julestemning i alanya, julestemning i tyrkiet, julestemning i udlandet, julestemning udlandsdansker, jul i alanya, julemarked i alanya 2018, juleaften i alanya, juleaften menu i alanya, dansk i tyrkiet, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, udlandsdansker blog, jul i udlandet, juleaften i udlandet
Alanya Alle indlæg Hverdag Udlandsdansker

Kom i julestemning i Alanya

Kan man overhovedet komme i julestemning, når man bor i et land hvor størstedelen af befolkningen bekender sig til islam og ikke tror på jul?

Jul starter allerede før juleaften, og det er derfor vigtigt, at du kommer i rigtig julestemning før selve julen, så du kan føle julehyggen. Men kan man komme i julestemning i Alanya, som er et muslimsk land og hvor temperaturen de fleste dage når 18-20 grader og der kan skydes en hvid pil efter en hvid jul?

Havde du spurgt mig for år tilbage, ville jeg nok have tvivlet. Men idag er jeg ikke i tvivl om man sagtens kan komme i julestemning i Alanya. Omvendt vil man flygte lidt fra julen, så kan man også sagtens det i Alanya. Julen afhænger ikke af hvor man befinder sig i verden, men den energi man skaber. Har man børn, kommer følelsen oftere noget nemmere, da der ikke findes noget mere magisk end opleve julen med børns øjne. Vores børn er for små til at forstå noget som helst ved julen i år. Men jeg glæder mig til i fremtiden at skulle nyde højtiden med dem og opleve magien i deres øjne. 

Julestemning føles forskelligt, alt efter hvem man er. Og man kan ikke forvente, at den kommer helt af sig selv. Befinder du dig i Alanya og har julestemningen ikke helt indfundet sig, så har jeg lavet en lille liste over oplevelser og ting du kan gøre i Alanya for at komme i julestemning.

Kom i julestemning i Alanya

 1. Pynt hjemmet – har du egen feriebolig/bolig her, så start med at pynte lidt op. Måske har du pynt med hjemmefra ellers så kan man også finde julepynt i Alanya hos blandt andet Migros og Metro. En tur til Ikea i Antalya kan da også anbefales, hvor du både kan finde julepynt og marcipan. En mulighed er selvfølgelig også at lave en klippe klistre dag og selv lave julepynt.
 2. Lav en juledekoration – Gør det til en udflugt for at gå en tur i naturen og find naturmaterialer til at lave en smuk juledekoration.
 3. Bag julesmåkager og konfekt – dette kan eventuelt gøres alene eller arranger det med andre danskere/skandinavere i området. Har du ikke marcipan, kan det nemt laves af dadler og mandler – se opskrift her. I år er første år hvor jeg ikke skal julebage sammen med veninder, men ellers plejer det at være en fast tradition.
 4. Lyt til julemusik – musik appellerer til dine følelser og findes der noget bedre end at lytte til de mange gode klassikere som “Last Christmas”, “Driving home for Christmas”, “Let love be love” osv.?
 5. Se julefilm – se enten en af de gode gamle klassikere eller se nogle af de nyere julefilm på f.eks. Netflix.
 6. Udvis næstekærlighed – julen handler om at gøre noget godt for hinanden og det kan man gøre alle steder i verden; støt velgørenhed, overrask naboer og venner med juleknas eller inviter på en julehyggedag.
 7. Tænd stearinlys – julen er lysenes tid. De mange lys fra Danmarks gader og stræder er faktisk noget af det jeg savner mest. Men stearinlys i hjemmet kan hjælpe med at give en hyggelig stemning i hjemmet.
 8. Tag på Alanyas julemarked (nytårsmarked) – I Alanya er der bosat flere udlændinge fra mange forskellige lande, hvor af mange af dem fejrer julen. Der er faktisk så mange udlændinge, så kommunen har sin egen udlændinge forening, der blandt andet i fællesskab med Alanyas kommune står for det årlige julemarked. I år bliver det årlige julemarked holdt ved Alanyas havn 9. og 10. december. 
 9. Drik Glögg – ingen jul uden glögg. Flere restauranter i Alanya laver hver vinter Glögg.
 10. Drik Salep – mange cafeer serverer salep i vinterperioden. Det smager lidt af risengrød og dermed af jul. En mulighed er også du selv kaster dig ud i at lave salep.
 11. Juleaften i Alanya – skal juleaften holdes i Alanya og ønsker du/I ikke at sidde hjemme, så er der flere restauranter der tilbyder julemenuer. Alternativt kan middagen laves hjemme i boligen.