Gülsehir by og Aziz Dimitrios kirken hører under de mindre kendte oplevelser i Kappadokien området.
De gamle græske huse og Aziz Dimitrios kirken i Gülsehir vidner om at området her tidligere har været været beboet af kristne.
Det er ingen hemmelighed at vi besøger Kappadokien området flere gange årligt, for at besøge familie og venner. Min bedre halvdel er opvokset i mindre landsby udenfor det centrale Kappadokien. Hver gang vi er der, kombinerer vi familiebesøg med oplevelser i området.
Noget af det der er skønt ved at komme så ofte i området, er at vi ikke har travlt. Derfor tager vi os også god tid til at besøge både kendte og mindre kendte seværdigheder i Kappadokien.
Stort set hver gang jeg har været med i landsbyen, har vi haft et stop i Gülsehir, som er den større by, landsbyen hører under. Landsbyen har ikke meget mere end et lille bageri, et par kioske og kaffebar. Derudover er der en lille ugentlig bazar i landsbyen med frugt og grønt, som starter fra morgenstunden og slutter middagstid. Skal beboerne på posthuset, til lægen, på apoteket eller ønsker lidt større udvalg af varer, så tager de ofte til Gülsehir.
Vi har selv flere gange været en tur forbi Gulsehir, for at få styr på praktiske ærinder eller indkøb. For manden er det altid et dyk ned i fortiden, når vi besøger byen. I hans ungdom, boede han der 3 år sammen med hans brødre, imens de alle 3 gik i skole. På vores sidste besøg, valgte vi at køre en tur forbi den bygning som de boede i og se lidt mere af byen. Dog fik jeg ikke taget nær så mange billeder af byen som jeg ønskede, det må blive næste gang.
Fakta om Gülsehir
Navnet Gülsehir betyder på dansk rosenbyen. Byen har ca. 12.000 indbyggere. Mange der kommer til Kappadokien opdager ikke byen, enten fordi de ikke kører den vej eller fordi det bare er en af mange byer de passerer på vej fra Kappadokiens lufthavn og ind til det centrale Kappadokien.
Det gamle navn Gülşehir er Arapsun, og i oldtiden blev byen kaldt “Zoropassos” af hittitterne. I nærheden af Gülşehir er der stadig klipper med inskriptioner fra hittitterne.
Gülşehirs mest slående monument er Karavezir Cami (moske), rejst i 1778 i en stil, der bedst beskrives som osmannisk barok. En stor kuplet bygning med otte mini-kupler og en enkelt minaret. Moskeen blev givet til byen af Seyyit Mehmetpaşa Silahtar (1735-81), også kendt som Karavezir (Den sorte Vesir). Mehmetpaşa var en lokal dreng, der rejste til Istanbul i jagten på lykken. Nær moskeen er en lav bygning med flere kupler, bygget i 1780, den blev i sin tid opført som en skole, der også blev givet til byen af Mehmetpaşa. I perioden 1933-1968 fungerede bygningen som fængsel, men i mange år har det været byens smukke bibliotek. Den tredje bygning, som Mehmetpaşa gav til byen, var en lille hamam, der blev opført i 1777. Om den stadig er i brug, er jeg lidt usikker på.
Gülsehir ligger tæt ved den røde flod, bedre kendt som Kizirmilak. Kizilirmak er den længste flod (1.182 kilometer) i Tyrkiet. Floden starter i den østlige del af Tyrkiet og laver en stor bue i det centrale Anatolien, før den flyder ud i Sortehavet. Den bliver kaldt den røde flod på grund af leret, der farver vandet på dele af floden. I Avanos, som er en del af det centrale Kappadokien, har man i mange år brugt den røde ler til producere keramik.
Gülsehir tiltrækker ikke mange turister, så her får man et fint indblik i hvordan livet tager sin gang blandt de lokale.
Saint Dimitrios kirken i Gülsehir
Rundt omkring i Gülsehir, kan man stadig ane smuldrende stenhuse, som har stået tomme siden den græsk-tyrkiske befolkningsudveksling i 1923. At byen har været beboet af de kristne grækere, ses også ved Aziz Dimitrios kirken i Gülsehir. På tyrkisk Aziz Dimitros Rum Kilisesi.
Kirken er aflåst, men kiosken ved siden af kirken, har en nøgle liggende som man kan låne.
Kirken blev opført i perioden 1896-1902 af de grækere, der boede i Gülşehir. I modsætning til mange af kappadokiens kirker som er skabt ved udgravning af klipper, blev “St. Dimitros-kirken” bygget med skårne stenblokke og er en struktur, der afspejler en periode med velstand.
Kirken er opført til ære for Aziz Dimitrios.
Hvem var Aziz Dimitrios?
Aziz Dimitrios blev født i 260 i Thessaloniki som barn af en velhavende familie. Han fik sin primære uddannelse fra sin familie. Da han nåede en ung alder, ville han tjene sin hjemby som soldat. Da han var en troende, intelligent og modig person, nåede han stillingen som kommandør på kort tid.
Maksimianos, svigersøn til den romerske kejser Dioklitianos, udnævnte Dimitrios til hertug af Thessaloniki uden at vide, at han var kristen. Dioklitianos, som var de kristnes ærkefjende på det tidspunkt. Da Dimitrios fik denne position, underviste han frygtløst sine soldater i kristendom. På kort tid konverterede mange i Thessaloniki til kristendommen.
Da det kom Maximianos for øre at Dimitrios havde talt imod afguder, bestemte han sig for at teste Dimitros af. For at være sikker i sin sag, inviterede Maximianos alle sine øverste ledere til at tilbede afguder. Dimitros nægtede komme til templet, derefter blev han sat i fængsel 1 års tid, inden han blev stukket ihjel af Maximianos soldatet. De begravede Dimitrios lig på det sted, hvor kristne blev begravet. Men siden da begyndte en storslået duft at komme ud af hans grav, og duftende vand begyndte at strømme fra graven. Helligt vand som eftersigende skulle rense kroppen og sjælen.
Oplevelser nær Gülsehir
Gülsehir har ikke så meget at byde for turister, men det er en ganske charmerende by. Ca. 4 kilometer fra Gülsehir og 15 kilometer fra Nevsehir, finder man til gengæld 2 attraktioner som tiltrækker en del turister, hhv. St. Jean kirken og Acik Saray Müzesi.
Acik saray er kendt for sine forunderlige formationer som blandt andet forestiller store svampe, træer og ansigter.
St. Jean-kirken består af to etager, huser en kirke, vinkælder, grave, vandkanaler og beboelsesrum på underetagen og en kirke dekoreret med bibelske scener på øverste etage. Ifølge indskriften på apsis dateres kirken til 1212.
Selvom vi er kørt forbi St. Jean kirken og Acik Saray Müzesi et hav af gange, har jeg stadig tilgode at besøge de 2 steder. Forhåbentlig bliver det på næste tur til Kappadokien.
SE OGSÅ: Cacabey karavanestation
SE OGSÅ: Populære underjordiske byer i Kappadokien
SE OGSÅ: Kayasehir – den største underjordiske by i Kappadokien
1 thought on “Gülsehir og Aziz Dimitrios kirken”
Comments are closed.