Salep opskrift, sahlep opskrift, tyrkisk mælkedrik, tyrkiske drikke, tyrkisk vinterdrik, tyrkiske opskrifter
Alle indlæg Hverdag Opskrifter Smag på Tyrkiet Tyrkiske opskrifter

Salep opskrift

Er du også blevet vild med den lækre vinterdrik Salep? Så er her en nem salep opskrift, som du kan eksperimentere med derhjemme.

Der er efterhånden begyndt at blive koldt (eller køligere) her i Alanya. Vinteren i Alanya har i år ladet ventet på sig, regnvejrsdage har der endnu heller ikke været så mange af. Der er stadig dejligt lunt midt på dagen, så længe solen står på. Men så snart solen går ned, mærkes kulden. 

Vinterperioden er for mig en tid jeg forbinder med hygge, hvor de køligere dage er en god anledning til nyde at kunne ligge på sofaen, med et dejligt varmt tæppe, en god bog og noget varmt at drikke. Typisk drikker jeg te eller kaffe, men en gang imellem er det lækkert med en kop salep (også stavet sahlep)

Salep er navnet på en varm drik, der hitter i Tyrkiet og som i vinterperioden sælges på de fleste cafeer. Lige nu sælges den dog ikke så mange steder pga. de mange restriktioner i Tyrkiet.

Drikken smager lidt af risengrød og dermed af jul og kan varmt anbefales på en kold vinterdag. Drikken kan sagtens laves derhjemme med få ingredienser.

Fakta om Salep

  • Salep er både navnet på en plante, pulver og den varme mælkedrik.
  • Skal salep laves helt korrekt, skal det laves med salep pulver.
  • Salep pulver er lavet af vilde orkidé knolde, der tørres og males til orkidemel og er ikke helt billigt.  De vilde orkideer vokser mange steder i Tyrkiet. Til 1 kg salep pulver bruges der ca. 1000 knolde.
  • Der er eksportforbud på Salepmel (orkidemel) i Tyrkiet. 
  • Salep var en populær drik under det osmanniske imperium. Drikken havde på det tidspunkt et ry om at være en opfedende drik til unge kvinder, så de kunne blive fyldigere inden indgåelse af ægteskab.
  • Udover Salep drikken, bruges salep pulver blandt andet også til at lave is og budding.
  • I mange tyrkiske supermarkeder kan man få en færdig salepblanding, hvor man lige som pakker med varm chokolade, blander pulveret med varm mælk eller vand.

Det rigtige salep pulver kan være sværere at få fat på og heller ikke helt billigt. Men salep pulver kan erstattes med en billigere løsning med et mix af rismel og majsstivelse.

Vil du prøve at lave din egen Salep, så kan jeg anbefale denne opskrift. Jeg har selv brugt denne opskrift lige siden bloggens start og er aldrig blevet skuffet. Når jeg laver den, kan jeg godt lide at tilføje en lille smule vanilje, som giver lidt mere smag til drikken. Synes du ikke drikken er sød nok, kan du under opkogningen tilsætte lidt mere sukker, men pas på den ikke bliver for sød.

Salep opskrift (2 kopper)

500 ml sødmælk 

1/2 spsk majsstivelse

1/2 spsk rismel

3-4 tsk sukker

Evt. lidt vaniljepulver

Kanel (drysses ovenpå)

Fremgangsmåde

Majsstivelse, rismel, sukker (og evt. vanilje) og mælk blandes i en gryde. Varm mælkeblandingen op ved svag varme og rør jævnligt indtil det koger. Lad det koge i 1-2 minutter, indtil det tykner lidt. Fordel i 2 kopper og pynt med kaneldrys. 

 
 
 
Skriv et svar