Kusadasi, guide til kusadasi, oplevelser i kusadasi, seværdigheder i kusadasi, rejs til kusadasi, oplevelser i tyrkiet, udlandsdanskere i tyrkiet, guide i tyrkiet, guide i kusadasi, kusadasi rejseblog, rejser til kusadasi
Alle indlæg Gæsteblogger Oplevelser i Tyrkiet Smag på Tyrkiet Tyrkiet

Gæsteblogger: Livet som guide i Kusadasi

Tyrkiet byder så mange skønne områder, et af dem er Kusadasi, der ligger på Tyrkiets vestkyst.

I dette blogindlæg fortæller Gitte lidt om livet som guide i Kusadasi og deler skønne tips til område.

I 2008 besøgte jeg Kusadasi af flere omgange og siden da har jeg drømt om at komme tilbage. Særligt drømmer jeg om at komme tilbage opleve den antikke by Epheus. Min lyst til at rejse til Kusadasi, blev forstærket da Gitte, som har skrevet dette gæsteblogindlæg, sendte teksten. Kusadasi er nemlig noget helt særligt og det er utroligt at flere ikke har fået øjnene op for området.

Gitte har en stor kærlighed for området, der også tydeligt mærkes i den tekst hun her deler med bloggen.

Gittes fortælling om Kusadasi

Hej jeg hedder Gitte, jeg kommer oprindelig fra Blokhus i Nordjylland. Men valgte for et par år siden at sige mit gode stabile job op som tjener. sælge de fleste af mine ejendele, og prøve lykken i Alanya. Denne by har altid betydet meget for mig, og det havde været min drøm igennem mange år, at prøve at leve netop der. Jeg begyndte ret hurtigt at lede efter job, det var jo vigtigt, at få en god start på mit nye liv, og her var det så, at alle mine drømme tog en mærkelig drejning.

Hvad siger du til at rejse til Kusadasi?

Det var det spørgsmål, som vendte helt op og ned på mine fremtidsplaner. Jeg var flyttet til Alanya 3 måneder forinden, og nu sad jeg her til jobsamtale hos Mixxtravel, spændt og med verdens største ja hat på. Jeg havde søgt et job som guide i byen, et job, som jeg bare så brændende ønskede mig.Spørgsmålet kom helt bag på mig, og inden jeg overhovedet havde nået at tænke mig om, havde jeg sagt ja, svaret var bare røget ud af munden på mig, og de næste 10 minutter var jeg total i panik inde i mit hoved.

Kusadasi?? Jamen, hvor er det? Det lød jo nærmest som navnet på en afrikansk Unga Bunka landsby dybt inde i junglen. Min hjerne arbejdede på højtryk. Jeg så mig selv stå, i byens lufthavn, iklædt et  lille linnedklæde og med nøgne bryster, for at modtage skydegale turister, som havde pakket kufferten med jagtriffel og safarioutfit, klar til at nedlægge elefanter eller et fredet næsehorn, blot for at få et billede af deres bedrifter. Jeg gøs ved tanken, og imens mit hoved kværnede løs med disse afskylige tanker, forsvandt farven fra mit ansigt og ja hatten var nu blevet afløst af noget som jeg vil betegne som panikhat.

Hvor ligger Kusadasi?

Overraskende nok, lykkedes det mig stadig at smile, imens jeg sad og kiggede efter døren ud, i tilfælde af at jeg havde ret i mine bange anelser. Der blev et ophold i samtale , jeg havde overhovedet ikke hørt hvad der var blevet sagt, så jeg hankede op i mig selv og fik stillet det spørgsmål som jeg frygtede svaret på; ”hvor ligger Kusadasi, er det i Tyrkiet ?”

