Er du inviteret til tyrkisk bryllup, men er i tvivl om hvad giver man i gave til et tyrkisk bryllup? Så læs med her, hvor jeg fortæller lidt om min erfaring med tyrkiske bryllupper og tyrkiske bryllupsgaver.
Hvad giver man i gave til et tyrkisk bryllup? Hvis jeg fik 1 tl for hver gang jeg har fået det spørgsmål, kunne de penge efterhånden have betalt for vores bryllup her i Tyrkiet. Spørgsmålet kommer typisk fra skandinavere der er blevet inviteret til et tyrkisk bryllup.
Først vil jeg lige starte med at sige, er du blevet inviteret med til tyrkisk bryllup og du har tid og mulighed for at deltage, så tag med! Et tyrkisk bryllup er langt fra et dansk og det er en rigtig hyggelig oplevelse.
Nu blev jeg selv gift sidste år og holdt i november en større bryllupsfest efter min mening (en lille hvis man spørger manden). Vi havde omkring 150 gæster med, men det er ikke unormalt at antallet af gæster ligger på 300 eller mere. Vi havde desværre en del der ikke kunne komme med og så havde vi bevidst valgt at vi ikke ønskede et “stort” bryllup. 150 gæster set med danske øjne er stadig rigtig mange – med tyrkiske øjne ikke så mange.
Jeg var selv til et større bryllup sidste år, hvor der var inviteret over 1000 gæster. Ellers har de fleste tyrkiske bryllupper jeg har været til været på 4-500 gæster. Og der har været stor forskel på dem alle. Jeg har både oplevet tyrkiske bryllupper der blev holdt midt dagen, mens de fleste er blevet holdt om aftenen. Jeg har kun oplevet et tyrkisk bryllup hvor mænd og kvinder var adskilt. Der kan også være forskel på om der bliver serveret alkohol eller ej osv.
En ting jeg for længst har lært om tyrkisk bryllupper er at der er stor forskel på dem alt afhængig af hvor brudeparret kommer fra, deres budget, om det er er et traditionelt eller religiøst bryllup mm. Hvis der er mænd og kvinder med til det samme, er det et traditionelt og kulturelt bryllup og ikke et religiøst. Hvor hvis det er er religiøst er mænd og kvinder adskilt. Og er det religiøst er det som regel også uden dans og musik.
Jeg har kun været til tyrkiske bryllupper hvor der danses og tro mig der danses, særligt tyrkiske folkedanse, som får både unge og gamle op på dansegulvet. Og de fleste tyrkere behøver ikke alkohol, før de fører sig frem på dansegulvet.
Er du i tvivl om hvilken type tyrkisk bryllup du er inviteret til – så spørg gerne brudeparret eller deres familie og venner.
Man hvad giver man så i gave til et tyrkisk bryllup?
Man kan jo ikke komme tomhændet til et bryllup, så hvad er normalt at give i gave? Svaret er guld eller penge. Det er normalt at man giver penge eller guld som kan gavne brudeparret i deres fremtidige liv sammen. Særligt guld der gives til bruden og gommen, anses som som et symbol på fremtidig velstand og lykke. Det er meget normalt at den tætteste familie giver guldarmbånd og smykker og ellers gives guldmønter.
Farven rød spiller en vigtig rolle til tyrkiske bryllupper. Det er en arv fra den østlige kultur. Som en ceremoniel begivenhed bindes røde silkebånd fast til guldmønter. Der sættes en sikkerhedsnål fast i båndet, og det er meningen, at gæsterne under bryllupsfesten skal sætte disse guldmønter fast på brud og gom. Køber du en guldmønt her i Tyrkiet og siger det er til bryllup, følger der både bånd og sikkerhedsnål med. Guldmønterne fås i flere forskellige størrelser og priserne afhænger efter guldprisen.
Er du ikke helt så tæt på brudeparret, så er en guldmønt måske i overkanten. Men så kan du vælge at give penge. Men også her er en sikkerhedsnål nødvendig. Hvor vi ved danske bryllupper er vant til at der er et gavebord, så har jeg endnu ikke oplevet det ved et tyrkisk bryllup. Til gengæld er der i løbet af festen en gaveoverrækkelse, hvor alle gæster kan gå op til brudeparret og sætte enten guld eller penge fast med en sikkerhedsnål på brudeparret.
Det er normalt at man sætter pengene eller guldet på den part man kender bedst. Kender man begge parter lige godt, sætter man en gave på begge to. Kender man kun manden, er det normalt man sætter gaven på ham.
Bryder man sig ikke om at sætte gave på brudeparret, kan man også vælge at give pengene i en kuvert. Typisk står der familiemedlemmer eller en forlover ved siden ar brudeparret, som kan tage imod gaverne.
Selvom det ikke er helt så normalt, kan du også overveje at tage en fysisk gave med. Skal du til bryllup i Tyrkiet, kan du måske tage noget dansk design med. Personligt kan jeg godt lide tanken om at få en fysisk gave, som man kan nyde glæden af synet ved længe efter brylluppet.
Vores tyrkiske bryllup og bryllupsgaver
Og så får I også lidt fra vores bryllup. Et bryllup som jo var dansk/tyrkisk. Brylluppet blev holdt på en restaurant her i Alanya. En pæn del af vores gæster var udlændinge fra blandt andet Danmark, Norge, Finland, Holland osv. Og derudover var der selvfølgelig en masse tyrkere. Dans var der rigeligt af hele aftenen, særligt når der blev skruet op for den tyrkiske folkedans musik. I løbet af aftenen var der også nogle taler, som rørte særligt mig dybt.
I forhold til gaver. Så er det normalt at brudgommens familie giver en guldgave til bruden, man kan kalde det en slags medgift. Da jeg nogle uger inden brylluppet var i Nevsehir, var jeg med ude og vælge mit bryllupsguld. Og på selve bryllupsdagen fik jeg også en guldgave af manden. Til bryllupsfesten havde vi midt på aftenen en gaveoverrækkelse, hvor vi begge fik et bånd hængt på os, som gæsterne så kunne sætte guld eller penge på.
Vores gaver var en god blanding af guld, kontanter og fysiske gaver, med nogle skønne personlige gaver i blandt. Og vi er super glade for hver og en gave! Vi har valgt at de penge vi har fået, skal gå til vores nye fælles hjem. Og alt det guld der er givet er noget jeg beholder. Det er ret normalt at kvinden beholder guldet. Som jeg har fået fortalt er det noget der skal give hende en økonomisk sikring, hvis der skulle ske manden noget.
LÆS OGSÅ: Sådan blev vi gift i Tyrkiet
1 thought on “Hvad giver man i gave til et tyrkisk bryllup?”
Comments are closed.