dværggrotten, Cüceler magarasi , sapadere vandfald drypstenhule, oplevelser i alanya, drypstenshuler i alanya, seværdigheder i alanya, alanya blog, alanya blogger, oplevelser i tyrkiet, drypstenshule alanya, Cüceler magarasi alanya, demirtas alanya
Alanya Alle indlæg Oplevelser Oplevelser i Tyrkiet Rejsetips

Cüceler magarasi – dværggrotten nær Sapadere vandfaldet

Cüceler magarasi – dværggrotten ligger ikke langt fra Sapadere vandfaldet, så skal man alligevel en tur forbi vandfaldet, så gør jer selv den tjeneste at besøge grotten.

Noget jeg for længst har vænnet mig til, er når sæsonen er igang, så er der ikke meget tid til at se hinanden. Det er er en af ulemperne ved at have en kæreste i turistbranchen.

For nogle uger havde vi en længe ventet fridag sammen, hvor der for en gangs skyld ikke var nogle planer. Det udnyttede vi til at finde en bil og køre ud at se lidt andet end Alanya. Herhjemme er vi blevet glade for at tage på eventyr sammen og man behøver ikke rejse langt for at komme på eventyr.

Kursen satte vi mod Gazipasa, på vej derud drejede vi op mod Demirtas, hvor vi fulgte vejen op mod Sapadere vandfaldet og drejede fra mod Cüceler magarasi (på dansk kaldet dværggrotten). Jeg har mange gange besøgt Sapadere vandfaldet og sapadere landsby. Men grotten har jeg længe haft tilgode at besøge.

Grotten var nem at finde og prisen for entre, var ganske rimelig på 10 tl. Vi havde egentlig planlagt at vi ville besøge Sapadere efter dværggrotten, men da det pludselig begyndte at regne og tordne i bjergene, valgte vi at sætte kursen ned mod kysten igen, hvor vejret var meget bedre.

Men er I på de kanter, så gør jer selv den tjeneste også at besøge det smukke vandfald og tag også gerne forbi Sapadere landsbyen som er kendt for silke- og nøddeproduktion.

Fakta om dværggrotten

Grotten/drypstenshulen åbnede første gang for besøgende i 2012. Den ligger ca. 37 km fra Alanya, på vej til Sapadere landsby. Hvis du har mod på at køre rundt selv, kan det anbefales at du lejer en bil hos f.eks. Eurodan eller Billejepris. En mulighed er også at finde en taxa der kan køre jer rundt.

Drypsten er hyppigt dannet af calcit (CaCO3) udfældet fra regnvand og smeltevand, der langsomt er sivet ned gennem loftet. Undervejs har vandet opløst calciumbicarbonat fra kalkbjergarten oven over. I ren form er calciumcarbonat hvidt, men drypsten har ofte forskellige farver som følge af urenheder.  Drypsten kan også være dannet af andre mineraler – læs mere op drypstensgrotter her. Grundet de mange farver der ses rundt om i grotten, kaldes grotten også for Regnbue grotten (Rainbow cave) af nogle turister.

Den indvendige temperatur er på 20 grader, hvilket er en konstant temperatur året rundt. For at komme hen til grotten, skal man gå langs bjergsiden på en 170 meter lang platform. 150 meter af grotten er åben for besøgende, fordelt på 6 sektioner.

Der findes forskellige udgaver af hvordan grotten har fået sit navn. Når man kigger på skiltet over grotten med de 7 små dværge, kan man være tilbøjelig til at tro at navnet har noget med dem at gøre. Dog er historien knap så rosenrød. Historien lyder på at i 1900-tallet boede Terziler familien i en af de nærliggende landsbyer (Tırılar). Hvis du tjekker på Google Maps, vil du kunne se at Tırılar landsbyen ligger kort fra grotten.

I Terziler familien var der en dværg der blev psykisk mishandlet af hans ældre bror (andre historier fortæller det var forældrene). En dag fik dværgen nok af den psykiske tortur og bestemte sig for at løbe hjemmefra og gemte sig i grotten. En fårehyrde opdagede dog dværgen og informerede familien og dværgen blev hentet hjem igen. Om dværgen fik det bedre efter sin flugt, melder historien ikke noget om, men hans flugt og ophold i grotten, har lagt navn til grotten.

En anden sjov historie fortæller at under den osmanniske periode, brugte flere landmænd/fårehyrder, grotten til at gemme deres dyr væk. På den måde slap de for at skulle betale skat for de mindre dyr.

Dværggrotten er en af de grotter der ligger i nærheden af Alanya. Den største og mest imponerende er uden tvivl Dim Cave, som ligger et stykke oppe af Dim Cayi floden. Dim cave grotten er en af de største drypstenshuler i Tyrkiet. Derudover ligger der den mindre Damlatas drypstenshule i Alanya, som ligger ved Kleopatra stranden.

Indlægget Cüceler magarasi – dværggrotten nær Sapadere vandfaldet indeholder affiliatelinks