Jeg kunne godt se at chefen fra afdelingen kikkede meget overrasket på mig over mit spørgsmål. Men han valgte dog at bære over med min uvidenhed ” Kusadasi ligger en times kørsel fra  Izmir, hvis du har hørt om Izmir før ?” Haha ja jo, det havde jeg da hørt om, helt dum er jeg jo heller ikke . Jeg kunne mærke at jeg begyndte at slappe af, det var da måske slet ikke så tosset endda . Forsynet med lidt oplysninger omkring destinationen, et nyt job  og en ny fremtid gik jeg hjem, stadig med navnet i mine tanker , Kusadasi . 
De næste dage blev brugt på at rode rundt på nettet efter videoer fra byen , og oplysninger om området . Og her er hvad jeg i korte vendinger fandt ud af. Jeg vil ikke gå en masse i detaljer, da jeg tror at de fleste kan finde disse oplysninger på nettet. Jeg vil hellere bruge pladsen her til at fortælle om mine personlige oplevelser i Kusadasi.

Fakta om Kusadasi

Der bor ca. 80.000 mennesker i Kusadasi. Byen ligger i det vestlige Tyrkiet, ud mod det ægæiske hav, 550 km fra Alanya og kun lidt over en times sejlads fra den græske ø Samos . Byen emmer af tyrkisk stemning og her er der rig mulighed for shopping, afslapning, oplevelser og lækker mad i utallige variationer.
Byen har tre populære strande, Pigale Beach, Long Beach og Ladies Beach. Fælles for disse strande er at det er sandstrande( ikke sten). Vandet har det karitaristikte turkisblå skær, som mange forbinder med mere eksotiske feriedistinationer. 


Kusadasis største seværdighed ligger kun 20 km udenfor byen og er en af Tyrkiets, mest imponerende, den antikke by Efesos( Ephesus), byen stammer helt tilbage fra år 1000 f.kr. Den blev grundlagt af græske kolonister og blev senere en del af Romerriget. Tæt på Efesos ligger Virgin Mary house. Stedet hvor man mener, at Jomfru Maria levede og døde, efter Jesus var blevet korsfæstet, stedet bliver besøgt af Katolikker og Muslimer på pilgrimsrejse. To en halv times kørsel fra Kusadasi ligger Pamukkale, de berømte bomuldsbjerge.

Rejsen til Kusadasi og de første måneder i byen

Efter et par måneders venten, kom dagen hvor jeg skulle forlade Alanya. Kufferterne var pakket, hunden ( min lille Tykke mops Sigurd ) sad i transportkassen. Taxien ventede uden for, nu skulle eventyret begynde.

På vej med bussen fra Alanya Otogar ( busstationen )begyndte, tankerne at melde sig, hvordan ville dette gå. Jeg kendte jo slet ikke nogen i Kusadasi, og ville den lille flække i det vestlige Tyrkiet nogensinde komme til at betyde ligeså meget for mig som smukke Alanya? Jeg må indrømme at jeg fældede en tåre, da Alanya forsvandt væk bag mig. Men jeg fik hanket op i mig selv, og rettet mig op i sædet, nu måtte det briste eller bære.
Jeg ankom til byen , og ret hurtig begyndte jeg at føle en inde ro. Her var jo smukt, folk var venlige, og byen var overskuelig, men spændende, mange nye indtryk, helt anderledes end hvad jeg var vant til i Alanya. Og arbejdet, som eneste guide for Mixxtravel i Kusadasi, var alt hvad jeg havde drømt om.

Efter et par måneder var jeg total Kusadasi fan. Hvorfor havde jeg da aldrig hørt om dette sted før? Mange danskere har aldrig hørt om området og mange har aldrig besøgt det, det er da bare ikke til at forstå. Så derfor har jeg gjort det til min egen personlige mission, at udbrede kendskabet, og se om jeg kan få flere danskere til byen. Her vil jeg prøve at fortælle hvad der, for mig, gør Kusadasi helt unik. 

Strande i Kusadasi

Her er der,som før omtalt, tre populære strande, disse er velbesøgt og man kommer nemt til at ligge ret tæt. Så for den turist, der føler sig stresset i selskab med så mange andre, er der også andre muligheder. Jeg plejer at sige til mine gæster, tag håndklædet under armen og gå på opdagelse. Her er der nemlig mange små bugter hvor man kan smide sit håndklæde og ligge i fred fra andre, væk fra larmen og turismen. Bare ligge og nyde udsigten ud over det ægæiske hav og lyden af bølgerne. Vandet er ufattelig klart, og man kan gå meget langt ud, før man har vand til navlen. Dette er en fordel hvis man er lidt usikker, hvis man rejser med børn, men også hvis man er typen der kan lide at snorkle tæt ved kysten. Bunden er sand som vi kender fra Danmark, dog en lille smule mere grovkornet.

