Er priserne steget i Tyrkiet?
Jeg har over de seneste måneder modtaget flere spørgsmål om priser og prisstigninger i Tyrkiet.
Jeg har længe været vægelsindet, om jeg skulle skrive om det eller ej. Jeg har nogle gange skrevet lidt om de stigende priser i Facebook opslag. Men sidste gang endte det ud at jeg fik kastet en masse beskyldninger og grimme kommentarer efter mig. Noget som kom bag på mig. Vi behøver ikke alle sammen være enige. Men der er ingen grund til at svine folk til. Tal til folk, som du ønsker at blive talt til!
Krisen kradser i Tyrkiet og hverdagen er blevet dyrere for den almene tyrker – det er ingen hemmelighed. Bare spørg den almene tyrker eller søg på Google, der er skrevet flere artikler om den høje inflation i Tyrkiet.
Store dele af Europa og resten af verden er ramt af prisstigninger. I Danmark er det også et emne der fylder meget og samtidig er Danmark et land der er sluppet billigt i forhold til mange andre lande.
Stigende priser i Tyrkiet
Prisstigninger i Tyrkiet er ikke noget nyt, tværtimod har der været flere prisstigninger i landet det seneste års tid, dels grundet inflationen og liraens faldende værdi. Inflationen i Tyrkiet er på sit højeste i 20 år.
Krigen mellem Ukraine og Rusland har ikke ligefrem gjort situationen bedre. Inden jeg går videre, vil jeg gerne minde dig som læser om, at de fleste turister i Tyrkiet ikke mærker prisstigninger. Det er de lokale der bliver ramt og der skabes en større ulighed i samfundet.
For lidt over et års tid siden skrev jeg et blogindlæg om hvad det koster at bo i Tyrkiet. Ønsker du at bosætte dig i Alanya, så kan jeg hilse og sige at det siden da er blevet betydeligt dyrere at bo i Tyrkiet. Særligt det sidste halve år er lejepriserne flere steder gået helt amok og vi er mange der håber der snart kommer mere kontrol med dette område. Jeg skal nok prøve at lave en opdatering på blogindlægget om omkostninger ved at bo i Tyrkiet i nær fremtid.
D. 1. Januar 2022 steg mindstelønnen i Tyrkiet fra omkring 2800 tl til 4250 tl. En stigning der var tiltrængt efter mange ting allerede var steget meget sidste år. For de fleste pensionister er den månedlige udbetaling lavere end mindstelønnen. Der har været snak om at mindstelønnen måske vil stige igen her til sommer, om det bliver aktuelt vides ikke endnu. Afhængig af hvor man bor i landet og hvor mange faste udgifter man har, er der stor forskel om man kan klare sig for de penge eller ej. En familie der bor i en landsby, ejer egen bolig og grund, samt er selvforsynende kan måske sagtens klare sig fint. Men for mange der bor i byområder, er det blevet betydeligt sværere at få hverdagen til at slå til. I Alanya er lejepriserne særlig gået helt amok de seneste måneder – mere vil have mere. Mange familier er hårdt presset oven på de seneste par år med pandemi.
Stigende boligpriser i Alanya
Vi bor i egen lejlighed, men da vi lejede tilbage i 2020, gav vi 1200 lira for en dubleks. I dag er det svært bare at finde mindre lejligheder under 4-5000 lira. Jeg ser stort set dagligt boligannoncer med boliger til mellem 10.000 og 15.000 tl pr. Måned. Ingen tyrkere med mindsteløn har råd til at betale det. Priserne er fokuseret på udlændinge.
Jeg hørte for nyligt om en boligejer, der er bosat i Ankara, men som har en bolig i Alanya. Rygtet var nået til Ankara om at man i Alanya kan leje ud til høje priser til udlændinge. Ejeren af lejligheden ringede derfor til min venindes mand og spurgte om han ikke kunne hjælpe med at finde en lejer, han ville gerne have 10.000 lira pr. Måned. Hans lejlighed der trænger til en kærlighed hånd, er i et ældre kompleks uden elevator og ingen former for fælles faciliteter. En total opskruet husleje i forhold til lejlighedens stand, hvilket min venindes mand også fik forklaret udlejeren.
Prisstigninger på alt
Og boliger er ikke det eneste der er steget, stort set alt er steget, hvad enten vi snakker brændstof, fødevarer, elektricitet, offentlig transport, forsikringer, byggematerialer, elektronik, medicin mm.
Lad mig give et lidt eksempler:
- Henover vinteren havde vi svigerforældrene på besøg i flere uger. I forbindelse med deres besøg var vi ude at handle flere ting heriblandt madolie. I starten af december 2021 kostede 5 liter madolie 90 tl, noget der for de fleste tyrkere på det tidspunkt allerede var en skyhøj pris. Prisen er steget yderligere pga. Ruslands indtrængen i Ukraine. I dag koster samme størrelse madolie 165 lira eller mere de fleste steder.
- For et par uger siden besøgte jeg Göl Piknik ved Dim cayi, som også er et yndet sted blandt de lokale. Prisen for en tyrkisk morgenmad var 160 lira pr. Person inkl te og juice. For bare et års tid siden var prisen 60-70 lira. Set med danske øjne er det super billigt. 10 euro (75 kr) for at tage ud at spise morgenmad er ikke galt pr. Person. Men har man en mindsteløn og skal betale 160 lira for morgenmad, er det pludselig en stor udgift, særligt hvis man er flere familiemedlemmer afsted på en gang.
- Vi har brug for 2 airconditions til vores hjem, et køb vi har udsat længe. I den forgangne uge har vi snakket med flere virksomheder der sælger airconditions og de fleste tilbud vi har fået har ligget på omkring 25-30.000 tl for 2 nye airconditions. Tilbage i 2017, flyttede vi ind i en tom dubleks, hvor vi købte nye møbler til de fleste rum, samt hårde hvidevarer (komfur, køleskab, aircondition, opvaskemaskine, vaskemaskine mm.) til en samlet pris på 20.000 tl. Jeg tør ikke tænke på hvad det vil koste at møblere en ny lejlighed fuldstændig nu.
Dette er bare lidt ud af flere eksempler, både jeg og jeres tyrkiske venner kan helt sikkert komme med mange flere.
Tyrkiet er stadig billigt for turister
For jer der kommer her til som turister eller for de fastboende udlændinge der får penge fra hjemlandet, der er Alanya og Tyrkiet stadig ganske billigt både i forhold til shopping, restaurantbesøg, oplevelser mm.. Det hænger sammen med at kursen på lira også er meget lav. Det er ikke turisterne, men den almene tyrker der mærker prisstigningerne.
Når jeg vælger at tage fat på emnet om prisstigninger i Tyrkiet, er det ikke for at skræmme nogen væk. Men for at besvare et af de spørgsmål jeg ofte får.
Alanya er mindst lige så dejligt som der altid har været, men hverdagen her er blevet dyrere for de lokale.
Læs også: Priser i Tyrkiet artiklen hos Alt om Alanya
Følg også gerne Mit Istanbul på Facebook, der løbende skriver om den økonomiske situation i Tyrkiet.