tyrkiets største moske, den største moske i tyrkiet, den største moske i istanbul, erdogans moske, camlica moske, oplevelser i istanbul, seværdigheder i istanbul, arkitektur i istanbul, dansk i tyrkiet, oplevelser i tyrkiet, oplev tyrkiet, moskeer i istanbul, moskeer i tyrkiet
Alle indlæg Istanbul Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Religion Tyrkiet

Çamlıca moske – Tyrkiets største moske

I Istanbul ligger Tyrkiets største moske også kendt som Çamlıca moskeen. Smuk arkitektur kombineret med Tyrkiets største religion, nemlig Islam.

På mit seneste besøg i Istanbul, blev der både brugt tid på den europæiske og asiatiske side af Istanbul. Særligt den asiatiske side ønsker jeg at udforske mere. På den asiatiske side af Istanbul ligger Tyrkiets største moske, Çamlıca moskeen.

I det første kvartal af 2020 nød jeg et skønt gensyn med Istanbul. 2019 var første år jeg besøgte byen på en ferie og siden har jeg ønsket at komme tilbage. Og selvom jeg har været der 2 gange nu, har jeg stadig ikke nået at se og opleve alt det jeg gerne vil. Men det er jo bare en oplagt mulighed for at vende tilbage.

Da moskeen ligger på den asiatiske side af Istanbul kræver det, at du tager en færge fra Eminonu til Uskudar og derefter en bus fra Uskudar til moskeen, hvis du bor på den europæiske side. Vi boede på Hilton Garden inn hotellet på den asiatiske side, for os var det nemmest at tage en taxa, som ikke kostede særlig meget. Indgangen er ligesom ved alle andre moskeer gratis. Prøv dog at planlægge dit besøg uden for bedetid.

Tyrkiets største moske

Moskeen omtales også som Erdogans moske, da den er bygget på hans ordre, som et symbol på hans stormagt. Jeg ved der er flere der af politiske grunde ikke vil besøge moskeen. Da jeg besøgte moskeen, var det med ønsket om at se Tyrkiets største moske, ligesom jeg har besøgt så mange andre moskeer i Tyrkiet.

Vi ville egentlig have besøgt moskeen i 2019. Men den åbnede for offentligheden d. 7. Marts 2019. Vi rejste hjem 6 dage inden. Dog blev moskeen først officielt indviet d. 3. maj 2019 af Erdogan.

Moskeen er bygget på Camlica højen, som i mange år har været et kendt picnic område i Istanbul. Fra højen er der er et flot panorama udsyn udover Bosporus strædet. At den er bygget på højen er ikke helt tilfældigt, Erdogan ønskede nemlig at bygge en moske, som kunne ses fra store dele af Istanbul.

Çamlıca moske

Çamlıca moskeen er et enormt byggeri og har plads til intet mindre end 63.000 bedende på én gang.  Moskeen er tegnet af to de kvindelige arkitekter Bahar Mızrak og Hayriye Gül Totu og skulle eftersigende have kostet ca. 66.5 millioner dollars i opførsel.

Selve hoveddøren/hovedindgangen til moskeen skulle eftersigende veje intet mindre end 6 tons. Den er 5 meter bred og 6,5 meter høj.

Moskeen har 6 minareter, hvor af 4 af dem måler 107.1 meter, der repræsenterer den tyrkiske sejr over Malazgit i år 1071 e.fk. De 2 sidste minerater måler 90 meter.

Inde i moskeen repræsenterer den 72 meter høje hovedkuppel de 72 nationaliteter, der bor i byen. De flotte gulddetaljer skulle eftersigende være lavet med nanoteknologi. Den anden største kuppel med en diameter på 34 meter repræsenterer område nummeret, som også er det nummer der står på nummerpladerne på Istanbuls mange biler.

Gulvene i mosken er dækket af 17.000 m2 håndvævet tæppe. Selve moskeen er smukt dekoreret indvendigt i seljusk/ottoman stil. Moskeen er i flere etager og selvfølgelig opdelt mellem mænd og kvinder. Er man dårligt gående, er der elevator imellem de forskellige etager.

Ud over de enorme bederum er der lavet plads til et museum, kunstgalleri, bibliotek, konferencesal og en underjordisk parkeringsplads til 3.500 køretøjer.

Det var dog ikke alt der var færdiggjort da vi var der i februar. Særligt museet var jeg ærgerlig over ikke var der på det tidspunkt.

Camlica moskeen er uden tvivl Tyrkiets største moske på nuværende tidspunkt og et imponerende bygningsværk. Men inden den blev bygget, var den største moske Sabanci moskeen i Adana med plads til 28.500 bedende. Jeg har besøgt moskeen i Adana flere gange, dels på ferier i byen for år tilbage og som en del af det roadtrip jeg var på i 2018.

REGLER FOR AT BESØGE EN MOSKE

Min erfaring er at stort set alle moskeer er åbne for besøg, dog uden for bedetiderne. Men der er nogle forskellige regler man skal overholde at respekt for moskeen og eventuelle bedende i moskeen:

  • Hovedbeklædning er påbudt for kvindelige besøgende. Jeg har altid mit eget tørklæde med, men ellers kan man låne et ved indgangen. Der er vagter ved indgangen til moskeen, som minder besøgende om dække sig til.
  • Der udover forventes der anstændig påklædning af både mænd og kvinder, her menes dækkende og ikke tætsiddende tøj.
  • Når man besøger en moske, skal man tage skoene af. De kan stilles i en af de mange reoler ved indgangen.
  • Der må gerne tages billeder, dog ikke af individer, da der kan være nogle, der
    ikke ønsker at blive filmet.
  • Da det er et bedehus, så tal dæmpet.
  • Selv uden for bønnen, kan man opleve muslimer der beder. Er dette tilfældet, så hold dig lidt diskret i baggrunden.

SE OGSÅ: Et besøg på Hagia Sophia museum

SE OGSÅ: Oplevelser i Istanbul