Hvem rejser til Kusadasi?

Selv om Kusadasi er en turistby, er her slet ikke så turistpræget og fordansket som man oplever i Alanya, hvor enhver gadesælger taler dansk, spisekort på dansk og dansk musik i hotellets højtalere. Her er alt tyrkisk eller engelsk. Da jeg efter et par måneder overhovedet ikke havde hørt en dansk kunstner, eller et dansk musiknummer blev jeg da næsten helt overstadig og vild over at høre ”only Teardrops ”og så var det ikke engang på rigtig dansk.

Jeg tror at denne forskel skyldes, at Kusadasi er tyrkernes egen fortrukne feriedistination, og stedet er mest besøgt af tyrkere, englændere, hollændere og folk fra Ukraine. Men jeg har dog mødt lidt danskere her, ud over mine egne gæster selvfølgelig.

Det har bestemt sine fordele at det er sådan. For hvem har ikke oplevet at sidde på en restaurant i Alanya og pludselig begynder en eller anden ukendt person, uden nogen former for almindelig plig, at blande sig i samtalen? Jo, det kender vi vist alle, og inden længe er man ikke bare 2 mennesker som har en romantisk middag men 4.

Det har altid været mig en gåde, hvorfor danske turister opfører sig på den måde , sådan ville man jo aldrig gøre i Danmark. Nogen elsker at møde andre danskere og det er fint. Men hvis man gerne vil prøve at opholde sig et sted, hvor man kan få lov at være lidt mere privat, så er Kusadasi et rigtig godt sted at tage hen. 

Naturoplevelser /Samos

Er man typen der elsker natur oplevelser, kan jeg bare sige at her er naturen meget tæt på. En lille bustur væk ligger nationalparken Dilek, også kaldet Milli park. Det område er bestemt et besøg værd, her finder man de smukkeste strande, sjældne dyr og planter, og man har fornøjelse af at komme meget tæt på vildsvinene, som lystigt kommer trampende for at bade.

Dog er havbunden i dette område meget stenet, så for ikke øvede svømmere, vil dette sted måske være lidt af en udfordring. Men når man først er ude i vandet, opdager man hurtigt at det er som at svømme i et meget stort akvarium. Fiskene har fantastiske farver og i det klare vand, kan men tydelig se hvor tæt de kommer på.

Mange vælger at se nationalparken fra søsiden. Der er mange af de lokale bådture, som sejler fra centrum af byen og direkte derud. Fra parken har man udsyn ud over Grækenland. Samos ligger meget tæt på, og har man mod på at se denne smukke græske ø, er der daglige bådture som sejler turister direkte dertil. Spis tyrkisk morgenmad, græsk frokost og igen tilbage til hotellet inden aftensmaden bliver serveret, det synes jeg altså er fantastisk.

Klimaet i Kusadasi

I området omkring Kusadasi, har vi ikke bananplantager som man ser rundt om i Alanya. Her dyrkes vin og oliven. Dette skyldes at klimaet er mere tørt end i Alanya. Dette mærkes tydeligt ved, at man ikke føler varmen på samme måde. Her er varmt, men man går ikke rundt med samme fugtige fornemmelse, dette føles langt mere behageligt. Og vælger man at sidde på stranden, mærker man den kølige brise fra det ægæiske hav, ikke sådan at forstå at man fryser, for vinden er jo alligevel ikke mere kølig end de 30 grader i sommerhalvåret.

Jeg har tit haft besøg af en veninde fra Alanya som har store problemer med varmen der, hun nyder Kusadasis klima, især i den meget varme periode . 

Sirince/ vinproduktion

Ikke så langt fra Kusadasi ligger den tidligere græske bjerglandsby Sirence. Byen har ca. 600 indbyggere, mange af disse er landmænd, som lever af deres hjemmelavede specialiteter, her sælges hjemmelavet marmelade , krydderier, olivenolie osv.

