Kør en tur op bag Alanya, oplev Mahmuseydi landsby (på tyrkisk köyü) og den tyrkiske landsby idyl.
Mahmutseydi landsby ligger en lille køretur fra Alanya og er bestemt et besøg værd, hvis man ønsker at opleve lidt af det autentiske Tyrkiet. Selve køreturen dertil er en oplevelse i sig selv.
Alanya og omegn er så meget andet end bare sol, strand og vand. Byen har en interessant historie man kan dykke ned i og et hav af landsbyer man kan besøge. Man skal faktisk ikke bevæge sig særlig langt op bag Alanya, før man tydeligt mærker kontrasten mellem det moderne og traditionelle.
Tyrkiske landsbyer nær Alanya
Mahmutseydi landsby er en af de mange bjerglandsbyer, der ligger bag Alanya i Antalya provinsen. Og faktisk hvis vi bare går nogle årtier tilbage, så har Alanya i mange århundreder også været en lille landsby. En lille landsby der med tiden er vokset sig stor. Alanya har idag mere end 300.000 indbyggere der er bopælsregistreret. Befolkningen består idag af et miks af indbyggere fra alle områder i Tyrkiet, derudover har mange udlændinge også bosat sig her. Det siges at hvis man møder nogle af de ældre Alanya-beboere, så er de næsten umulige at forstå, da de taler meget bondsk.
En del af den ældre generation lever da også stadig, som de altid har gjort. Om vinteren bor de i Alanya, men i sommerperioden søger de op i de omkringliggende landsbyer, hvor de har “sommerhuset”. De fleste der har været i Alanya i højsommeren, kan nok skrive under på at der er møgvarmt. Typisk er temperaturen lidt lavere jo højere man kommer i bjergene. Plus at livet går bare i helt andet tempo i landsbyerne.
Personligt er jeg stor fan af de mange landsbysamfund rundt om i Tyrkiet, jeg har efterhånden fået besøgt en del. Min egen svigerfamilie bor i en landsby, den ligger dog mere end 500 kilometer herfra, så det er ikke et sted man bare lige tager et smut forbi.
Mahmutseydi landsby
I efteråret besøgte jeg for første gang Mahmutseydi landsby. Byen ligger 23 kilometer fra Alanya, en køretur på ca. 35-40 minutter (størstedelen af køreturen er bjergkørsel). Her i foråret har Alanyas kommune været i fuld gang med at forbedre vejene op til Mahmutseydi, som eftersigende skulle have gjort turen kortere.
Byen er særligt kendt for den 800 år gamle moske, kulturhuset, byens bager, samt de smukke naturomgivelser. Byen ligger placeret 600 m over havets overflade.
Mahmutseydi er en af de større landsbyer bag Alanya, hvor en stor del er faste indbyggere. Men ligesom mange andre landsbyer, er det også en af de landsbyer Alanyafolket søger til i sommerperioden.
Vi besøgte landsbyen i november, så uden for sæson og vi var derfor de eneste “turister” i byen, da vi var der. Imens sæsonen er igang kan der nogle dage være sort af turister, da en del jeepsafari-selskaber de senere år har haft Mahmutseydi som et af deres stopsteder. Efter min mening, tager det en del af charmen af en landsby, når der kommer en hel kortege med larmende turister. Men ofte er de lige så hurtigt væk, som de ankom.
Ønsker du/I at besøge byen, så er mit bedste råd at gå parkere køretøjet ved bypladsen, nær moskeen og gå rundt oplev landsbyen. De fleste besøger kun moskeen og stenhuset. Men det daglige landsbyliv er charmerende også at opleve og det er fascinerende at se både de ældre og nyere huse side om side.
Mahmutseydi moskeen
Moskeen er fra 1252 og en af områdets ældste, som stadig er i en brug idag. Moskeen er opført af en hellig, lærd og respekteret mand som hed Mahmud Seydi. Som du nok næsten kan regne ud, er byen også opkaldt efter ham. Mahmud underviste i tyrkisk og islamisk kunst.
Moskeen er opdelt i 2 etager, til hhv. mænd og kvinder. En stor del af det indvendige i moskeen er udført i træ, der er flot udskåret. Men grundet det mørke træ, er moskeen også en del mørkere en mange af de moskeer jeg ellers har besøgt.
Alt afhængig hvilket tidspunkt på dagen man besøger moskeen, kan man være heldig af moskeens imam er der, som med glæde fortæller om både hans arbejde og de mange detaljer i moskeen.
At besøge en Moske er både en helt speciel og gratis oplevelse for hele familien
Dog er der nogle enkle regler man skal følge, hvis man som ikke-muslim ønsker at besøge en moske.
1: Du må ikke have dit fodtøj på ind i moskeen. Dine sko skal anbringes i særlige reoler der findes ved indgangen. Denne regel gælder uanset alder og køn.
2: Din påklædning skal være respektfuld. Hverken kvinder eller mænd må have shorts på, derudover skal kvinderne have dækket armene og have et tørklæde på hovedet. Tørklæder kan oftest lånes af moskeen, ellers er et godt råd at have et tørklæde med i tasken.
3: Når du er inde i moskeen, bør du holde dig diskret i baggrunden, hvis nogle er i færd med at bede. Det er tilladt at fotografere, men gør det med respekt.
4: Moskeerne kan besøges dagen lang, men undgå at gøre det omkring der er bøn. Bedetiderne kan ses på en tavle ved indgangen til de fleste moskeer.
Kulturhuset/Stenhuset
Lige rundt om det ene hjørne ved moskeen ligger der et hyggeligt stenhus, som tidligere har været beboet. De seneste år har det dog fungeret som te-hus eller rettere sagt tehave. Inde i huset er der udstillet forskellige antikke genstande, der vidner om hvordan livet tidligere har taget sin gang.
Det tager ikke mange minutter at besøge huset, men det er et hyggeligt besøg, når man er alligevel er på de kanter. Og så kan man passende nyde en kold eller varm forfriskning bagefter.
For mig er det fascinerende ved landsbyer, hvordan livet har sin rolige gang. Hvor alle kender hinanden. I landsbyer har de fleste urtehaver eller marker og dermed selvforsynende en stor del af året. Og det man ikke har, bytter man sig til eller købt hos den nogle af naboerne eller i de nærliggende byer.
Jeg er særligt vild med at besøge de tyrkiske landsbyer i efteråret, for her kan man mange steder se hvordan madforrådet gøres klar til hele vinteren. På det tidspunkt er det normalt at se grøntsager i alverden afskygninger der bliver tørret, syltet eller frosset ned. Hos min egen svigerfamilie, bliver blandt andet lavet kæmpe mængder af hjemmelavet ost, syltede grøntsager, yufka (tyrkiske fladbrød) i enorme stakke, hjemmelavet vindruesirup, hjemmetørrede rosiner mm.
Men uanset hvornår du besøger Mahmutseydi landsby, er det en hyggelig oplevelse, som du bør unde dig selv. Efter min mening ikke på en jeepsafari tur, men i en lejet bil, hvor der er tid til at tage alle de stopper du/I ønsker.
LÆS OGSÅ: Eurodan – det sikre valg
LÆS OGSÅ: Svigermors osteproduktion
LÆS OGSÅ: Yanköy og den tyrkiske gæstfrihed