jul i den gamle by, den gamle by århus, den gamle by aarhus, oplevelser i århus, seværdigheder i århus, oplevelser med børn i århus, familie oplevelser i århus, alanya blog, alanya blogger, tyrkiet blog, tyrkiet blogger
Alle indlæg Danmark Hverdag Oplevelser

Jul i den gamle by i Århus

En af årets hyggeligste oplevelser, blev at opleve jul i den gamle by i Århus med familien, da jeg var hjemme i Danmark november.

Siden jeg flyttede til Tyrkiet i 2015, er jeg rejst på ferie i Danmark 1-2 gange hvert år. I år gik turen til Jylland i november i knap 12 dage, hvor jeg havde fornøjelsen af gensyn med både familie og venner. Allerede inden jeg tog til Danmark, havde jeg luftet tanken for min bror om at jeg ønskede at vi skulle tage en dag til den gamle by i Århus, noget han og kæresten plus min lille nevø Valdemar heldigvis var helt med på.

Jul i Den Gamle by i Århus

Jeg har gennem årene kun hørt godt om Den Gamle By, så mine forventninger var også ret høje da vi kom dertil – og det skulle vise sig at jeg ikke blev skuffet. Særligt begejstret blev jeg da, da Jul i Den Gamle By var blevet indviet dagen før vores besøg. Den Gamle By er et frilandsmuseum for bykultur på Vesterbro i Aarhus Midtby. Det er verdens første frilandsmuseum for købstædernes kultur og historie. Museet er opbygget som en gammel købstad med 75 huse fra 1500- til 1800-tallet bygninger fra 1900-tallet hentet fra forskellige byer i Danmark Den Gamle By i Aarhus er en tidsrejse for hele familien og en helt unik seværdighed i Århus med  historiske bygninger, haver, udstillinger, boliger, butikker og værksteder og du kan her møde mennesker, der forestiller at leve i slutningen af 1800-tallet og i 1927. Man kan gå på eventyr inde i mange af hjemmene eller kigge ind af vinduerne og få sig en forestilling om hvordan livet har været. I flere af husene er der frivillige der spiller beboerne, hvor man kan stå og observere hvad de fik dagen til at gå med. Og de frivillige lever sig virkelig godt ind i rollen. I et hjem vi kom ind i, stod kvinden f.eks. og smurte fedtemadder, et andet sted var moderen i gang med at tænde op i mens hun fortalte om dagens menu ls. Museet er dermed et levende billede af livet, som det var i de gamle danske byer. Jeg var særligt vild med de frivillige, som levede sig ind i rollen. Bare det at gå rundt i gaderne på brostenene, høre lyden og synet af hestevogne og se de gamle huse, var en fryd for øjet.

Vi var der næsten fra de åbnede til de lukkede og i den periode nåede vi ikke engang at udforske det hele. Vi fik set en stor del af hjemmene, hvor der i julens anledning var pyntet op til julen og man kunne få en fornemmelse af hvordan julen havde udviklet sig i Danmark gennem årene. Vi nåede ind og besøge nogle af butikkerne, smagte på kage fra bageriet og nød risengrød og varme drikke fra nogle af de mange boder. Vores families mellemnavn er Schou, så derfor var et tur i Schous sæbehus et must. I den nyere del af området, tog vi på en tidsrejse i Århus, hvor man kører med en elevator ned og derfra starter man med et indblik i hvordan Århus har udviklet sig gennem tiden, fra da vikingerne var her, til den by Århus er i dag. Noget af det sidste vi fik oplevet og som jeg er glad for vi ikke var foruden, var gaden fra 1974, hvor man kunne komme ind og besøge forskellige lejligheder. Nogle af lejlighederne lignede noget som manges bedsteforældre nok stadig lever i den dag. I 1974 var fjernsynet kommet til og i de lejligheder hvor julen var vist frem, kørte julekalenderen Jullerup Færgeby på skærmen, en af mine yndlings julekalendere som  barn. I en opgang fra 1974 var der sjovt nok også en lejlighed med tyrkiske gæstearbejdere, der fortalte om deres vej hertil og livet her. Denne lejlighed blev ekstra sjov for mig, da jeg jo har min hverdag i Tyrkiet. Den Gamle By i Århus er både for store og små, hvor man blandt andet kan følge juleruten rundt i byen og opleve julens udvikling, være nisse for en dag på nisseloftet, komme på juleskattejagt, handle i juleboder, synge med på julesalmer osv. Der er masser af oplevelser for store og små og garanti for julestemning i de hyggelige gader blandt julepynt, lysende lanterner og kapervogne. Gå på opdagelse i de stemningsfulde udstillinger og se, hvornår de danske juletraditioner opstod. Nyd en kop varm chokolade, julemad eller julegodter fra boderne og køb historisk julepynt og unikke julegaver

Ønsker du at besøge Den Gamle by, så er adressen her:

Den Gamle By

Viborgvej 2 8000 Aarhus C (+ 45) 86 12 31 88

Tjek også deres hjemmeside 

SE OGSÅ: Julemarked i Alanya 2018