Byen er dog nok mest kendt for deres frugtvine, og som med alle deres andre råvarer, får man også lov at smage vinen. Så hvis ikke man bliver beruset af den fantastiske duft fra alle de spændende specialiteter, bliver man det i hvert fald hvis man kaster sig ud i at smagsteste alle de forskellige varianter af vin.

Rundt om på de brostensbelagte gader, sidder kvinder og børn med deres håndarbejde. Alle former for sjove små finurlige hjemmelavet ting bliver solgt for næsten ingen penge. Ude i dette område findes vinmarker, vinbonden fortæller med stor glæde om sin produktion, og giver smagsprøver. Dog foregår dette på tyrkisk, så det er klart en fordel at have en tolk med, hvis man besøger vinbonden. Men hold da op, man får nogle historier, dette kan anbefales, især hvis man interessere sig bare en lille smule for vin.

Bylivet i Kusadasi

Som i Alanya, er her butikker, restauranter, cafee , basarområde, havn og bargade. Men meget anderlede . Mange butikker er mere tyrkisk præget, de fleste restauranter og cafeer er åbne hele året og har et meget anderledes udvalg.

Bargaden er slet ikke som man oplever i Alanya, hvor der danses på gaden. Desværre må jeg nok sige, at jeg ikke er så vild med Kusadasis barstreet, så for party folket vil dette sted nok være lidt af en skuffelse.

Basarområdet er ikke mindre end fantastisk, her bliver turister ikke hevet i og antastet på groveste vis, her får man lov at gå rundt og kikke, og nej tak accepteres med et smil. Dette giver en dejlig ro og mange behagelige snakke med de tyrkiske sælgere. Byen er meget bakket og med et bjerg lige midt i byen kan dette ind imellem give problemer. Men med de små Dolmus busser, som man blot stiger på når de kommer, går turen som en leg. Enhver Dolmus bus bruger hornet for at invitere turister med på turen og det er ligegyldigt om det er på den største stigning – den stopper hvis man viser tegn på at man gerne vil med. 

Kusadasi – mit paradis i Tyrkiet

Jeg kunne blive ved med at fortælle om dette fantastiske sted. Men som de fleste sikkert ved, er oplevelsen jo altid størst, ved selv at se det med sine egne øjne. Så kom, lad mig vise jer Kusadasi på jeres næste ferie til Tyrkiet .

Efter min første sæson for Mixxtravel, var min mening at rejse tilbage og bruge vinteren i Alanya. Selvfølgelig skulle jeg da det, hvordan kunne jeg dog bruge vinteren i Tyrkiet uden at være der? Men det var så her, at mit hjerte tog styringen. Jeg var blevet forelsket, ikke bare i en mand, men også i byen. Tankerne var mange, hvordan kunne jeg nogensinde forlade Kusadasi? Og ret hurtig gik det op for mig at jeg jo egentlig havde fundet stedet, hvor jeg følte mig hjemme. Denne unga bunka by, uden elefanter, næsehorn og skydegale mennesker var nu blevet mit hjem.

Jeg tænker tit tilbage på den dag jeg drog afsted ind på Mixxtravel kontoret, ny i Tyrkiet og uden erfaring med guidejob overhovedet. Eneste bagage var modet, håbet, ja hatten og mit smil. Mit budskab er, ud over at fortælle om Kusadasi, at har man drømmen, håbet, modet og ja hatten på kan man komme rigtig  langt. Og som man siger ”hvad er det værste der kan ske ?” hvis alt går galt er, Danmark jo kun få timers flyvning væk. 

Drømmer du om at rejse til Kusadasi?

Til slut vil jeg takke Danskityrkiet.dk for at kontakte mig, så jeg fik mulighed for at fortælle min historie. Jeg håber på at dette bidrag kan vække mere interesse for destinationen. Samt at flere vil tage springet og følge sine drømme. Hvis man gerne vil følge mig på Instagram kan man søge på gittebolander, og i gruppen Kusadasi for danskere på facebook, er jeg også meget aktiv med indslag omkring området, der kan man nemt få hjælp og rådgivning fra andre danskere, hvis I har spørgsmål i forbindelse med jeres ferie.

LÆS OGSÅ: Gæsteblogger: Skiferie i Davraz/Tyrkiet

LÆS OGSÅ: Gæsteblogger: Fodboldfrue i Tyrkiet