drypstenshule ved gazipasa, drypstensgrotte ved gazipasa, oplevelser i gazipasa, seværdigheder i gazipasa, naturoplevelser i gazipasa, drypstensgrotte i gazipasa, drypstenshule i gazipasa, drypstenshuler i tyrkiet, oplevelser i tyrkiet, lie cave gazipasa, yalan dünya magarasi, yalan dünya drypstenshule, yalan dünya drypstensgrotte
Alanya Alle indlæg Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Tyrkiet

Yalan Dünya Magarasi – drypstenshule ved Gazipasa

Lidt udenfor Gazipasa by ligger en af Antalya regionens største drypstenshuler, nemlig Yalan Dünya Magarasi.

Et besøg i Yalan Dünya drypstenshule ved Gazipasa, er en spændende naturoplevelse i en grotte der er menes at være 5 millioner år gammel.

Har du fulgt med på bloggen i længere tid, kan det ikke komme bag på dig at jeg er fascineret af drypstenshuler, underjordiske byer og grotter mm. I gennem bloggens levetid har jeg da også skrevet om forskellige drypstenshuler bla. Damlatas drypstenshule, Dim Cave  og dværggrotten ved Sapadere. Og på min hjemmeside om Kappadokien, har jeg en længere artikel om den underjordiske by Derinkuyu.

Drypstenshulen ved Gazipasa, har længe stået på min bucketliste. I starten af året var jeg taget derud sammen med nogen venner, men da vi ankom på en hverdag i februar var der desværre lukket. Et opkald til ham der passer grotten, informerede os om at Yalan Dünya Magarasi i vinterperioden kun har åbent i weekenderne. Og ligesom så mange andre steder i Tyrkiet, har grotten også været lukket ned for besøgende her i foråret grundet Covid-19. Så det endte med at der kom til at gå en del måneder, før jeg fik besøgt grotten. Men i sidste uge lykkedes det omsider.

Yalan Dünya magarasi

Prisen for at besøge grotten er 8 tl pr. person – hvilket er lige til at overkomme. Grotten er ikke lige så kendt som Dim cave og Damlatas grotten, derfor er der normalt ikke lige så mange besøgende her. Og særligt i år, hvor der ikke er mange turister i Alanya-området, var der stort set tomt. At holde afstand var slet ikke noget problem, da der kun var 2 par udover os.

Yalan betyder løgn på tyrkisk, dünya betyder verden, man kan derfor oversætte navnet på hulen som uvirkelig, løgn eller falsk verden. Falsk er den dog ikke, men det kan føles helt uvirkeligt, når man bevæger sig længere og længere ned under jorden.

Yalan Dünya grotten ligger ca. 10 kilometer fra Gazipasa by og er bare en ud af de ca. 40.000 grotter der findes i Tyrkiet (hvoraf ca. 800 af dem er udforsket). Den åbne del af grotten er ca. 450 meter lang, dog står der på skilt udenfor grotten at man mener at den samlet længde på grotten er 3-4 kilometer.

Det er helt normalt at opleve flagermus flyve rundt i grotten. I bunden af den inderste grotte er der en hel flagermus koloni, hvor de sidder tæt sammen i en stor gruppe.

Grotten vurderes at være ca. 5 millioner år gammel og inde i grotten kan man, hvis man kigger godt efter, se fossiler.

Grotten er bestemt ikke for folk med klaustrofobi eller dårligt gående. For at bevæge sig længere ind i grotten, må man nogle steder gå foroverbøjet gennem lave gange, gå op og ned af trapper og et sted må man klatre op ad en jernstige til en åbning, der fører ind til næste grotte. Derudover er underlaget fugtigt nogle steder, grundet den høje luftfugtighed, så gode sko anbefales.

Grotten er godt lyst op hele vejen ned til bunden. Men for en sikkerheds skyld, så tag en lommelygte med – i tilfælde af at uheldet skulle være ude og der skulle være et strømsvigt.

drypstenshule ved gazipasa, drypstensgrotte ved gazipasa, oplevelser i gazipasa, seværdigheder i gazipasa, naturoplevelser i gazipasa, drypstensgrotte i gazipasa, drypstenshule i gazipasa, drypstenshuler i tyrkiet, oplevelser i tyrkiet, lie cave gazipasa, yalan dünya magarasi, yalan dünya drypstenshule, yalan dünya drypstensgrotte

Legenden om Yalan Dünya drypstenshule

Som så mange andre steder i Tyrkiet har denne hule og så en legende. Ifølge legenden blev en mand, der boede i denne hule, forelsket i en pige fra den nærliggende landsby. De mødtes i hulen i hemmelighed og en dag kollapsede hulen og de blev begravet under den.

Ved siden af grotten ligger der en lille cafe, hvor man både kan få koldt og varmt at drikke og/eller lidt at spise. Herfra er der også en fin udsigt udover nogle af de mange marker og drivhuse i Gazipasa.

Hvordan opstår en drypstenhule?

En drypstenshule kræver tre ting: en hule, kalk og carbonsyreholdigt vand. Drypsten dannes, når kulsyreholdigt vand passerer gennem kalk (calciumkarbonat, CaCO3). Når dråberne rammer gulvet, vil en del af kalken udskilles, og der dannes efterhånden en opadvoksende drypstenssøjle, en stalagmit. De almindelige drypsten, som vender nedad, hedder derimod stalaktitter. Over lang tid vil de to mødes, sådan at der dannes en søjle af kalk fra gulv til loft i drypstenshulen.

Det afhænger af flere faktorer, hvor hurtigt drypstenen vokser: syreindholdet i vandet, vandets temperatur og den relative fugtighed i drypstenshulen. Det er ikke ualmindeligt, at en drypsten kun vokser ca. 1 cm på 100 år, men flere eksperimenter har vist væksthastigheder for drypsten på ca. 2,5 cm. pr. år, og før eller siden vil hulen blive fyldt med drypsten.

Du finder Yalan Dünya magarasi (drypstenshule ved Gazipasa) her: