tyrkiske overtro, tyrkisk overtro, overtro i tyrkiet, overtro ved graviditet i tyrkiet, 40 dage i Tyrkiet, første 40 dage dage nyfødt Tyrkiet, overtro ved nyfødte i Tyrkiet, tyrkisk kultur, tyrkiske traditioner, livet i tyrkiet, det blå øje tyrkiet
Alle indlæg Hverdag Kultur Tyrkiet

Den tyrkiske overtro ved graviditet og nyfødte i Tyrkiet

Jeg har tidligere skrevet om den tyrkiske overtro – læs her. Men i forbindelse med min graviditet og fødsel af vores to prinsesser, gik det op for mig hvor meget den tyrkiske overtro fylder, særligt når det drejer som om nye familiemedlemmer. Vi har indtil nu ikke delt offentlige billeder af pigerne og det skyldes dels af vi værner om vores privatliv, men også den tyrkiske overtro.

I forhold til den tyrkiske overtro handler det om at beskytte børnene imod onde øjne. Det er da også helt normalt at man giver det blå øje (nazar) i gave til nyfødte.

Jeg ser ikke min svigerfamilie som overtroiske. De er troende muslimer, men overtro er normalt ikke noget, der fylder hos dem. Men lige siden pigerne blev født, har jeg flere gange hørt dem tale om at vi skal passe på pigerne i forhold til onde øjne.

Ethvert barn, der kommer til verden, er en kilde til lykke, ikke kun for sin mor og far, men også for resten af familien. Det skyldes, at hver fødsel øger antallet af familiemedlemmer, og et øget antal har altid betydet øget styrke. Og derfor skal man også passe ekstra godt på de nyfødte.

Jeg har fundet lidt forskellige eksempler på tyrkisk overtro ved graviditet og spædbørn i Tyrkiet, nogle mere udbredte end andre.

Tyrkisk overtro ved graviditet

Gå aldrig under en stige

Ligesom i Danmark bringer det uheld at gå under en stige. Men er man gravid i Tyrkiet og går under en stige, kan det føre til at barnet bliver svagt samt bringe ulykke.

Den gravides mave

Hvis den gravides mave er spids eller hun har meget lyst til slik, så er det ufødte barn en dreng. Hvis maven er rund og hun higer efter syrlige ting, så bliver det en pige.

Kvinder skyld i manglende graviditet

Under osmannerne hersken, lå der et særligt pres på nygifte. Blev de ikke gravide hurtige, var det kvindens skyld. Det var ikke velset, da kvinder skulle føde sønner til de osmanniske sultaner. For at øge chancen for graviditet, skulle fødderne holdes varme, for at undgå forkølelse, som kunne være en årsag til manglende graviditet eller abort. Man troede også på at sure og salte smage kunne forhindre graviditet.

Tyrkisk overtro ved fødsel

De første 40 dage

I denne tekst vil du nok ligge mærke til at tallet 40 går igen flere gange, hvilket ikke er helt tilfældigt. Tallet 40 har en særlig relation i forhold til fødsel i Tyrkiet. Et tal med tilhørende traditioner, der strækker sig til tiden før islam blev indført i Tyrkiet. Tilbage til en tid, hvor børnedødelighed var helt normalt. Der er i Tyrkiet en række forskellige skikke forbundet med tallet 40, men noget af det tallet særligt forbindes med, er de første 40 dage i et barns liv. I rigtig mange år var der en tradition for at en nybagt mor plus baby bogstavelig talt lukkede sig inde i et mindre del af hjemmet og kun socialiserede sig med ganske få personer de 40 dage efter fødslen.

En tradition der idag er blevet mere afslappet. Men der er stadig en del tyrkiske kvinder (særligt i landsbyerne), der ikke forlader hjemmet de første 40 dage. Grunden til denne tradition skyldes den tyrkiske overtro, der skal beskytte den nyfødte for at blive offer for onde ånder, samt for at beskytte mod onde øjne fra personer der ønsker familien ondt. Før i tiden var det helt normalt at man endte de 40 dage med en særlig bøn for barnet, samt tilbød ens pårørende eller naboer en velgørende ydelse, som udtryk for taknemmelighed til de højere magter for at have beskyttet barnet i 40 dage.

Den mest moderne version af overtroen idag, er at man undgår at dele billeder af barnet de første 40 dage. Har du tyrkiske venner der har fået et barn, er det helt normalt at ansigtet camoufleres på billeder de første 40 dage eller længere.

Bad de første 40 dage

Ifølge traditionel tyrkisk kultur skulle den nyfødte bades den 3., den 20. eller den 40. dag efter fødslen. Man mente, at babyer blev stærkere og bedre beskyttet mod onde ånder, når de og deres mødre afholdt sig fra at tage bad indtil slutningen af ​​den 40. dag af babyens liv

Navlestrengen afgør fremtiden

For nogen er navlestrengen et kærligt minde, men i Tyrkiet har den en anden betydning.

Hvis navlestrengen opbevares i en kiste eller et skab i hjemmet, betyder det at barnet vil blive i eller tæt på hjemmet. Hvis navlestrengen bliver begravet i en skolegård, vil barnet blive veluddannet. Begraves navlestrengen i en moskes have, vil barnet blive fromt og hengivent til religion. At begrave en navlestreng i en stald, betyder barnet vil elske dyr. Med andre ord menes det at navlestrengen, har indflydelse på spædbarnets fremtid, beskæftigelse og liv.

Tidligere betragtede man også moderkagen som hellig og en vigtig del af barnet. Moderkagen blev ikke bare smidt væk, men pakket ind i et rent klæde og begravet et rent sted.

At svøbe eller ej

I Danmark er der gået mode i at svøbe børn ind i et klæde, når de skal sove, som eftersigende skulle give en bedre søvn. Der er endda dem der siger at babyer, der svøbes græder mindre. I Tyrkiet har det at svøbe i mange år været en tradition. Og før i tiden blev det set som den eneste måde at blive vokse op korrekt. Der blev ligefrem set ned på kvinder der ikke svøbte deres barn. Troen er at hvis man svøber barnet ind, så ben og arme peger lige ud, vil det hjælpe dem med at vokse på samme måde, dvs. slanke og høje.

Hop aldrig over et barn

Hopper du over et barn i Tyrkiet, vil det forblive kort resten af livet. Det kan vendes ved at forsøge at gå tilbage over barnet.

Klip ikke negle de første 40 dage

Hvis man klipper en babys negle indenfor de første 40 dage, kan det ende med at blive langfingret. Det er nok de færreste der ønsker deres barn skal ende livet som tyv.

Vaske barnet i saltvand

At vaske en baby i saltvand, skulle eftersigende forhindre barnets sved nogensinde i at lugte. Der er stadig familier der praktiserer det. Men man har fundet ud af der ikke er noget bevis på det virker, samt det kan være ekstremt farligt og føre til dehydrering, hududslæt og andre lidelser.

Skildpaddeskal under barnets pude

Hvis man placere en skildpaddeskjold under barnets pude, så bliver de stærke og gavnlige. Skildpadden er velset i Tyrkiet og skjoldene anses som lykkebringende for barnet.

Husdyr forbudt de første 40 dage

Hunde og katte er ikke tilladt i rummet hvor der er en baby de første 40 dage, det kan forårsage rødme på barnets hud.

Kender du flere eksempler på tyrkisk overtro, som jeg bør have med på listen. Så send dem gerne på mail til Danskityrkiet@gmail.com

Kilde: Dailysabah og Turkeyculturaltour