Et af de mest storslåede historiske bygningsværker der findes i Istanbul, findes under jorden; nemlig basilika cisternen også bedre kendt som det sunkne palads i Istanbul.
Basilika cisternen er et besøg værd, når man besøger Istanbul,
Da vi tog til Istanbul for lidt over en måned siden, havde jeg sat flere ting på vores liste over seværdigheder i Istanbul, vi skulle nå at opleve. Og selv om vi nåede en stor del af dem, er der stadig rigtig meget vi har tilgode.
Et af de steder vi nåede på vores tur var Basilika cisternen (Basilica cistern), som ligger meget få meter fra Hagia Sophia museum. Cisternen er et utroligt bygningsværk, som ikke kan andet end fascinere. Når du alligevel besøger det område, så må du ikke snyde dig selv for en tur ned i dybet.
Det enestående, underjordiske bygningsværk bæres af 336 smukt dekorerede søjler, der står i vand. Herimellem kan du slentre rundt på gangbroer og nyde det imponerende syn af søjler og lys, der spejler sig i vandets spejlblanke overflade.
Jeg nåede desværre ikke selv at få taget særlig mange billeder i cisternen, da jeg bare gik og nød den fantastiske atmosfære.
Når jeg besøger historiske steder, går jeg ofte og forestiller mig, hvordan livet har haft sin gang her og nogle gange kunne det egentlig være sjovt at kunne trylle sig tilbage i tiden, bare et par timer, for at få indtrykket af hvordan et historisk område gennem tiden har været i brug.
Fakta om cisternen
Det er den største af Istanbuls cisterner, der blev bygget for at sikre Istanbuls vandforsyning i tilfælde af belejring. Cisternen blev bygget i perioden 527-565 og på grund af det endeløse syn af smukke søjler fra det blanke vand, blev cisternen også omtalt som det sunkne palads af befolkningen – et navn der stadig hænger ved den dag i dag.
Grunden til at den hedder Basilika cisternen, er fordi der oprindeligt lå en basilika, der hvor cisternen er i dag. Basilika betegnede oprindeligt en stor offentlig romersk bygning, men blev senere betegnelsen for de tidlige kristne kirker, som havde basilika-form.
Cisternen er 140 meter lang og 70 meter bred, man kommer ned til cisternen via 55 trappetrin. Der er i alt 336 søjler, som alle er 9 meter høje. I alt er der 12 rækker med 28 søjler i hver række, som står 4,90 meter fra hinanden. De fleste af søjlerne er nogle der tidligere har været i brug ved andre ældre bygninger såsom templer og derfor er det også forskelligt hvor smukt udhugget de forskellige søjler er. Der er også nogle af søjlerne der er i 2 dele. Cisternen er 9800 m2.
I den sydvestlige del af cisternen findes 2 Medusa hoveder, det vides ikke hvor hovederne er hentet fra, men de noget af det der tiltrækker mest opmærksomhed i cisternen.
Medusa var et af de mest grufulde monstre i den græske mytologi, man kunne møde: En gorgon. I modsætning til sine søstre, havde hun vridende slanger i stedet for hår. Og ikke nok med det: Ligesom en basilisk – kunne hun med bare ét blik forvandle alt, hvad hun så på, til sten.
Nogle historikere mener at billeder/statuer af gorgoner i gamle dage er blevet brugt til at beskytte vigtige og specielle steder, hvilket måske kan give forklaringen på hvorfor Medusas hoved er havnet i cisternen.
Gennem tiden er cisternen gået igennem flere renovationer. Og ligesom med så mange andre historiske bygningsværker, var den da også helt glemt i en periode, indtil den blev fundet i 1545 af Petrus Gyllius, der forskede i byzantiske antikviteter i byen. Han fik fortalt af lokale beboere at de var i stand til at hente vand ved at sænke spande ned i et mørkt rum under deres kælder, nogle af dem kunne endda også fange fisk på denne måde.
Men selv efter opdagelsen i 1545, fik cisternen ikke den respekt den fortjente, for med osmannernes indtog blev cisternen en dumpingplads for alverdens skrald og lig.
I årene 1985-1987 blev 50.000 tons mudder fjernet fra cisternen og der blev anlagt sten platforme og efterfølgende blev cisternen åbnet for turister fra hele verden. Cisternen er den dag idag, stadig velbesøgt og helt sikkert en af de oplevelser i Istanbul, du ikke må være foruden.
SE OGSÅ: Seværdigheder og oplevelser i Istanbul