start med at skylle og rense salturt grundigt. Sæt en gryde over med rigeligt vand, husk ikke at tilsætte salt, da salturten er rigeligt salt. Når vandet koger, kom da salturt i vandet og lad det koge 6-8 minutter. Når det er færdigkort, kom da salturten over i et dørslag/si, evt. med lidt isterninger, så det hurtigt køler af.

Når salturten er kølet af, er det tid til pillearbejde og trække det grønne kød af.

Lav derefter en marinade af revet hvidløg, citronsaft og olivenolie. Hæld marinaden over salturten, bland det rundt og det er klar til servering.

Server salturt med hvidløgsmarinade sammen med andre tyrkiske mezer eller som tilbehør til f.eks. fiske- eller skaldyrsret. Jeg vil anbefale at man spiser salturt samme dag som man laver den. Men den tilberedte salturt kan sagtens holde sig et par dage i køleskabet i lufttæt beholder – vær dog opmærksom på at farven kan falme.

SE OGSÅ: Gulerods tzatziki

SE OGSÅ: Haydari – tyrkisk fetadip med grillede peberfrugter