Alanya Alle indlæg Hverdag

Kan jeg rejse til Tyrkiet nu?

I disse dage modtager jeg rigtig mange spørgsmål om rejser til Tyrkiet.

Om det er sikkert at rejse til Alanya nu? Kan jeg rejse til Tyrkiet nu? Kan jeg bruge Coronapas i Tyrkiet? Hvilke restriktioner er der i Tyrkiet osv.?

I takt med at verden stille og roligt åbner mere, antallet af smittede falder mange steder, flere bliver vaccineret og sommerferien nærmer sig, er spørgsmålene begyndt at komme hyppigere, de fleste dage flere gange dagligt. Jeg forstår så udmærket at folk trænger til ferie, sol, sand og strand. Vi alle er møgtrætte af pandemien, som har fyldt meget i vores hverdag i så mange måneder. 

Jeg vil i dette blogindlæg fortælle lidt om mine tanker om at rejse til Tyrkiet. Det kommer hverken til at være en skræmmekampagne eller en opfordring til at tage afsted. Og jeg forventer ikke at dig der læser med er enig, men jeg håber du vil tage det til eftertanke.

Kan jeg rejse til Tyrkiet nu?

Kort sagt, ja det kan du godt. I en periode var det kun muligt at rejse fra Danmark til Tyrkiet, hvis man var tyrkisk statsborger eller havde opholdstilladelse i Tyrkiet. Det er lidt tid siden at det blev ophævet og danskere kan derfor igen sagtens rejse fra Danmark til Tyrkiet. I øjeblikket bliver mange charterfly aflyst. Men det er muligt at rejse hertil med rutefly såsom Turkish Airlines eller Pegasus. Jeg ved også en del danskere rejser over Hamborg, da der er større garanti for flyet flyver.

I øjeblikket fraråder Danmark rejser til Tyrkiet. Om det kommer til at ændre sig over de næste måneder, er svært at udtale sig om. Det meste af sidste år, blev rejser til Tyrkiet frarådet, men det forhindrede ikke mange turister i at rejse hertil og få en skøn ferie. Husk på der er forskel på at fraråde og forbyde.

Når det er sagt, så synes jeg du/I skal gøre op med jer selv, hvad det er for en type ferie I ønsker og hvad I forventer. Har I egen bolig i Alanya og bruger mest tid ved pool og strand og kokkerer det meste mad i hjemmet, så kan I sagtens få en rigtig skøn ferie. Forhåbentlig åbner restauranter og cafeer snart, så kan I komme ud at spise ellers er det også muligt at bestille take away mange steder. Forventer du at komme herned for at feste til den lyse morgen, vil du blive slemt skuffet, da der ikke er udsigt til hverken barer eller diskoteker åbner lige foreløbigt.

Ligesom der er restriktioner i Danmark, så er der det også her i Tyrkiet. Restriktionerne kan ændre sig meget hurtigt her. Min anbefaling er at du holder dig opdateret både op til en eventuel ferie og under ferien. Du kan altid se de seneste rejseopdateringer for Tyrkiet her på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Er man indstillet på at følge de restriktioner der nu en gang er, så er der ikke noget der forhindrer en i at rejse hverken hertil eller andre steder i verden.

Vælger du at rejse, så tjek også med din rejseforsikring, dækker den hvis du bliver syg med corona? Det kan også have betydning for dækning, om du har bestilt rejsen, mens Tyrkiet er/var markeret orange. Tjek også hvordan din afbestillingsforsikring dækker.
Er det sikkert at rejse til Tyrkiet nu?

Det spørgsmål skaber dagligt splid i mange Facebook grupper om Alanya. Der er dem der mener det er helt sikkert og så er dem der fraråder dig at rejse hertil i år.

Jeg har både personer i min omgangskreds som rejser hertil inden for nær fremtid, men jeg kender også flere der afventer og ser situationen an. Nogen håber på at få en dejlig ferie her til i løbet af efteråret, imens andre har booket sommerhus i Danmark og først forventer at komme hertil næste år. 

Jeg føler mig selv helt tryg her, men jeg tænker også over min færden og følger de restriktioner der nu er. Hvilket jeg ville gøre uanset hvilket land jeg befandt i. Jeg holder mig fra områder med større forsamlinger, undgår så vidt muligt at bruge offentlig transport, tænker over hvor mange mennesker jeg mødes med osv.

Men om du vil føle dig tryg, er op til dig. For nogen er det helt sikkert at rejse hertil nu, mens det for andre stadig er usikkert. Vi er forskellige som personer, og det er også vigtigt at respektere at der er forskellige holdninger til det at rejse i disse tider. Husk på folk kan også have forskellige personlige årsager til at rejse eller lade være. Jeg skal ikke gøre mig til dommer. 

Mundbind i det offentlige rum har været obligatorisk længe.

Hvordan er Corona situationen i Tyrkiet?

I midten af april havde vi over 60.000 smittede i døgnet, ved dagens status var tallet 10.174 smittede ud af 206.836 testede. Tyrkiet har en anden teststrategi end Danmark, her tester man primært folk med symptomer. Antallet af smittede er faldet meget den seneste tid, men det er ikke længe siden at tallet var højt. Hvilket også er værd at have med i overvejelsen. 

Vi har lige været igennem 17 dages nedlukning, hvor man kun måtte forlade hjemmet for at handle ind. Det er ikke alle der har været lige gode til at overholde dette. Vi bor blandt mange lokale og her har størstedelen respekteret restriktionerne.

I dag var første dag ude i friheden. Personligt har jeg selv nydt at komme mere ud. Indtil 1. juni, har tyrkere og fastboende udlændinge stadig delvis udgangsforbud mellem kl. 21 og 05 på hverdage samt i weekenderne fra kl. 21 fredag aften til 05 mandag morgen. Flere erhverv venter også stadig på at kunne få lov at åbne igen. Forhåbentlig kommer flere lempelser i starten af juni, men nogen kommer måske til at vente længere. Alt afhænger af hvordan smittetallet ser ud den næste tid. 

Jeg kan ikke sige andet end at vi alle håber på en positiv udvikling. Mange er dybt afhængige af at der snart kommer flere turister hertil. Et problem som mange lande kæmper med nu. Jeg håber at de folk der vælger at tage ud at rejse i år, viser respekt for det land de kommer til, respekterer de restriktioner der nu en gang er, støtter lokalt, husker ikke presse sælgerne for meget i pris og ikke glemmer at give drikkepenge til de personer der er i servicefaget. 

Accepterer Tyrkiet Coronapas?

Det sidste spørgsmål jeg vil tage fat på, er et af dem jeg får allermest, nemlig om Tyrkiet accepterer det danske Coronapas. Svaret er her fra Udenrigsministeriet.

Rejsende, som er vaccineret, er ikke undtaget indrejserestriktioner ved indrejse i Tyrkiet. Det danske Coronapas anerkendes ikke som dokumentation for COVID-19-vaccination.