düden vandfaldene, düden vandfald, düden øvre vandfald, düden nedre vandfald, naturoplevelser i Antalya, vandfald i antalya, oplevelser i antalya, seværdigheder i antalya, dansk i tyrkiet, alanya blogger, tyrkiet blogger, antalya rejse inspiration
Alle indlæg Antalya Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet

Düden vandfald – naturoplevelser i Antalya

De 2 Düden vandfald i Antalya er blot nogle af de mange smukke naturoplevelser i og omkring Antalya by, bestående af det øvre og nedre Düden vandfald.

På vores seneste tur til Antalya, blev der også tid til at besøge det ene Düden vandfald.

Gennem årene jeg flere gange besøgt Düden vandfaldene i Antalya. Ja, i år er det faktisk 13 år siden at jeg som guide for et rejseselskab, flere gange kørte turen først til Kursunlu vandfaldet og sidenhen det ene Düden vandfald. Turen var også kombineret med en tur til det antikke teater i Aspendos. Jeg husker det som lange, men spændende dage. Og tænk sig at der allerede er gået 13 år, det føles som igår.

Aspendos teatret har jeg besøgt mange gange siden, det er knap 2 uger siden jeg var der sidst. Kursunlu vandfaldet har jeg ikke besøgt siden den gang, men ønsker at besøge i nær fremtid. Og så er der Düden vandfaldene, som faktisk er et par vandfald nær Antalya, og de består af de Øvre (Upper Duden Falls) og Nedre (Lower Duden Falls) vandfald. I sin tid besøgte vi kun det øvre vandfald. Men det er muligt at besøge begge vandfald i Antalya.

Vandet der er i begge vandfald er smeltevand der kommer fra Düden floden, der løber fra Taurusbjergene og ned til Middelhavet. Undervejs løber vandet blandt andet igennem det øvre vandfald, inden vandet løber ned til det nedre vandfald og til sidst ender ude i havet.

Kan du godt lide smukke naturoplevelser, så gør dig selv en tjeneste at besøge begge og vurder selv hvilket du synes er smukkest. Personligt synes jeg de begge er imponerende, på hver deres måde. Bemærk at ingen af billederne er taget i foråret, hvor der plejer at være fuld knald på begge vandfald.

Øvre Düden vandfald

Det øvre Düden vandfald (på tyrkisk kaldet Yukari Düden), ligger i udkanten af Antalya by i et parkområde. Det koster 5 tl i entre. Parkområdet er kendt som et picnicområde, hvor særligt mange tyrkiske familier søger til i weekenderne på grund af de smukke omgivelser. Har man ikke taget mad med, findes der boder og restauranter hvor man kan købe lidt at spise og drikke.

Vandfaldet her kan opleves på mange måder, både fra oven eller man kan gå ned af en trappe og opleve vandfaldet fra indersiden. Man kan nemlig komme til at gå på på en gang lige bag vandfaldet, hvor man rigtig kan fornemme hvordan vandet risler ned. Bemærk at gulvet her kan være vådt/fugtigt.

düden vandfaldene, düden vandfald, düden øvre vandfald, düden nedre vandfald, naturoplevelser i Antalya, vandfald i antalya, oplevelser i antalya, seværdigheder i antalya, dansk i tyrkiet, alanya blogger, tyrkiet blogger, antalya rejse inspiration

Går man længere ned, kommer man ned til at kunne se vandfaldet nedefra. Og herfra kan man så gå en tur langs kløften vandet løber i, inden man ender op i parken igen længere henne.

Kløften som vandfaldet løber igennem er en naturlig skabt kløft vand. Og når man kommer tæt på vandet, kan man tydeligt mærke den kølige temperatur fra smeltevandet.

Vandfaldet er ca. 15 meter højt, bredden på det afhænger meget tidspunkt på sæsonen man besøger det. Men det kan blive op til 20 meter bredt. I starten af året og foråret er der godt gang i vandfaldet, pga. de stor mængder vand fra bjergene presser på. I sensommeren og efteråret, er der ikke nær så meget vand, men det er stadig en smuk oplevelse.

Parken vandfaldet ligger i er en hyggeligt natursted, hvor man blandt andet også kan gå rundt og nyde synet af nogle af de ruiner, der er fundet i dette område. Som f.eks. oliven workshoppen, som menes at have 2200 år på bagen (hellenistisk tid)

Nedre Düden vandfald

Det nedre vandfald, på tyrkisk Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi) ligger i byområdet Lara, som er nærmere Antalya centrum. Og det er altså her vandet ender ud i havet. Her har du kun mulighed for at opleve det flotte og store vandfald oppefra. Ønsker du at opleve det nede fra, kan dette opleves på en bådtur fra Antalyas havn.

Ønsker du at opleve vandfaldet fra havsiden, så kan du booke en bådtur allerede hjemme fra via Getyourguide.

Vandfaldet i det nedre vandfald er på ca. 40 meter og området der ligger i er et større parkområde, der også er godt besøgt når solen skinner. Det koster ikke entre at besøge det nedre vandfald. Så er du på de kanter, så tag gerne denne oplevelse med. Der er ca. 10 kilometer imellem de to vandfald. Ovenstående billede af vandfaldet er taget i slut efteråret, hvor der ikke var lige så meget vand.

SE OGSÅ: Zoologisk have i Antalya

Indlægget Düden vandfaldene – naturoplevelser i Antalya indeholder affiliate links