Alanya Alle indlæg Rejsetips

Rejse til Alanya i en Coronatid

Kan man rejse til Alanya i en Coronatid og hvad er en HES kode?

Juni er ved at tage sin ende. En måned der har budt på flere lempelser i Tyrkiet og flere er på vej 1. Juli. Det er dejligt at mærke at en normal hverdag stille og roligt er på vej, hvert fald for nogen. For mange kæmper stadig med ubetalte regninger, der har hobet sig op siden sidste år. Selvom her er turister og juni i år for en del virksomheder har været bedre end samme periode sidste år, så er vi stadig langt fra normalen og mange er nervøse for om de kan nå at tjene nok penge på de måneder, der er tilbage inden årets sæson er forbi.

Der er den seneste måned kommet betydeligt mere liv i Alanya, hvert fald sammenlignet med måneden før. Om end vi stadig er langt fra et normalt niveau, som før Corona. Jeg bliver dagligt kontaktet af folk, der spørger til situationen her og kan også se der er kommet flere turist spørgsmål i diverse Alanya grupper på FB. Jeg vil i dette blogindlæg prøve at tage fat på nogle af de gængse spørgsmål.

Hvornår åbner Tyrkiet for turister?

Tyrkiet har haft åbent for turister længe og I alle er meget savnet af den tyrkiske befolkning. Jeg får konstant spørgsmål fra lokale, der spørger til om der er nyt fra Danmark. Det er Danmark der pt. fraråder rejser til Tyrkiet og mange andre lande. Det betyder at charterselskaberne ikke kan sende deres gæster hertil, så længe det frarådes. Men det kan sagtens lade sig gøre at rejse hertil ved at bestille fly ved Pegasus, Turkish Airlines eller Sunexpress.

Ønsker du at rejse hertil, så husk at tjekke rejsevejledningen for Tyrkiet på UM og tjek at din rejseforsikring dækker.

Både Eurodan Alanya, Mit Istanbul og AlanyaDk, er gode til løbende at opdatere om situationen i Alanya og de nyeste restriktioner. Jeg har linket til sidernes FB-sider, men alle siderne har også tilhørende hjemmesider.

Forskel på turister og lokale

Noget som kan få mit pis i kog, er at jeg flere gange har set at folk skriver at turister er undtaget alle restriktioner, modsat de lokale og fastboende. Dette er ikke korrekt, den eneste forskel der har været de seneste måneder er at lokale og fastboende har skulle overholde udgangsforbud, modsat turisterne. Men ellers gælder de samme regler og restriktioner, uanset om man er lokal eller turist.

Og ja, jeg ser også at en del restriktioner ikke bliver overholdt og håndhævet i Alanya. Men det betyder ikke at reglerne ikke findes. Nogen områder i Tyrkiet er bedre til at håndhæve reglerne end andre. Når jeg går ud af døren, gider jeg ikke bruge tid på at belære mine medmennesker, men jeg tager min forholdsregler og spørger folk mig til reglerne, fortæller jeg som de er og ikke hvad jeg ser, oplever eller har hørt. Jeg ser desværre meget misinformation blive delt i de mange Alanya grupper, ikke fra administratorerne, men fra nogle af dem der svarer på de mange spørgsmål. Når folk spørger til reglerne, er det vigtigt at der bliver givet et korrekt svar, fremfor hvad man har oplevet eller har fået fortalt.

Lad mig give et eksempel: Du holder i et lyskryds og venter på grønt. Bilen ved siden af dig, gider ikke vente og drøner over lyskrydset selvom der er rødt. Fordi han gør det, betyder det jo ikke at det er mere lovligt og du fremadrettet kan anbefale folk at gøre det samme.

Selvom du er færdigvaccineret, kan du stadig smitte og du kan også blive smittet, men vil få et mildere sygdomsforløb – dette gælder uanset om du er turist eller lokal. Og selvom du er færdigvaccineret, betyder det ikke alle dine medmennesker er, der er stadig mange der venter på at få deres første vaccine og folk der er gode grunde ikke kan få deres vaccine lige nu. Flere lande indskærper denne tid deres restriktioner pga. Delta mutatioen, i Tyrkiet er man også meget opmærksomme på den og vi alle håber den ikke kommer til at få betydning for livet her.

Hvad skal jeg bruge en HES kode til??

Jeg har også set flere være uforstående overfor at de overhovedet skal have en HES kode, når de rejser til Tyrkiet.

Mange lande har indført at man skal udfylde en indrejseformular, inkl. Tyrkiet. Når man udfylder den gratis indrejseblanket til Tyrkiet, får man automatisk en HES kode, der bruges til smitteopsporing i Tyrkiet. Det betyder at hvis du har været tæt på nogen der er smittet, kan du blive kontaktet i forhold til at tage en test eller gå i karantæne.

Det er ikke alle der oplever at skulle fremvise HES koden på ferien og andre oplever at skulle vise den flere gange. Det afhænger meget af de steder man kommer. Er du på stranden behøver du ikke vise den frem, men skal du i banken, shoppingcenter eller på offentlige kontorer, så skal den vises frem. Reglerne kan ændre sig hurtigt i Tyrkiet, så selvom du ikke har skulle vise HES koden idag, kan det sagtens være du skal det imorgen.

HES koden er ikke lavet for at genere nogen, men for at beskytte os alle.

Bloggen Vores Tyrkiet, har lavet et godt opslag med hvordan man udfylder indrejseblanket til Tyrkiet – læs det her.

Skal man betale for indrejseblanket til Tyrkiet?

Indrejseformularen koster ikke noget og er et krav fra de tyrkiske myndigheder.

Den seneste tid, har jeg desværre hørt om flere tilfælde, der er kommet ind på hjemmesider som ikke er under den tyrkiske regering og som tager sig meget pænt betalt for at hjælpe med at udfylde formularen. Beløb op mod 79 Euro pr. person.

Husk derfor at se jer godt for, når I udfylder indrejseformularen

Linket til den officielle side er her: https://register.health.gov.tr og linket kan også findes via UM.

Det kommer ikke bag på mig at nogen prøver at udnytte situationen til at tjene lidt penge og der skal desværre nok være nogen der falder i fælden. Husk altid at dobbelttjekke hvis en side ser mistænkelig ud.

Vi må ikke glemme hyggen

Vi alle i hele verden er møgtrætte af pandemien og vi er mange der længes efter at rejse langt væk og udforske verden. Hvilket der efter min mening bestemt ikke er noget forkert i.

Jeg drømmer selv om en ferie i Danmark i nær fremtid. Jeg har ikke været i DK siden august sidste år. Jeg er ikke selv bange for at rejse og jeg fraråder heller ikke folk at rejse til Tyrkiet.

Vi skal ikke glemme hyggen og vi skal ikke glemme at leve. Vi har kun et liv, så det er med at få det bedste ud af det. Jeg tror sagtens på at man kan rejse, så længe man tager sine forholdsregler og følger de restriktioner, der nu engang er i det land man rejser til. Og husk på at det er dit eget ansvar at tjekke hvilket restriktioner der gældende, særligt i Tyrkiet kan tingene ændre sig meget hurtigt.