udvikling i rejsebranchen, alanya blog, tyrkiet blog, rejseblogger, rejse til alanya
Alanya Alle indlæg Hverdag

Udvikling i rejsebranchen

Hvordan ser dit rejsemønster ud idag i forhold til for 10 år siden? Der er ingen tvivl om at der konstant sker en stor udvikling i rejsebranchen og særligt stærkt er det gået indenfor de sidste 10-15 år.

Det er i år 12 år siden at jeg tog på guideskole og efterfølgende arbejdede en sæson som guide i Alanya, en sæson som jeg aldrig vil glemme. Det er en oplevelse som jeg er glad for at jeg har fået med i bagagen og ud af den oplevelse er der da også kommet nogle stærke venskaber, som jeg stadig den dag i dag nyder godt af.

For nyligt havde jeg kontakt med en veninde som også er tidligere arbejdskollega både fra en arbejdsplads i Tyrkiet og i Danmark. Hun lever idag livet med kæreste og børn i Danmark, mens jeg siden 2015 har haft min hverdag i her i Alanya.

Hun er en af de personer jeg kender, som har rejst mest rundt i verden i flere år, hvor jeg fascineret har fulgt med på hendes ture. Nuvel jeg også selv rejst en del de seneste 12 år, de fleste af turene til Tyrkiet, men i de år er blandt andet Frankrig, Italien og Spanien også blevet besøgt.

Vores snak faldt hurtigt på Alanya, hvor vi har tilbragt meget tid sammen og hvor vi for første gang arbejdede sammen tilbage i 2007. På de 12 år er der sket en markant udvikling i rejsebranchen. Hun var imponeret over der stadig er så mange der søger hertil, særligt efter jeg fortalte at man vurderer at 2019 bliver det bedste år for Alanya i mange år.

Det der særligt kom bag på hende, var hvorfor der stadig er så mange der stadig vælger Alanya, når det idag er blevet så billigt at rejse længere væk og vi lever i nogle år hvor folk rejser mere og mere.

Hvorfor folk stadig søger hertil er jeg ikke i tvivl om, det er pga. vejret, gæstfriheden, maden, priserne, kulturen, naturen mm. Det er et sted som mange forbinder med hjemme og hvor mange har skabt venner for livet. At flyveturen heller ikke er længere end 4 timer, gør også det er nemt at overskue for de fleste, særligt hvis de kun har en uges ferie. Det er landet hvor Vesten møder Østen og hvor det vrimler med historie, hvor man både kan tage på badeferie, men også få et indblik i den tyrkiske kultur og hverdag ved at køre en tur op i bjergene.

Men når det er sagt, så er der ingen tvivl om at der er sket en markant udvikling i rejsebrancen siden jeg var guide 2007 og det er blevet mere normalt at rejse flere gange årligt både til velkendte og ukendte steder. Idag er det ikke lige så unormalt at en familie rejser flere gange om året, hvor der både prioriteres en skiferie i vinterferien, en tur til Alanya i sommerferien og efterårsferien står måske på en storbyferie. Mange pensionister rejser også mere idag. Og generelt kender jeg flere som hvert år både rejser til Alanya, men som også tager på ferier andre steder hen.

Over de seneste år er flere rejsebloggere dukket op, som kan leve af at rejse rundt i verden og skrive om det og som samtidig give inspiration til de rejselystne. At leve fuldtid som rejseblogger gør jeg ikke, men en del af min blog er også bygget op med fokus på rejse, rejsetips og på at give inspiration og jeg kan se mange af de rejseindlæg jeg har skrevet er godt besøgt. Mine rejseindlæg har dog indtil videre haft mest fokus på Tyrkiet, hvor jeg har rejst en del rundt og stadig har en del steder jeg drømmer om at besøge.

Tilbage til 2007 guidelivet; Jeg husker stadig nogle af de udflugter, jeg havde dengang med kæmpe grupper af turister, hvor alle sammen havde bestilt deres udflugter på det velkomstmøde, vi havde i starten af deres ferie.

I dag er min erfaring at flere rejseselskaber ikke udbyder lige så mange udflugter og det er blevet sværere for dem at sælge udflugterne, fordi konkurrencen er blevet større og folk finder andre måder at planlægge ferien på

. Og i takt med flere er gengangere, er der ikke lige så mange der har brug for guiderne på samme måde som før, til dels fordi meget information er tilgængelig online, de i forvejen kender området i forvejen, men også fordi de fleste er blevet rejsevante og derfor gør tingene på deres egen måde. Det er ikke unomalt  at flere danskere dropper charterferien og de færdigstøbte pakkerejser og istedet planlægger hele ferien selv.

De fleste ejer idag en smartphone, hvor det er muligt at hente diverse rejseapps som kan være nyttige på ferien, heriblandt kan nævnes Tripadvisor som er oplagt, når der skal findes en unik seværdighed eller restaurant i det område man rejser til.

En ting er sikkert: Vi rejser mere end nogenside før. Vi rejser bare på en forskellig måde i forhold til tidligere.

Hvordan ser dit rejsemønster ud idag i forhold til for 10 år siden?