Alanya Alle indlæg Hverdag Tyrkiet

En stille nytårsaften i Alanya og nye mål

Et nyt år er igang og jeg håber I alle kommet godt ind i det nye år.

Herhjemme havde jeg en stille og rolig nytårsaften i Alanya med svigerforældrene, imens manden knoklede hårdt. Nytårsaften er en af årets travleste dage i hans branche. Efter at stort set alt var lukket og der var udgangsforbud ved sidste nytår, har mange følt et ekstra stort behov, for at fejre dette års nytårsaften uden for hjemmet.

Nytår i Tyrkiet

Nytårsaften er en lidt sjov størrelse her. For i Tyrkiet tror man nemlig ikke på at julemanden kommer juleaften, tværtimod tror man at han kommer nytårsaften. Da vi er vokset op med at julepynt hører sig til julen, er det altså meget mærkeligt at se det brugt til nytårsaften, hvor det ikke er unormalt at se byens gadesælgere sælge f.eks. nissehuer. Det er lidt af et særsyn, hvis man ikke er vant til det.

Det er meget forskelligt hvor meget tyrkerne går op i nytårsaften. For nogen betyder aftenen ikke noget, mens andre tilbringer aftenen sammen med gode venner eller familie. Nogen har endda et juletræ (nytårstræ) og giver nytårsgaver til hinanden, hvilket giver en aften, der kan minde om en dansk juleaften.

Fyrværkeri er heller ikke brugt i samme grad, som vi er vant til fra Danmark – tværtimod. Typisk bliver der fyret fyrværkeri af 7-10 min ved havnen. Det er langt fra alle steder der bliver fyret fyrværkeri af i Tyrkiet. I de større byer, varer fyrværkeriet noget længere tid.

Nytårsaften i Alanya

Nytårsaften i Alanya 2021/2022

Det er første år at svigerforældrene er i Alanya henover nytår. Mine svigerforældre fejrer på ingen måde nytårsaften, hvilket svigermor fik udtrykt en del gange i løbet af dagene op til nytår. Modsat svigermor, så virkede min kære svigerfar dog lidt mere interesseret og ønskede jeg fik en god aften.

Jeg har ikke selv følt det store behov for fejre nytår i år, men lidt skulle der alligevel ske. I dagene op til nytårsaften havde vi talt lidt om hvordan nytårsaften foregår i DK og i Europa. Jeg havde været i køkkenet og bage kransekage, så de kunne smage lidt danske nytårsgodter.

Vores nytårsaften i Alanya startede med en traditionel tyrkisk gryderet lavet af svigerfar og bulgur pilavi, som vi nåede at nyde med manden, inden han susede på job. Jeg kunne sagtens have lavet en 3 retters nytårsmenu til svigerforældrene, men for dem ville ikke være lige så hyggeligt som for mig. At tage dem med på restauranten ville helt sikkert have givet dem et kulturchok, for de er ikke vant til at se folk drikke og skabe sig tosset. Det ville bestemt ikke være hyggeligt for dem. At blive hjemme var derfor den helt rette beslutning.

Jeg fik i aftenens løb set dronningens nytårstale og svigerforældrene fulgte nysgerrig med for at få et lille glimt af Danmark.

Kransekagen faldt i god smag hos både svigerforældrene og manden, som fik lov at nyde lidt resterne dagen efter.

Min svigermor kunne ikke holde til midnat, det vidste vi alle på forhånd. Aftenen blev brugt på at hygge med kransekage og andre lækkerier. Svigermor havde kun set mig trille kransekagen, så hun var sikker på det var dejstykker eller en form for småkage. Svigerfar blev meget begejstret for kransekagen og tog flere stykker, som han mente mindede lidt om lokum (turkish delight). Klokken 22.30 gik svigermor i seng.

Svigerfar derimod insisterede på at han ville blive oppe til midnat, så han kunne ønske mig godt nytår. Da klokken slog 12, ønskede vi hinanden godt nytår, nød de 10 minutters fyrværkerishow fra balkonen og så hoppede han i seng. I landsbyen er der ingen fyrværkeri, så han nød de smukke farver på himlen mindst lige så meget som jeg.

Jeg blev lidt oppe efter svigerfar gik i seng, dels for at få set 90 års fødselsdagen (en fast tradition ved nytår) samt jeg fik brugt til tid på at ønske godt nytår til nogle af alle de dejlige mennesker, jeg har i mit liv.

Alt i alt en stille, men hyggelig nytårsaften i Alanya.

Nye mål for det nye år

Hvert år sætter jeg nogle mål og milepæle i forbindelse med mine hjemmesider og andre projekter jeg gerne vil nå. Alle mål bliver skrevet ned i et Excel ark og i løbet af året følger jeg løbende med, hvor langt fra eller tæt på jeg er på mine mål. Dette har jeg gjort i flere år.

Et af de mål jeg blandt andet har sat for det nye år, er mere aktivitet på bloggen igen. I løbet af 2021 har jeg flere gange taget pauser fra bloggen, både frivillige og ufrivillige. De frivillige pauser har skyldtes at jeg har prioriteret nogle af mine andre hjemmesider højere i perioder, da de sikrer indkomst.

De ufrivillige pauser har været grundet flere besøg fra Danmark og Tyskland, samt for at kunne være der for nogle af mine nærmeste, der havde brug for det. Selvom der ikke har været lige så meget aktivitet på bloggen, særligt de sidste 3-4 måneder, har jeg til en masse indhold. For i privaten er der både blevet testet med opskrifter og så har jeg en del oplevelser fra forskellige steder i Tyrkiet der venter på at blive delt. Jeg har i løbet af de seneste måneder lavet en lang liste med ideer til blogindlæg, inspireret af jer kære læsere.

Tak til alle jer der trofast følger med – det betyder alverdens for mig!

GODT NYTÅR