I Danmark har vi mange smukke kirker. Da jeg i juni besøgte København, nærmere betegnet Christianshavn, hvor jeg dagligt kunne se tårnet på Vor frelsers kirke, var det oplagt at besøge kirken.
Da jeg lige var flyttet hjemmefra som 18 årig, boede jeg en periode på Islands brygge, ikke langt fra Christianshavn. I den periode besøgte jeg flere seværdigheder i København, når vi fik gæster fra andre steder i Danmark og udlandet. I blandt de mange seværdigheder besøgte jeg også Vor Frelsers kirke og var en tur op i det høje tårn. 14 år senere stod jeg for nyligt og beundrede det smukke tårn og kirken og blev med mig selv enig om at det var tid til at besøge kirken igen.
Jeg har igennem mit liv besøgt mange kirker, historiske monumenter mm. Men det er først inden for de sidste 8-10 år at jeg har fået lyst til at fordybe mig dybere ned i historien.
Vor Frelsers kirke er en ældre kirke fra 1969, som er gratis at besøge i dagstimerne. Ønsker man at besøge tårnet, kan man gøre dette mod et gebyr. Kirken var mindst lige så smuk som jeg huskede den og en af fordelene ved at besøge kirken igen efter de år, er at man ser det hele med friske øjne. Der var mange fine detaljer, som jeg ikke husker ved tidligere besøg.
Fakta om kirken
- Vor Frelsers kirke er en del af den evangelisk-lutherske folkekirke.
- I kirken er der intet mindre end 39 elefanter, hhv. ved indgangen og i loftet. Kirkens elefanter er et symbol på enevælden og elefantordenen, der er den fornemmeste orden i Danmark.
- Vor Frelsers kirke blev indviet i 1696 af Christian V, som var konge over Danmark og Norge.
- Tårnet på kirken er 90 meter højt og der er 400 trin til toppen. Tårnet kaldes også for ”HimmelStigen”. PÅ toppen står Jesus med en guldglobus med sejrsfane.
- Det imponerende orgel blevet bygget i perioden 1696-98 af brødrene Botzen og billedeskæreren Christian Nerger.
- Kirken er bygget i hollandsk barokstil. Arkitekten bag kirken er Lambert van Haven.
- Tårnet er dog tegnet af arkitekt Lauritz de Thurah. En myten fortæller at Thurah begik selvmord fra tårnet, da i modsætning til Frederik V´s ønske var højresnoet. D. Dette er dog ikke sandt, han døde hjemme i sin seng 7 år efter tårnets indvielse.
- Under englændernes bombardement af København i 1807 blev spiret brugt som sigtepunkt. Det lykkedes dog kun at skyde det ene ben af Kristus-figuren. Og da Flyvevåbnet i 1920´erne og 30´erne holdt til på Kløvermarken på Amager, anvendte de spiret som flyvermærke og var så glade for det, at de lavede en sang om Manden på Spiret. Endelig brugte modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig spiret og tårnet som skjulested for våben og sprængstoffer – uden at den tyske besættelsesmagt nogensinde opdagede det.
- Ved alteret står der 5 ærkeengle og en siddende kerub.
- I kirken kan man med jævne mellemrum komme ind til aftengudstjenester, koncerter mm.
- Da Kim Larsen døde, kunne man fra kirkens kongeklokker en time høre forskellige Kim Larsen melodier.
Det er gratis at besøge kirken, men ønsker man også at besøge tårnet skal man betale entre. Bemærk prisen afhænger tidspunkt på året – tjek gerne priser på hjemmesiden.