Büyük han i nicosia, oplevelser i nicosia, karavanestation i nicosia, hvad skal man se i nicosia, oplevelser på nordcypern, seværdigheder på nordcypern, seværdigheder i nicosia, alanya blog, alanya blogger, rejseblog, rejseblogger, dansk i tyrkiet
Alle indlæg Hverdag Nordcypern

Büyük han – karavanestation i Nicosia

Jeg har i 2018 besøgt flere smukke steder og særligt et af dem længes jeg tilbage til, nemlig Büyük han – en karavanestation i Nicosia.

Da jeg var på Nordcypern i sommers, havde jeg fornøjelsen at besøge Cyperns delte hovedstad Nicosia flere gange og hver gang gik turen forbi Buyuk han (karavanestation i Nicosia), både med gæster, men bestemt også på egen hånd.

Jeg er generelt glad for at befinde mig på Nordcypern og har mange gode minder derfra. Særligt glad er jeg for at tage til Nicosia, som er den sidste hovedstad i verden der er delt i to, hhv. Nord (tyrkisk) og Syd (græsk). Jeg har endnu ikke nået at være så meget på den sydlige side af grænsen. De gange jeg har været over, har det primært været via. grænseovergangen (også kaldet Green line inde) i Nicosia centrum, hvor man, hvis man har pas med, kan komme over på den anden side.

Hver gang jeg er i Nicosia, plejer jeg at smutte over grænsen kort, for at opleve lidt mere af Nicosia fra den anden side. Den sydlige del har endnu ikke tiltrukket mig så meget, jeg er mere til den nordlige del med de små hyggelige bazarbutikker. Hver gang jeg er derovre, plejer jeg da at slå et smut forbi den danske Flying tiger of Copenhagen, for at få fyldt lidt op i min lakridsforsyning. Når man er vant til at bo i et land hvor man ikke kan få lakrids, særligt ikke saltlakrids, så skal lagret fyldes op så snart der er mulighed for det.

Büyük han karavanestation i Nicosia

Men lige så hurtigt jeg smutter over, smutter jeg som regel tilbage, så jeg kan nå forbi Buyuk han (den store karavanestation), som ligger på den tyrkiske side. Jeg blev forelsket i Büyük han i Nicosia ved første øjekast 2017, en kærlighed der er fortsat. Jeg ved at hvis karavanestationen lå i Alanya, ville jeg besøge den så ofte som muligt, da den virkelig er hyggelig. Lå denne karavanestation i Alanya, kunne I være sikre på at se mig der ofte, nyde en god kop kaffe. Jeg nyder den ro og atmosfære der i karavanestationen og så er det sjovt at sidde at forestille sig, hvordan livets gang gennem tiderne har været her.
Det er mange, mange år siden at karavanestationen har været i brug, hvert fald i forhold til det den blev bygget til. Karavanestationen i Nicosia er bygget i 1572, efter osmannerne overtog Cypern. Igennem tiden har karavane stationen haft mange funktioner, udover at have været karavanestation. Den har blandt andet været fængsel og under konflikten i 1974 fungerede stedet som flygtningelejr.

I flere år har den fungeret som den er nu – et attraktivt sted for både de lokale og turister at handle og nyde dagens kop kaffe. I stedet for at lade karavanestationen forfalde, er den blevet til et attraktivt sted at købe unikke, håndlavede produkter eller nyde en cypriotisk kaffe i de skønne omgivelser.

Karavanestationen er i 2 etager, med 68 små rum på førstesalen. Alle rum har eget ildsted og har før i tiden, været brugt til de overnattende kunne hvile her. I dag er der små hyggelige butikker i flere af rummene. I de nedre etage findes der toiletter, nogle enkle butikker og 2 cafeer. Midt i gården er der en lille mescit (muslimsk bederum), en af de mindste jeg har set til dags dato.

Jeg blev i sommers gode venner med en af tjenerne på den ene cafeerne, så hver gang han så jeg kom for nyde omgivelserne, kom han løbende med lemonade og en eller anden lækker ny cypriotisk specialitet som jeg skal smage.

Hvad er en karavanestation?

  • En karavanestation blev i sin tid bygget som et slags herberg for handlende. Karavanestationerne lå langs handelsruterne fra blandt andet Asien til Sydeuropa, en af de mest kendt Silkevejen.
  • Karavanestationerne opstod efter staten og dets sultaner havde indgået aftaler med lande, for at beskytte de handlende og for at fremme udvekslingen af varer
  • Typisk var det dyrere ting der blev handlet på disse handelsruter såsom krydderier, silke, te, papir mm.
  • På karavanestationer kunne en rejsende uanset sprog, nationalitet og religion opholde sig gratis i 3 dage, imens både han og hans dyr fik forplejning.
  • På karavanestationerne var der typisk en bestyrer, imam (præst), kok, læge, smed, opsynsmand mm. tilknyttet.

Det koster ikke noget at besøge karavanestationen, så er du i Nicosia, så lov mig at slå en tur forbi og nyde de charmerende omgivelser.

SE OGSÅ: Nicosia – Cypern Guide