ting der ændrer sig når du flytter til udlandet, livet som udlandsdansker, livet som verdensborger, udlandsdansker blog, alanya blog, tyrkiet blog, tyrkiet blogger, dansk i tyrkiet, hverdagen i tyrkiet
Alle indlæg Hverdag Udlandsdansker

8 ting der ændrer sig når du flytter til udlandet

At flytte til udlandet, betyder både starten på et nyt eventyr, nye oplevelser, en ny hverdag, men det betyder også at man kommer væk fra hverdagen i Danmark. I dette indlæg, har jeg valgt at sætte fokus på nogle af de ting der ændrer sig når du flytter til udlandet.

1. HJEMMET ER DER, HVOR HJERTET ER

Når du flytter til udlandet, bliver du udlandsdansker og med et føler du dig ikke kun bundet til et, men to lande – både hjemlandet og det nye land, du har valgt at bosætte dig i. En flytning betyder som regel også at nu skal du begynde at begærde dig på flere sprog, for mit vedkommende er det 3. I min dagligdag bruger jeg både dansk, engelsk og tyrkisk i det omfang jeg kan. Jeg ved at jeg lige som mange andre udlandsdanskere, der har boet i udlandet mange år, stadig omtaler Danmark som hjemme, omvendt er Tyrkiet også hjemme for mig. Med andre ord, jeg føler mig en del af begge verdener, mit hjerte er begge steder. Læs også indlægget Med hjertet flere steder

2. PAKKER HJEMMEFRA ER GULD VÆRD

Jeg har i år boet i Tyrkiet 4 år og jeg må nok indrømme at en del af den mad jeg savnede i starten, har jeg ikke den samme længsel efter mere eller har fundet gode alternativer. Når det er sagt, så elsker jeg når der kommer en pakke fra Danmark med lakrids, rugbrød, dansk smør, ost mm. Og endnu bedre er det når pakken er suppleret med billeder, tegninger eller andre store som små gaver fra nogle af dem jeg savner aller mest.

3. GENSYNET

Når man ikke har set hinanden længere tid, er der ikke noget bedre en at genforenes. Og selv man måske ikke ses lige så tit, som da man boede i Danmark, er tiden mere fokuseret på hygge. For mig er det mindst lige så givende (hvis ikke mere) at ses 1-2 uger om året med nogle af dem der betyder mest, som det er at se dem jævnligt i Danmark. Før tog man lidt for givet at man kunne se hinanden hele tiden, når man ses nu er der mere kvalitetstid.

4. DEN SVÆRE AFSKED

Noget af det sværeste ved af være så mange kilometer fra dem man savner i hverdagen, er når man endelig er sammen og dernæst skal tage afsked. På den ene side er det fantastisk at få skabt nye minder sammen, som man kan glæde sig over på de dage hvor savnet er størst – men omvendt så gør det også ondt at tage afsked, særligt når man ikke ved hvornår man ses igen. De første par dage efter gensyn med familie og gode venner, er altid hårde for mig – gad vide om det bliver nemmere i fremtiden?

5. VENSKABER BLIVER FORSTÆRKET

At flytte til udlandet, og bosætte sig flere tusinede kilometer væk fra dem, du holder af, er svært. Man finder hurtigt ud af, hvem der gør alt, for at holde kontakten med dig, og hvem der med glæde bruger deres feriedage på at komme og besøge dig. Der vil være nogle, der trækker sig, og andre vil du blive endnu tættere med. Dette er en naturlig del af livet og for mit vedkommende har jeg også venskaber der er blevet markant forstærket efter jeg flyttede til Tyrkiet, men også venskaber der med tiden er løbet stille og roligt ud i sandet.

6. DET BLIVER OGSÅ HVERDAG

At man flytter til et mere eksotisk land, betyder ikke at livet er en dans på roser. Tværtimod bliver det også hverdag i det nye land, hvor der skal betales regninger, der skal gøres rent, laves mad mm. Så for nogle venner kan det måske føles som du lever i et paradis, men de glemmer måske at tænke på at du har en hverdag der måske på mange punkter ligner deres, den leves nu bare i et andet land.

7. DEN DUMME SKYLDFØLELSE

Som udlandsdansker er det typisk ens eget valg at man er rejst til udlandet og det kan være svært at skuffe dem derhjemme at man ikke lige kommer hjem i tide og utide. For selvom man hjertelig gerne vil deltage i alverdens fødselsdag, specielle dage mm., så kan det også blive dyrt at rejse frem og tilbage. Man kommer til at få dårlig samvittighed (men det er okay) – og du bliver nødt til at fokusere på kvalitet fremfor kvantitet. Jeg rejser som udgangspunkt til Danmark 1-2 gange om året, enten når det passer ind i programmet eller når der specielle lejligheder såsom barnedåb, bryllup mm.

8. LIVET GÅR VIDERE (OG DU BLIVER VANT TIL DET)

Der kommer til at ske spændende ting, som du ikke er med til – dine venner bliver gift, nogle får børn, og der vil blive holdt nogle legendariske fester. Du kommer med garanti til at gå glip af en masse, og kun kunne fange udvalgte øjeblikke på de sociale medier. Det er virkelig svært at acceptere, men – og det er måske lyspunktet – det vil være det samme for dine venner derhjemme, der kommer til at gå glip af alt det fantastiske, der sker i dit liv.

“Alt taget i betragtning, er der kun to slags mennesker i verden. Dem der bliver hjemme og dem der ikke gør det.” – Kipling, Rudyard